29.10.2015

Dodijeljena priznanja za dobitnike EFFE etikete

Danas je u Klubu književnika održana svečana dodjela priznanja za dobitnike EFFE etikete. Prigodne govore održali su : Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, Zoran Juranić, član nacionalnog žirija za EFFE projekt i predsjednik HDS-a, Mirna Gott, voditeljica projekta te Karla Horvat Crnogaj, predstavnica festivala Perforacije.

Predstavljena je i web platforma www.effe.eu, na kojoj se nalaze svi festivali dobitnici EFFE etikete, a koja služi zbližavanju festivala i festivalskih djelatnika, medija koji prate festivalska događanja, te približavanju festivala publici. Platforma je globalna, a uključeni festivali sami mogu upravljati sadržajem svojih stranica unutar weba. Cilj projekta EFFE upravo je umrežavanje festivala, te pružanje mogućnosti za stvaranjem novog kulturnog sadržaja koji prelazi nacionalne i žanrovske granice.

 

EFFEEurope for festivals, festivals for Europe, naziv je programa Europske Asocijacije Festivala (EFA), i čiji znak u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja  i produkcije.  Od ove godine, čak 18 hrvatskih festivala pridružuje se prestižnom društvu europskih festivala. Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u vlastito djelovanje i težnja europskim vrijednostima.

27. rujna 260 predstavnika festivala diljem Europe okupilo se u Parizu na prvoj dodjeli nagrada EFFE. Međunarodni žiri na čelu s predsjednikom Vincentom Baudrillerom (direktor Théâtre Vidy, Lausanne), nagradio je 12 europskih festivala koji su u svojim područjima kreatori trendova, od 760 festivala iz 31 zemlje, a jedan od njih je bio i Festival Perforacije iz Hrvatske, na što smo iznimno ponosni.

Brojke:

Dobitnici EFFE Etikete izvrsnosti: 760 festivala

Broj zemalja (EU i šira regija): 31

Broj prijava iz Hrvatske: 20

Broj dobitnika EFFE etikete iz Hrvatske: 18

 

Dobitnici EFFE NAGRADE: 12 (odabranih od 760 dobitnika EFFE Etikete)

Dobitnici EFFE NAGRADE iz Hrvatske: Festival Perforacije

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh