21.12.2018

Emilio Kutleša na tribini „Moje pjesme, moje molitve“ proslavio 40 godina stvaralaštva

emilioku

U ispunjenoj dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu, 12. prosinca 2018. održana je prva tribina „Moje pjesme, moje molitve“ u novoj sezoni. Gost tribine bio je Emilio Kutleša, zagrebački skladatelj, na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni prisutan već 40 godina. Skladbu „Tvoja ljubav spasi nas“ komponirao je još 1978. godine i upravo je taj veliki jubilej bio povodom za održavanje tribine. Njome je obilježeno i 35 godina djelovanja grupe Kefa koju Emilio vodi od osnutka i koja je tijekom svog djelovanja objavila pet albuma. Moderator i voditelj tribine bio je Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija koji je i sâm bio članom grupe Kefa. Stihove pjesama ovog je puta interpretirala glumica Ana Šašo.

U  zajednici mladih župe Presvetog Trojstva u zagrebačkom Prečkom započeo je Emiliov duhovni put. Tamo je preuzeo zbor Kefa koji je postao jednim od najznačajnijih bendova na duhovnoj sceni.  Emilio je radio u mnogim župnim zajednicama i vodio zborove, a u programu je izdvojeno i izvedeno njegovih pet pjesama.

Obiteljska Klapa Barun prva je izvela pjesmu „Hvalospjev ljubavi“ za koju je Emilio skladao glazbu na poznati tekst iz poslanice sv. Pavla Korinćanima. Mihovil Barun, član klape, tom je prigodom kazao: „Ova je pjesma poveznica između naše klape i Emilija. Budući da nas je u obitelji dvanaestero djece, tridesetoro nećaka i nećakinja, svaka riječ i misao stopljena s Emilijevom glazbom, prožeta je našom obitelji“.

Emilio je ostavio i dubok trag u stvaralaštvu zbora „Navještenje“ iz Velike Gorice koji je na tribini izveo pjesmu „Tvoja ljubav spasi nas“.
Iz Bibinja je, samo za ovu priliku, doputovao i zbor „Magnificat“  te izveo pjesmu „Utočište grešnika“. Članovi ovog zbora odrasli su na pjesmama koji je skladao Kutleša i čiji je današnji voditelj Ivica Kero također bio članom Kefe: „Smatram da je Emilio jedan od doajena i temelja naše duhovne scene i zahvaljujući njegovim pjesmama, iskustvu i suradnji s njime i mi smo krenuli tim putem.“

„Kefači“ su na tribini izveli pjesme „Jedina“ i „Idi i reci“, a njihov je voditelj istaknuo i slijedeće:  „Po meni je tekst pjesama najbitniji, osobito kad je riječ o duhovnoj glazbi koja je u Službi liturgije. Tekst je tu iznimno bitan i on treba biti sadržaj koji oplemenjuje. Zadatak glazbe je da duhovnoj poruci da novu dimenziju. Osobno sam sretan što mogu živjeti od glazbe koju volim i dara kojeg imam. Glazba koju stvaram za filmove i dokumentarce je namjenska, u njoj vas tema vodi. S druge strane, duhovna glazba je ona koju nikada nisam komercijalizirao. To je čisto srce i ‘ono nešto’ što želim vratiti za sve što imam i što dobro živim.

Na samom završetku programa spontano su se okupili svi sadašnji i bivši članovi Kefe kojima se priključila i publika, te izveli nekoliko „bonus“ adventskih pjesama.

Iduća tribina „Moje pjesme, moje molitve“  najavljena je za  23. siječnja 2019. i biti će posvećena svećeniku pjesniku Nenadu Mirku Novakoviću.

Link na fotogaleriju: https://www.facebook.com/pg/hds.hr/photos/?tab=album&album_id=1703656956405273

Laudato reportaža:  https://www.youtube.com/watch?v=Y2mzfndoDy4

Više o Emilijevoj biografiji: http://www.laudato.hr/Glazbena-scena/Izvo%C4%91aci/Kefa.aspx

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh