29.01.2024

Domaće je najbolje – na najnovijem koncertu Cantus Ansambla

Pripremite se za novo glazbeno iznenađenje na najnovijem koncertu ansambla koji uvijek donosi nešto neočekivano i svježe. U ponedjeljak, 5. veljače u dvorani Lisinski dočekuju vas Cantus Ansambl i Ivan Josip Skender.

S jedne strane nova i najnovija ostvarenja hrvatske autorske scene (Bošnjak, Jakopović, Skender), s druge, pak, tri velikana hrvatske glazbe (Šulek, Devčić, Krešimir Šipuš) u djelima kojima su se oni potvrdili i u međunarodnom kontekstu.

Cantus Ansambl redovito otvara vrata novim skladateljskim glasovima i stavlja njihova djela na program. S razlogom, jer danas su oni mladi talenti, no sutra već bit će predvodnici naše glazbene sredine. Na najnovijem koncertu CA tako predstavlja Saru Jakopović i Danijelu Bošnjak. Dakle, čak dva. Točnije – dvije!

Sara je prve glazbene korake napravila na Glazbenom učilištu Elly Bašić, a danas tamo već prenosi vlastita iskustva u sklopu predmeta Vježbe iz kompozicije. Oduvijek je mislila da će biti pijanistica, ali se još više pronašla u skladanju. Repetitive Patterns je ne samo prvo djelo koje će čuti u izvedbi Cantusovaca – zbog čega je jako uzbuđena, nego i prva praizvedba nakon studija koji je netom završila kod Berislava Šipuša na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Danijela studij na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji započela je čembalom kod Pavla Mašića, a ubrzo je tome dodala i kompoziciju u klasi Zlatka Tanodija. Pred samo nekoliko dana čuli smo skladbu kojom je diplomirala, Go Crystal Tears, u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Matije Fortune. Cantus Ansambl sada praizvodi njezino najnovije ostvarenje, skladbu The Silver Swan čemu se ona jako veseli.

Uz Danijelu i Saru, na programu koncerta naći će se i skladbe trojice davno potvrđenih veličina: Stjepan Šulek i njegova sonata Vox Gabrieli za trombon i klavir (u povodu 110 godina od rođenja), potom Natko Devčić i Structures TraNsparentes za harfu solo (u istom povodu) te Krešimir Šipuš i skladba Nonetto per opera Cent’uno za klavir i ansambl (u povodu 10 godina od smrti). Njihovim izvedbama CA učinit će naklon autorima koji su, svaki na svoj način, ostavili duboke tragove u našoj sredini.

Ujedno, prilika je to i za potvrdu vrsnosti članova Cantus Ansambla, zbog čega koncert i nosi podnaslov “Solo – Tutti”. U odabranim skladbama predstavit će se tako trombonist Mario Šincek, harfistica Mirjana Krišković te pijanistica Srebrenka Poljak, dok će joj se u izvedbi Cinq croquis Ivana Josipa Skendera pridružiti klarinetist Danijel Martinović i violončelist Jasen Chelfi.

Koncert će pratiti i učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić u sklopu Projekta razvoja publike Hrvatskog društva skladatelja Behind the scenes.

“Domaće je najbolje” – poručuju članovi Cantus Ansambla te pozivaju na novi koncert njihove uzbudljive i izazovne sezone – u ponedjeljak, 5.2. u Lisinskom s početkom u 20:00 sati.

Ulaznice osigurajte na blagajni Lisinski ili u sustavu ulaznice.hr: https://bit.ly/4biGnMC.

 

Foto: Vedran Metelko

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh