05.03.2020

Glazba i obratno u ožujku: Elektronički krajobrazi Davora Branimira Vinczea

U ciklusu Glazba i obratno na HR3 u 22.30 sati donosimo portretni niz kojim u tri emisije predstavljamo elektroničke krajobraze mladog hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea. Rođen je u Zagrebu 1983., diplomirao medicinu, a potom se otisnuo u svijet skladateljstva studirajući i usavršavajući se u Grazu, Stuttgartu i Parizu. Trenutno dovršava doktorat na Stanford University kod Briana Ferneyhougha. Skladbe koje uključuju elektronički medij sam je skladatelj odabrao za ovaj niz, i predstavlja ih uvodnim komentarom.

06. 03.
U prvoj emisiji donosimo skladbe iz 2015. godine: “Inflection Point” za ansambl i elektroniku, te djelo koje je praizvedeno u sklopu simpozija posvećenog Helmuthu Lachenmannu – “Pushmi-Pullyu” za dvije električne gitare i live elektroniku.

13. 03.
Druga emisija niza donosi skladbu “Laibach Concerto” koja je nastala 2017. na narudžbu Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije. Radi se o djelu pisanom za marimbu, udaraljke, gudače i elektroniku. Povezujući staro ime grada Ljubljane, Johanna Sebastiana Bacha i njegov 6. Brandenburški koncert, djelo propituje princip koncertantnosti u suvremenim izričajnostima. Skladbu su ostvarili Ivana Kuljerić Bilić (marimba), Barbara Kresnik (udaraljke), Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije i dirigent Steen Loy, dok je sam skladatelj Davor Branimir Vincze upravljao elektroničkom dionicom.

20. 03.
Treća emisija donosi dvije skladbe: “Take your time..hurry-up” za bas flautu i elektroniku, i recentnu skladbu “Darkroom” pisanu za projekt No Borders Orchestra koji je prošlog ljeta djelo svirao na svojoj ljetnoj turneji – od Tivta, Prizrena, Sarajeva, Maribora, Zagreba i Beograda do Berlina. Upravo je zaključak turneje u Berghainu, jednom od najpoznatijih klubova na svijetu, donio spoj ideje skladbe i prostora realizacije.

pripremila urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

 

Emisije su nakon emitiranja dostupne u Slušaonici.

https://radio.hrt.hr/emisija/glazba-i-obratno/614/

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh