28.05.2024

Europska festivalska asocijacija (EFA) održala Konferenciju festivala na otoku Usedomu u Njemačkoj

Svake godine u proljeće Europska festivalska asocijacija održava Summit umjetničkih festivala, a ove godine domaćin je bio Usedom Music Festival, na istoimenom otoku na krajnjem sjeveroistoku Njemačke.

Pozvani su bili organizatori festivala te predstavnici nacionalnih festivalskih asocijacija, polaznici Festivalske Akademije, predstavnici HUB-ova projekata EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) te EFFEA (Europski festivalski fond za perspektivne umjetnike), da sudjeluju u trodnevnom razgovoru o „Umjetnosti svjesnoga, brige i povezanosti“, ukupno više od dvjesto sudionika iz cijele Europe i šire.

Europska festivalska asocijacija europska je mreža umjetničkih festivala koja od 1952. okuplja organizatore festivala iz cijelog svijeta kako bi razmjenjivali iskustva, radili i surađivali transnacionalno te davali glas umjetnosti i umjetničkim festivalima u političkom dijalogu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Pod naslovom ovogodišnje konferencije ponovno je istaknuta pažnja koja se posvećuje umjetnosti, uloga festivala u dosezanju različitih publika te vrijeme u kojem živimo, a koje zahtjeva slobodne prostore, mir i pažljivo postupanje s ljudima i planetom, iz različitih kutova, propitivanja i tema.

Naši su predstavnici ovog puta bili Ivan Josip Skender, jedan od trojice umjetničkih ravnatelja MZBa te Mirna Gott, zadužena za međunarodnu komunikaciju i projekte HDS-a.

U uvodnom govoru, Lech Wałęsa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsjednik Poljske, podsjetio je organizatore festivala, umjetnike, predstavnike gradova i regija na prilike koje im omogućuju da iskoriste trenutak te da grade na temelju tih prilika i potreba koje definiraju svijet. Ostali govornici, kao što su europska povjerenica za kulturu, gospođa Iliana Ivanova, Jelle Dierickxa, direktor Festivala Flandrije Mechelen/Kempen te Kateryna Botanova, kulturna kritičarka i su-kustosica festivala Culturescapes pozvali su na kolektivno razmišljanje i uranjanje u iskustvo svrhe umjetnosti kroz umjetnički jezik, izgradnju zajednice te podsjetili festivale na njihovu mogućnost da pruže ruku solidarnosti drugima.

Prvog dana konferencije u pomalo sablasnoj atmosferi bivšeg vojnog istraživačkog centra i tvornice za proizvodnju oružja iz drugog svjetskog rata, Peenemuende, pretvorenog u povijesno-tehnički muzej, održane su simultane trosatne radionice (Denis De Rougemont Labs) na teme bliske festivalima kao što su financiranje, demokracija u umjetnosti, održivost i društvena odgovornost, umjetna inteligencija, reprezentacija umjetnika s istoka i zapada te pitanja poput može li umjetnost spasiti Europu. Radionicu na temu problematike i benefita uvrštavanja novih umjetnika na festivalske programe moderirala je i vodila naša predstavnica, Mirna Gott, voditeljica HUB-a programa EFFEA za Hrvatsku.

Na programu su bile obrade djela Sibeliusa i Stravinskog, no još jedna posebnost ovog orkestra je i glazbeno stvaralaštvo upravo njegovih članova, pa je publika imala priliku čuti tri skladbe koje potpisuju članice orkestra.

Drugog dana održan je novi niz okruglih stolova i radionica. Također je upriličeno svečano potpisivanje EFFE Povelje festivalskih gradova i regija (The EFFE Seal for Festival Cities and Regions) koje je tom prigodom potpisalo jedanaest novih gradova i regija. Ovom se inicijativom želi produbiti dijalog između festivala, publike te lokalnih i regionalnih čelnika na temelju plana ciljanih akcija kao i zajedničkih vrijednosti.

U popodnevnom terminu drugoga dana, održana je izborna skupština EFA-e na kojoj su odabrana dva nova podpredsjednika te članovi upravnog odbora. Na skupštini je također primljeno četrnaest novih članova, festivala te festivalskih udruženja u Europsku festivalsku asocijaciju. Cjelovitu listu novoizabranih možete pronaći OVDJE.

I ovog puta konferenciju su, osim službenog dijela, obilježila kulturna događanja te upoznavanje grada domaćina kao i regije, što je u slučaju otoka Usedoma značilo odlazak na Poljsku stranu otoka gdje je u Poljskom kulturnom centru održana završna svečanost ovogodišnje konferencije EFA-e.

Ostaje zaključiti da su mjesta dijaloga važna i potrebna za daljnje osvještavanje širokog spektra mogućnosti koje festivali imaju, mogu i trebaju koristiti kako bi gradili platformu za kontinuirani napredak društva u svakom pogledu.

„Prisutnost MBZ-a u mreži festivala Europe neophodno je u današnje vrijeme, kada se važnost festivala i organizacija ne mjeri više samo na lokalnoj razini, već po globalnoj prisutnosti i utjecaju, te gravitiranju ostalih festivala i umjetnika prema sudjelovanju i međusobnoj umjetničkoj razmjeni. Količina kontakata i interesa umjetnika za suradnju iskazanih za MBZ na konferenciji u Usedomu izvrstan su pokazatelj značenja Festivala i njegove prisutnosti na europskoj sceni.“ – rekao je Ivan Josip Skender, predstavnik MBZ-a na konferenciji EFA-e.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh