06.06.2024

Finale sezone Behind the scenes s HRT-om uz ekskluzivno predavanje Makota Ozone

Projekt razvoja publike Behind the scenes HDS-a danas vodi učenike na posljednji koncert u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a u Zagrebu Blue notes koji donosi uzbudljivo djelo mladog hrvatskog skladatelja Filipa Horvata te neka od najpoznatijih skladbi inspiriranih jazzom u klasičnoj glazbi, u izvedbi jedinstvenog japanskog pijanista Makota Ozone!

HDS i HRT od ove sezone uspješno surađuju na projektu Behind the scenes kroz koncerte u izvedbi ansambala HRT-a koje je posjetilo više od 700 učenika koji su prethodno, u svojim školama, bili pripremljeni za slušanje. Njihova su glazbena znanja, s idejom boljeg razumijevanja i praćenja glazbe koju slušaju obogatili vrhunski glazbeni umjetnici među kojima su skladatelji Alfi Kabiljo, Janko Novoselić i Filip Horvat, dirigenti Pascal Rophé, Tomislav Fačini, Jurica Petar Petrač, Miron Hauser, violinisti Dunja Delač i Julien Szulman, pjevač Vjekoslav Hudaček i pijanist Ivan Batoš. Od početka 2024. godine, učenici su posjetili koncerte Simfonijskog orkestra, Zbora i Jazz orkestra HRT-a, a koncertom Blue notes uspješno završavaju školsku godinu i ovogodišnje glazbeno putovanje s Behind the scenes.

U ovoj prigodi, učenici iz Gimnazije Sesvete, Glazbene škole Pavao Markovac i Glazbenog učilišta Elly Bašić, imaju priliku upoznati se sa skladateljem Filipom Horvatom i svjetskom pijanističkom zvijezdom Makotom Ozone.

Učenici iz Gimnazije Sesvete u svojoj su školi na radionici ugostili upravo Filipa Horvata koji im je predstavio svoju skladbu Tri slike za simfonijski orkestar koja je nastala kao njegov diplomski rad. Ostatak programa koncerta, poglavito Rapsodiju u plavom Georgea Gershwina i Koncert za klavir i orkestar u G-duru Mauricea Ravela učenicima je u toj prigodi zanimljivo prikazao pijanist Ivan Batoš, govoreći i o specifičnostima jazza u simfonijskom ruhu i međusobnim poveznicama velikih skladatelja.

Uz Gimnaziju iz Sesveta na koncertu će sudjelovati i učenici Glazbene škole Pavao Markovac i Glazbenog učilišta Elly Bašić, koji će behind the scenes imati ekskluzivnu priliku upoznati i pijanista Makota Ozone na predavanju „Jazz u klasičnoj glazbi“ , u subotu 8. lipnja, u 12.30 h u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Tom će prilikom Makoto Ozone podrobnije predstaviti koncertantna djela Mauricea Ravela i Georgea Gershwina upoznajući mladu publiku sa specifičnostima jazz interpretacije unutar partitura klasične glazbe.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, pa Vas pozivamo da nam se pridružite!

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh