28.02.2024

Erika Krpan i Husein Hasanefendić Hus & Parni Valjak dobitnici Porina za životno djelo

Upravni odbor Porina prestižnu nagradu Porin za životno djelo ove godine dodjeljuje Eriki Krpan te Huseinu Hasanefendiću i Parnom Valjku!

Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim trudom, radom i uspjesima obilježili hrvatsku glazbu, koji su se upisali u povijest i onima bez čijeg autorskog rada, vokala i talenta ne možemo zamisliti svijet glazbe.

Ove godine to su muzikologinja, urednica, kulturna djelatnica i muzička spisateljica Erika Krpan te glazbenik i skladatelj Husein Hasanefendić Hus i Parni Valjak!

„Erika Krpan snagom je i beskompromisnošću, tvrdoglavo i uporno, kroz više od šest desetljeća profesionalnoga života ‘između tonova’, oblikovala našu sredinu i označila hrvatsku glazbu…
… Bogatom i raznolikom djelatnošću na različitim područjima glazbe zadužila je hrvatsku glazbenu kulturu rezultatima koji su našim prostorom odjeknuli prodorno i snažno, toliko da odjekuju i danas“, napisao je Borko Špoljarić.

Siniša Škarica u tekstu o Huseinu Hasanefendiću Husu i Parnom Valjku, između ostalog, kaže:

„Sjećam se prvog preslušavanja krajem studenoga 1993. i zadovoljstva što se čitalo na licima probrana auditorija. Od prvih taktova ‘Ljubavne’, bolje rečeno, efektno prijetećeg intra pretočena u čvrsti stomp i militantni gitaristički riff do veličajna finala ‘Molitve’, usporedivog s najuspjelijim queenovskim postignućima; s porukama o važnosti namjere, mogućnosti izbora, o zaboravu, nadi, ranama rata, čežnji, iznad svega ljubavi i pitanjima, pitanjima… bez tzv. fillera – koji skoro redovito prate dugosvirajuća izdanja – sve, ama baš sve, nepogrešivo je govorilo da je riječ o novom remek-djelu u našoj pop-glazbi“.

Više o dobitnicima Porina za životno djelo pročitajte u nastavku.

Dodjela 31. po redu nagrade Porin održat će se u Zagrebu, 23. ožujka 2024.

Informacije o Porinu i dodjeli možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama:

Web: porin.org

Facebook: facebook.com/PorinHR

Instagram: instagram.com/porinhr

YouTube: https://www.youtube.com/@PorinGlazbenaNagrada

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh