13.02.2017

EFFE Label – Posljednji tjedan prijava za festivale

Festivalski voditelji, posljednja je prilika za osvojiti „plavu zastavicu“ u europskom ‘moru festivala’.

Do ovog petka, 17. veljače, producenti, ravnatelji, voditelji umjetničkih institucija i organizatori u Hrvatskoj i diljem Europe imaju priliku prijaviti svoje festivale za EFFE Label.
Prijaviti se mogu svi festivali s umjetničkoga područja koji iza sebe imaju dva izdanja festivala.

Što je to?

EFFE Label je oznaka koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi. Svega nekoliko festivala među onima koji zadovoljavaju kriterije EFFE Labela bit će nagrađeno za poseban utjecaj, angažman ili invovativan pristup koji upravo njihov festival u svojoj sredini ostvaruje.
Ova oznaka u velikom broju festivala izdvaja festivale koji, bez obzira na širinu područja kojim se bave ili veličinu festivala, nose posebnu kvalitetu i od strane Europske komisije i EFA-e preporučuju se u poslovnom, kulturnom, području financiranja te turističkom pogledu.

Od pilot projekta do projekta Europske komisije

2015. – 2017.

U partnerstvu s 28 nacionalnih hubova – kontaktnih točaka u zemljama diljem Europe, Europsko udruženje festivala (EFA) kroz projekt Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE) Europske komisije želi povezati festivale koji u središtu aktivnosti imaju predanost umjetnosti i svojim kulturnim sredinama u današnjem globaliziranom svijetu, nudeći direktan uvid u bogati festivalski krajolik publici u cijelome svijetu.
‘Pilot izdanje’ priznanja EFFE Label i dodjela nagrada (2015. – 2016.) uključivalo je 761 festival (od 897 koji su se prijavili) iz 31 zemlje kojima je dodijeljen EFFE Label, dok je 12 najistaknutijih festivala dobilo EFFE nagradu.

2017. – 2019.

EFFE projekt je u međuvremenu od ‘pilot projekta’ prerastao u službeni projekt Europske komisije te je jedna od pet nagrada na području kulture koje Europska unija dodjeljuje.

Svaki od festivala koji zaslužuju ovu oznaku, tzv. quality label, dobija jedinstveno priznanje s istaknutom kvalitetom koja mu je donijela EFFE Label, bilo da je riječ o razvoju publike, involviranosti lokalne sredine, međunarodnoj suradnji i sl. Osim toga, svaki festival dobit će i detaljno izvješće nacionalnoga žirija, a svi prijavljeni festivali dospijevaju i na međunarodnu evaluaciju.

Europsko udruženje festivala vjeruje da je za festivale u Europi značajno biti prepoznatima od strane kolega diljem kontinenta, kao i od strane Europske komisije, čije kriterije programa Cultural Europe slijedi i EFFE, ne vrednujući popularnost, veličinu i prilagođenost standardnim kriterijima, nego pristup publici, inovativnost, razmišljanje izvan okvira, sposobnost dopiranja do onih koji su obično izostavljeni – funkcioniranje festivala kao laboratorija za razvoj ideja, festival kao startup i sl.

Zašto se prijaviti?

Festivalski producenti, umjetnički ravnatelji i voditelji institucija ovim putem mogu učiniti značajan korak naprijed u prepoznavanju i vidljivosti svog festivala (kroz EFFE mrežu festivala, zastupljenost na web stranici, u publikacijama projekta i sl.), umrežavanju (povezivanjem s drugim festivalima koji su dobili oznaku EFFE Label, na susretu festivala pri službenim objavama EFFE Labela 17./18. u Njemačkoj), daljnjem angažmanu na području kulture kojim se festival bavi, te pri apliciranju za europske projekte, natječajima za financiranje lokalnih i državnih institucija i kao jasna označnica izvrsnosti kod traženja sponzora.

Svi festivali koji budu zaslužili i dobili oznaku EFFE Label, mogu je koristiti u trajanju od dvije godine. Svaki festival dobit će detaljnu evaluaciju od nacionalnog huba, svi labelom nagrađeni festivali zastupljeni su u međunarodnoj mreži EFFE festivala, a njihovi predstavnici pozvani su sudjelovati na okupljanju festivala iz 31 države početkom svibnja u Wiesbadenu u Njemačkoj, gdje će se održati i svečana objava dobitnika labela i nagrada.

Proces prijave

Novosti o projektu te linkove za prijavu možete pronaći na adresi: www.effe.eu, gdje se nalazi i opisana prijava. Uključite se u zajednicu profesionalaca ili registrirajte vaš festival i idite direktno na prijavnicu (vidi upute).

Kontakt za hrvatske festivale, hrvatski EFFE Hub, u sklopu je Hrvatskog društva skladatelja, no sve prijave vrše se online, izravno na EFFE stranici, do 17. veljače. Kako prijave pristižu, pregledava i ocjenjuje ih nacionalni žiri koji čine stručnjaci u određenome području djelovanja u kulturi, koji imaju iskustva na području festivala te prate i poznaju trenutna zbivanja u kulturi u Hrvatskoj. Sve prijave ponovno će potom pregledati i međunarodni žiri koji ima završnu odluku kod procjene festivala.
Međunarodni festivalski žiri bit će sastavljen od renomiranih stručnjaka s različitih umjetničkih područja, aktivnih i značajnih na globalnoj festivalskoj sceni, a žirijem predsjeda Sir Jonathan Mills, donedavni dugogodišnji ravnatelj Edinburškog festivala.

Za sve informacije i podršku kod prijava, za pitanja i kao kontakt točka projekta u Hrvatskoj, na raspolaganju vam je EFFE Hub na adresi: effe@hds.hr

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh