24.05.2023

Ero s onoga svijeta za najmlađe

Ovih dana i najmlađi mogu lako spoznati što je opera. Usporedo s nastojanjima našeg Muzičkog biennala Zagreb da približi operu bebama (projekt Opera rosa, praizveden posljednjeg dana festivala, 22. travnja) te nedjeljnim matinejama popularne predstave Vještica Hillary ide u operu i izvan prostora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu užurbano se radi na opernom odgoju najmlađe publike. U tome prednjači Zagrebačko kazalište lutaka koje nakon 17 godina ponovno adaptira jednu operu u lutkarsku predstavu. Uhodani kazališni tandem koji čine redatelj Krešimir Dolenčić i dramaturginja Ana Tonković 2006. u istom je kazalištu to učinio s Mozartovom Čarobnom frulom, kad smo u snimci prvi put čuli tenora Tomislava Mužeka kao Tamina i sopranistice Valentine Fijačko Kobić kao Pamine. Sada se isti dvojac odlučio za adaptaciju najizvođenije hrvatske opere, poznatog Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca koji u izvornom obliku u legendarnoj režiji Krešimira Dolenčića upravo ovih dana igra na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prilagodba glazbe za manji ansambl povjerena je skladatelju i dirigentu Mladenu Tarbuku, koji je odabrao soliste te okupio prateći komorni orkestar kojim je ravnao na snimanjima probranih najpoznatijih glazbenih brojeva u studiju. Sada ćemo čuti najbolje mlade pjevače današnjice u njihovim zasigurno budućim glanc-ulogama: bit će to tenor Roko Radovan kao Mića (Ero), sopranistica Darija Auguštan kao njegova odabranica Đula i bas Benjamin Šuran kao Mlin (novi lik stvoren upravo za ovu adaptaciju).

Školovanim pjevačima pjevanim se ulogama pridružuju i glumci ZKL-a, Marina Kostelac kao Doma i Željko Šestić kao Mlinar Sima, a u zborskim prizorima sudjeluju njihovi kolege Andrea Baković, Ana Herceg, Sanja Vejnović i Korana Ugrina (Djevojke) te Mario Mirković, Janko Popović Volarić i Tin Rožman (Momci). Na snimci orkestralnu glazbu zajednički izvode Vlatka Peljhan (prva violina), Zvonimir Krpan (druga violina), Danko Burić (viola), Lidija Suchanek Plantarić (violončelo), Jurica Štelma (kontrabas), Ana Benić Šalinović (flauta), Jelena Ilčić (oboa), Danijel Martinović (klarinet), Goran Juras (fagot), Srđan Peić (rog), Luka Buljan (truba), Šimun Matišić (udaraljke) i Hana Paraušić (harfa). Radnja je pojednostavljena, da djeci bude razumljiva, a komični zaplet i vrhunska glazba nadahnuta folklorom dalmatinskog zaleđa zasigurno će zainteresirati djecu i njihove roditelje, bake i djedove, tete i stričeve. Premijera je ovoga petka, 26. svibnja, u 19:00 sati, nakon čega slijede mnogobrojne reprize.

Nadamo se da će se ova dječja verzija Ere, prva na svijetu, dugo zadržati na repertoaru i da će stvoriti nove poklonike ionako već vrlo popularne operne umjetnosti. Tako će i Zagreb u svojoj kulturnoj ponudi dobiti lutkarsku verziju opere, kakvima se tradicionalno trajno rese velike kulturne prijestolnice Beč i Prag.

 

Foto: Ines Novković

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh