09.06.2022

Djelo hrvatske skladateljice Mirele Ivičević među preporučenim skladbama 68. „Rostruma”

Krajem svibnja i početkom lipnja u Palermu je održan je 68. skladateljski „rostrum” („govornica”, „pozornica”), međunarodni susret na kojemu predstavnici nacionalnih radijskih postaja predstavljaju suvremene skladbe nastale u proteklih pet godina.

Susret organizira IMC – međunarodno glazbeno vijeće, a cilj susreta je promovirati suvremeno stvaralaštvo radijskim emitiranjem i omogućiti razmjenu profesionalnih znanja i snimki novih skladbi. Djela koja su odabrana prošle godine emitirana su oko šest stotina puta na postajama-članicama i pridruženim članicama Europske radiodifuzijske unije (EBU).

Ove su se godine na „Rostrumu” okupili predstavnici 23 nacionalne radijske mreže te su predstavili četrdeset i jedno djelo. Skladbe su slušali na posebnim sesijama te nakon toga odabrali najzanimljivija u općoj kategoriji i onoj za skladatelje mlađe od trideset godina.

Radijski glazbeni producenti koji su sudjelovali na 68. međunarodnom „rostrumu” skladatelja u Palermu za pobjedničke su skladbe odabrali Between Trees za orkestar i elektroniku norveške skladateljice Kristine Tjøgersen i Parts among Parts za orkestar i solo harmoniku poljske skladateljice Monike  Szpyrke (u kategoriji  skladatelja mlađih od trideset godina). Ove će skladateljice dobiti i narudžbe za nove skladbe. Delegati su također preporučili emitiranje skladbe koju je predložio Ukrajinski radio – Svjati Bože Vsevoloda Sirenka.

Još je devet skladbi u općoj kategoriji preporučeno za emitiranje svim postajama-članicama, a među njima i Heart Core hrvatske skladateljice Mirele Ivičević (koju je predložila Njemačka).

Ranijih godina među preporučenim skladbama „Rostruma” bila su djela Igora Kuljerića i Borisa Ulricha, a Srđan Dedić pobijedio je u kategoriji mladih sa skladbom Snake Charmer.

Čestitamo Mireli Ivičević na uvrštenju njezine skladbe u deset odabranih djela na 68. “rostrumu”!

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh