24.05.2023

Glazbena proslava 75. rođendana akademika Frane Paraća

Prije dva tjedna, točnije 11. svibnja, okruglih je 75. godina života napunio Frano Parać. Sada je došlo vrijeme i za glazbeno slavlje. Na završnom ovosezonskom koncertu ciklusa Kanconijer koji zajednički ostvaruju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a ovoga četvrtka, 25. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog zajednički ćemo proslaviti ovaj životni jubilej.

Naš uvaženi član, široko cijenjeni skladatelj i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Parać je aktivan kao skladatelj još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon mladenačkih koketiranja s popom, a poslijestudentski i s avangardom, okrenuo se urođenoj muzikalnosti i stvaranju djela punih „jasnoće i jednostavnosti”, kako je to već 1977. zabilježio jedan od njegovih profesora, Natko Devčić. Kao predvodnik je tzv. „nove jednostavnosti” u hrvatskoj ozbiljnoj glazbi, naš je repertoar obogatio za mnoga remek-djela obožavana od izvođača i publike. Jedno od uspjelijih, većih i zbog specifičnosti forme rjeđe izvođenih, moći će se čuti na ovom koncertu u Lisinskom: partitura za balet Carmina Krležiana – put u 14 slika. Balet je to skladan za recitatora, sopran, mješoviti zbor i simfonijski orkestar nastao 1985. na inicijativu velikog koreografa Milka Šparembleka, koji je režirao, dramatizirao i koreografirao praizvedbu sa Zagrebačkim baletom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Izvedbom je tada ravnao Vjekoslav Šutej, Krležine stihove recitirao glumac Božidar Boban, a scenografiju dizajnirao Zlatko Bourek. Djelo je bez dramske fabule, a pojedine slike uz glazbu prate probrani stihovi Krležine poezije, od Simfonija do Balada Petrice Kerempuha. Pet godina kasnije skladatelj je sastavio istoimenu četverostavačnu suitu koja će ovom prigodom zazvučati u novom, autoriziranom, „osuvremenjenom” ruhu.

Nakon niza sezona HRT-ovim ansamblima ponovno ravna dugogodišnji šef-dirigent Zbora HRT-a, maestro Tonči Bilić, koji je izvedbu suite Carmina Krležiana odlučio uokviriti djelima Ukrajinca Valentina Silvestrova i Talijana Giacoma Puccinija. Tko ne bude mogao doći na koncert u Lisinski, može pratiti izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19:30, a uskoro će se emitirati i televizijska snimka na HTV3.

Foto: HRT

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh