28.11.2020

Dokumentarni film o 70 godina Hrvatskog društva skladatelja danas u 17.25 sati na HTV2

Danas u 17:25 sati HTV2 će emitirati dokumentarni film „Zauvijek skladatelj – 70 godina Hrvatskog društva skladatelja“ redatelja i scenarista Tonija Volarića. Bit će ovo lijepo obilježavanje velike obljetnice jer je upravo na današnji dan prije 75 godina osnovano Hrvatsko društvo skladatelja.

Ovaj film dokumentira razvojni put HDS-a od osnivanja 1945. do današnjih dana, s naglaskom na značajne projekte kojima je Društvo ostavilo trag u našoj kulturi : Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Muzički informativni centar, Zagrebački festival, RockOff festival, Jazz.hr i mnogi drugi.

Film je ujedno i podsjetnik na neke značajne skladatelje i tekstopisce bez kojih ne bi bilo cijele jedne grane hrvatske kulture, odavno prepoznate i priznate u svijetu.
U ovom dokumentarnom filmu po prvi su puta objavljene i pojedinosti o kojima se malo zna u javnosti: skladatelji su tijekom Domovinskog rata, zahvaljujući dobrim odnosima sa srbijanskim SOKOJ-em, preuzeli dokumentaciju o djelima hrvatskih autora glazbe, što je bio prvi slučaj kulturne suradnje u ratno vrijeme.

Ali i više od toga: iz neprijateljskog zarobljeništva spasili su, posredovanjem, dvjestotinjak hrvatskih državljana! Doznajte i pojedinosti o složenom i teškom procesu uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite autorskih prava, kako je na rad skladatelja utjecala jugoslavenska politika turbulentnih 70-ih godina prošlog stoljeća, i koji su izazovi pred Društvom danas.

Kroz svjedočanstva i anegdote o tome govore Antun Tomislav Šaban, Zoran Juranić, Nikša Gligo, Erika Krpan, Ivo Josipović, Miroslav Miletić, Zrinko Tutić, Darko Bakić, Ivan Dečak, Alfi Kabiljo, Andrija Tomašek, Drago Diklić, Pero Gotovac i mnogi drugi. Snimatelj filma je Boris Poljak a montažer Alen Horvatić.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh