20.03.2020

Dopis Glavnog tajnika članovima

Poštovani redovni članovi HDS-a,

drage kolegice i kolege!

Od ponedjeljka djelatnici i zaposlenici HDS-a i ZAMP-a rade pod posebnim režimom koji s jedne strane osigurava protočnost poslovnih procesa, a s druge maksimalnu sigurnost od zaraze svih uključenih. Najvažnija mjera u tome je prestanak direktnog (fizičkog) kontakta sa strankama i s vama članovima. To ne znači da se u Društvu ne radi, odnosno da se pogon zaustavio. Tijekom ovog tjedna moji kolege i ja morali smo biti vrlo kreativni kako bismo u ovim okolnostima omogućili da se zadrži dio aktivnosti u Društvu u svrhu neometanog nastavka dugoročnih procesa. Morali smo na brzinu uvesti brojne promjene u poslovanju kako bismo ispoštovali sanitarne standarde uz što manje odgoda i kašnjenja. Također se radi na osmišljavanju pomoći članovima koji su najviše pogođeni ovom situacijom. Dio zaposlenika i djelatnika spada u ugrožene skupine, pa rade isključivo od kuće ili su na bolovanju što dodatno komplicira poslovanje.

Proteklo je nepunih sedam dana života u Hrvatskoj pod posebnim režimom: to je situacija koju još pred par tjedana nitko nije mogao ni zamisliti a kamoli predvidjeti, i koja nam je svima svakodnevni život i rad izmijenila na način i u mjeri koje jedino možemo usporediti s ratnim stanjem. Sve ukazuje da će, nažalost, ovo stanje potrajati mjesecima, a kad formalno i prođe, bit će potreban dug period da se življenje i poslovanje svih nas vrati na staro. Neki analitičari predviđaju da će doći do nepovratnih promjena na području gospodarstva, turizma, prijevoza i putovanja ali i u obrascima ponašanja i svakodnevnog života svih nas.

Što to sve znači za Hrvatsko društvo skladatelja i njegove članove?

Iako je još prerano za dugoročne procjene, jasno je da je glazbeni život u Hrvatskoj stao i neće se pokrenuti još mjesec, dva ili tri. Uz koncerte i priredbe obustavljena su i snimanja, radijske i televizijske emisije sa živom glazbom te svi popratni produkcijski poslovi. Ta mjera je neposredno i trenutno pogodila sve one među nama koji nastupaju i koncertiraju, kao i one koji se bave glazbenom produkcijom i snimanjem. Nadalje, svi među vama koji se bave podučavanjem i pedagogijom, a nisu u radnom odnosu u obrazovnom sustavu, također u ovom periodu ne mogu raditi i od toga zarađivati. . S druge strane, raduje što su se pojavili neki alternativni oblici distribucije, a informiran sam da dio članova koristi ovu prisilnu klauzuru te marljivo radi u svojim studijima: sklada i snima.

Prestanak rada ugostiteljskih objekata, hotela, niza uslužnih i trgovačkih radnji znači da se u segmentu tzv. „malih korisnika“ naplata glazbenih licenci koju ZAMP vrši za nas, kao i za HUZIP i ZAPRAF, tijekom perioda izvanrednog režima svodi približno na nulu. Kao što ste vjerojatno čuli, donesena je odluka da ZAMP tom segmentu korisnika ne šalje fakture za ožujak. To je izraz solidarnosti prema našim korisnicima koji su pogođeni potpunim prestankom poslovanja ali i važna politička poruka. Naime, u ovo doba preživljavanja i otvaranja mogućnosti svakakvih brzinskih ad hoc političkih rješenja koja bi odteretila gospodarstvo, već se pojavio i prijedlog da se pogođenim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu, uz privremeno ukidanje niza financijskih obveza, također ukine i obveza plaćanja glazbenih licenci. Neizdavanjem faktura pomeli smo sa stola takve katastrofalne ideje, dok istovremeno prelazimo na strategiju sustavnog komuniciranja činjenice da je i glazbena industrija teško pogođena krizom i potrebita pomoći države. U komunikaciji s Vladom, odnosno resornom ministricom, nastojimo dio državne pomoći preusmjeriti i na naše djelatnosti.

Objektivno, svi korisnici plaćanja licenci za vrijeme kada ne rade nisu dužni ni plaćati naknadu ZAMPu. U situaciji kada kompletan ugostiteljsko-turistički i uslužni sektor bude praktički zatvoren tijekom dva-tri mjeseca, i prihod ZAMPa u tom segmentu za vrijeme primjene mjera past će gotovo na nulu. Obzirom da i druge korisničke grupacije već prijavljuju smanjenje prihoda (primjerice, radijske i TV postaje prijavljuju otkazivanje reklamnih kampanja i posljedični pad prihoda), moramo računati da će u prvom polugodištu 2020. prihod od ZAMPa značajno pasti. Dobra vijest je da će iduća reparticija malih prava (za drugo polugodište 2019. u lipnju mjesecu) biti rekordna odnosno najveća do sada. Pad prihoda svi možemo očekivati u prosincu ove godine, kada će se isplaćivati tantijemi za sadašnji period. Isto tako, prihodi Društva odnosno fondovi iz kojih financiramo naše umjetničke, kulturne i društvene aktivnosti bit će proporcionalno manji. Još je rano za procjene, ali svi moramo biti svjesni da nas gospodarska kriza, koja slijedi ovu zdravstvenu, neće mimoići.

Tijekom ovog tjedna smo se mi djelatnici i zaposlenici HDSa, kao i  brojni kolege izabrani u radna tijela, intenzivno bavili idejama i planovima ograničavanja štete ali i mjerama brze i neposredne pomoći našim najugroženijim kolegama. Dio vas redovnih članova, posebno onih starijih, vjerojatno je već primio telefonski poziv nekog od nas. Osim što želimo od svakog od vas čuti kako ste i kako prolazite ovo izvanredno stanje (ponovo podsjećam da je ovo tek na početku i da ćemo se još dugo morati strpiti i nositi s tim!), također nudimo i praktičnu pomoć. Stoga ako je itko od vas u situaciji da mu možemo praktično pomoći: donijeti ili odnijeti nešto, obaviti kupovinu, opskrbu ili slično, neka se slobodno javi nekom od nas u HDS. Pokušat ćemo napraviti što bude u našoj moći da pomognemo.

Možda ste čuli i naš apel radijskim postajama da pojačano emitiraju hrvatsku glazbu kako bi što više tantijema završilo kod naših članova. Dio postaja je to prihvatio i pokrenuo čime je pokazao solidarnost sa domaćim glazbenicima, svojim najznačajnijim dobavljačima.

Nadalje, najavljujem da će HDS aktualizirati svoj Fond solidarnosti, iz kojeg će biti moguće dobiti jednokratnu pomoć. U ovom trenutku još nismo razradili kriterije i procedure, no obzirom da je kriza tek započela, neće biti kasno ako kroz koji tjedan otvorimo tu mogućnost za kolege koji su pogođeni krizom. Za početak, molim sve članove koji smatraju da su pogođeni ovom krizom i da bi im takva pomoć bila potrebna, da mi se jave e-mailom kako bismo započeli proces evidencije.

Apeliram na sve vas, a posebno na starije, da se strogo pridržavate uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Hrvatskom društvu skladatelja nastojat ćemo održati smanjenu razinu funkcioniranja usprkos svim ograničenjima te se fokusirati na dugoročne projekte. Na kraju, slobodno nam se javite e-mailom ili telefonom, pošaljite nam slike ili kratko izvješće što radite i kako provodite dane. U nedostatku glazbenih događanja, rado ćemo objaviti vaše poruke i priče!

 

Srdačan pozdrav, uz želju da sačuvate svoje zdravlje!

Antun Tomislav Šaban

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh