07.09.2020

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s radošću objavljuje dobitnike 53. tribine Darko Lukić

U koncertnoj sezoni 2019/2020 održana je 53. tribina Darko Lukić i, baš kao i mnogi drugi umjetnički događaji, obilježena nizom nepredviđenih i dramatičnih okolnosti. Tribinu je kao važan projekt prepoznalo novo vodstvo Hrvatskog glazbenog zavoda koje nam je postalo partner upravo od jeseni 2019. te se koncerti održavaju u Maloj dvorani HGZ-a.

Pošto je pandemija zahvatila cijeli svijet, a Zagreb zadesio i potres u kojem je oštećena ne samo zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, već i prostorije Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, neki su koncerti morali biti odgođeni. Iznimno smo ponosni i sretni što smo, uza sve nedaće, uspjeli održati koncerte svih natjecatelja koji su se prilagodili novonastalim okolnostima. Jedini natjecatelj koji nije nastupio na Tribini jest pijanist Roland Grlica. Tako je u natjecateljskoj konkurenciji održano deset koncerata, od čega je devet izvedeno u Hrvatskom glazbenom zavodu, a jedan u Franjevačkoj crkvi na Kaptolu.

S obzirom da su posljednji koncerti održani krajem lipnja, svečana dodjela Nagrada i koncert nagrađenog na 52. tribini „Darko Lukić“, pijanista Tomislava Damjanovića, održat će se u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u ponedjeljak 5. listopada 2020. godine.

Publika koja dolazi na natjecateljske koncerte Tribine ima rijetku priliku slušati koncertne programe koji nisu sastavljeni kao akademski ispitni ili diplomski programi, već predstavljaju osobni umjetnički afinitet pojedinog glazbenika – natjecatelja uz jedini uvjet izvedbe barem jednog djela hrvatskog skladatelja. U tom smislu, Hrvatsko društvo skladatelja partner je na projektu dodjeljujući Nagradu za najbolju izvedbu domaćeg autora

Tribinu Darko Lukić u stručnom i organizacijskom dijelu vodi Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, dok nam potporu pruža Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo Kulture, HUZIP te Hrvatski glazbeni zavod kao naš novi partner.

Žiri 53. tribine “Darko Lukić” koncerte je slušao u sastavu Višnja Požgaj, Tamara Jurić Sviben, Filip Fak, Goran Bakrač, Zlatko Foglar, Frano Đurović, Emin Armano te, u prvome dijelu Tribine Branko Mihanović. Na sjednici održanoj 29. lipnja 2020. godine žiri je odlučio dodijeliti nagrade kako slijedi:

Nagrada 53. tribine Darko Lukić pripala je trombonistu Mati Đuzelu.

Diplomu je dobio pijanist Viktor Čižić, a Nagradu za najbolju umjetničku suradnju dobila je pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević.

Hrvatsko društvo skladatelja je nagradu za najbolje izvođenje skladbe hrvatskoga skladatelja dodijelilo gitaristici Divni Šimatović.

Nagradu Hrvatskoga glazbenoga zavoda dobila je flautistica Dijana Bistrović.

Nagrade će dobitnicima biti svečano dodijeljene 5. listopada 2020. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Iste večeri pozivamo vas na recital dobitnika Nagrade s prošle tribine, sjajnog mladog pijanista Tomislava Damjanovića koji će izvesti djela Beethovena i Schumanna.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh