08.06.2020

Europski skladatelji pozivaju na pravilnu impementaciju Direktive koja uređuje njihova prava na digitalnom tržištu

Europski savez skladatelja (ECSA) pokrenula je kampanju # ECSA4CopyrightDirective s ciljem podsjećanja na važnost Direktive o autorskim pravima i njezine primjene na nacionalnoj razini, a kako bi se na području EU reguliralo korištenje autorskih djela na digitalnom tržištu.

Dvadesetak delegata ECSA-e iz cijele EU, među kojima je i glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban, podsjeća na važnost poštivanja prava autora i na digitalnom tržištu a kako bi se vratio balans u osjetljiv ekosistem tržišta koje počiva na autorskim djelima i njihovu korištenju, a od čega trenutnu gotovo sva zarada odlazi velikim internetskim platformama.

Upravo se u doba tzv. krize COVID-19 pokazalo koliko je nužno da se i na digitalnom tržištu umjetnicima i kreativcima osigura mogućnost pravične zarade na tržištu koje je i uspostavljeno na korištenju njihovih djela. Prema europskim propisima zemlje članice kao i članice Europskog gospodarskog prostora dužne su, Direktivu o autorskom pravu u svoje zakonodavstvo implementirati prije 7. lipnja 2021. Drugim riječima, za njezinu implementaciju ostalo još samo godinu dana!

Zato, podijelite video uz # ECSA4CopyrightDirective i pomozite nam podići svijest o važnosti vjerne primjene Direktive o autorskim pravima.

 

ECSA je također i objavila 10 koraka kako implementirati Direktivu o autorskim pravima za održiviji glazbeni ekosustav.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh