30.09.2015

Dodijeljene nagrade za top 12 europskih festivala

250 predstavnika festivala diljem Europe okupilo se u Parizu, 27. rujna na prvoj dodjeli nagrada EFFE. Međunarodni žiri na čelu s predsjednikom Vincentom Baudrillerom (direktor Théâtre Vidy, Lausanne), nagradio je 12 europskih festivala koji su u svojim područjima kreatori trendova, od 760 festivala iz 31 zemlje.

Kultura je ono što združuje Europu – brišući zemljopisne, političke i ekonomske granice – u dobra vremena kao i u doba podjela. Mnoge najpopularnije europske inicijative imaju svoj korijen u kulturi. Festivali ubrzano postaju najpoželjniji način da se iskusi kultura u Europi, s odjekom koji je već cijelo desetljeće u stalnom porastu.

250 vodećih osobnosti okupilo se na proslavi 12 dobitnika EFFE nagrade 2015-2016, kao i umjetnosti koja spaja milijune ljudi svake godine na tisućama europskih festivala. EFFE međunarodni žiri, redom međunaredni stručnjaci, s iskustvom od Aachena preko Zagreba do New Yorka dodijelili su nagrade festivalima s ciljem.

Dodjela nagrada održana je u Théâtre de la Ville, u sklopu programa Festival d’Automne à Paris, a dijelom je EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, projekta koji je iniciirala Europska asocijacija festivala. Nagrade 2015-2016 sponzorirane su od strane Google Cultural Institute.

Odluke žirija građene su na mjesecima rada nacionalnih HUB-ova i stručnjaka koji su stvorili konačne liste nacionalnih nominacija, od svjetski poznatih datuma u kulturnom kalendaru do eklektičnih evenata poznatih samo uključenim insajderima.

Članovi žirija izjavili su: “Bilo je iznimno zadovoljstvo i privilegija za žiri otkriti dah i ambiciju europskog kruga festivala. Drago nam je vidjeti da je na koncu deset europskih zemalja i široki spektar umjetničkih disciplina sadržano u konačnih dvanaest festivala dobitnika nagrade EFFE.

EFFE nagrade i EFFE etikete jedina su platforma koja slavi festivale najrazličitijih žanrova i zemalja, zbližavajući ih s publikom diljem Europe. Ovi festivali obogaćuju živote stanovnika zajednica u kojima djeluju i doprinose milijarde eura europskoj ekonomiji svake godine.

Dobitnici su

 • Ars Electronica (Linz, Austria)
 • Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, France)
 • BIG BANG (Antwerp, Belgium; festival takes place in 11 cities across Europe)
 • Malta Festival Poznań (Poznań, Poland)
 • Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland)
 • Manifesta (Amsterdam, Netherlands; location of festival changes with each edition)
 • NEXT (Lille, France/Kortrijk, Belgium (Flanders)/Tournai, Belgium (Wallonia))
 • Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, Netherlands)
 • Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia)

“Inovativni novi festival live performansa sa snažnom i provokativnom estetikom, iz zemlje sa jakom festivalskom scenom. Fokus festivala je na queer umjetnicima i temama, što je u njihovoj zemlji kako politički tako i socialno značajno za promicanje jednakih prava za LGBT zajednicu. Festival se održava u tri grada, što uključuje tri različite lokalne zajednice, a umjetnost približava širokoj publici. Osim toga razvili su i inovativnu platform “Night of Performances”, koja predstavlja hrvatske umjetnike diljem svijeta.” – komentar žirija

 • Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Prague, Czech Republic)
 • Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italy)
 • SICK! (Brighton/Manchester, United Kingdom)

Festivals at the Heart of Europe, online izložba projekta EFFE

Kao globalni digitalni stručnjak, Google Cultural Institute ponudio je EFFE pomoć u postizanju bolje vidljivosti za festivale kroz korištenje svojih digitalnih alata. Ponosni smo prezentirati online izložbu Festivals at the Heart of Europe, curator koje je director kazališta i opera Tom Creed na platform Google Cultural Institute. Ova izložba predstavlja slike iv idea koji prate razvoj festivala u Europi od posljeratnog pokušaja etabliranja mira do interdisciplonarnih i eksperimentalnih festivala današnjice. Također predstavljeni sui  festivali nagrađeni EFFE nagradom, što gledateljima omogućava bolji uvid u aktualna festivalska događanja u Europi.

**

O EFFE:

EFFE.eu je najopsežniji vodič kroz europske festivale, ostvaren od strane Europske asocijacije festival (EFA) kako bi festivalima povećao vidljivost i priliku za rezmjenu i suradnju. EFFE nastoji dostaviti informacije o tome koji festival što radi i tko je zadužen za najuzbudljivije inovativne načine kreiranja među-festivalskih koalicija, sa zajedničkom ambicijom da potaknu vlastitu publiku na razmišljanje o svijetu u kojem žive. EFFE je rezultat dugogodišnje suradnje sa Europskom komisijom I Europskim parlamentom, a održava se zahvaljujući financiranju iz Europske Unije kao pilot projekt.

 

INFO & Press Contact:

Kathleen@effe.eu

+32 485 79 53 32

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh