29.11.2022

Davor Vincze predstavlja XinSheng u programu NOperas!

Prijave na projekt NOperas! svake godine pokazuju da nezavisna scena teatra nove glazbe pršti od inovativnih ideja i primamljivih koncepata. Mnogi ovogodišnji prijavljeni projekti zaslužuju izvedbu, pa je žiri i ovoga puta imao težak posao. Nakon dodatnoga (a time i trećeg) sastanka žirija, izabran je projekt “XinSheng” skladatelja Davora Vinczea za 2023/24. godinu.

Naslov projekta “XinSheng” dolazi od kineske riječi xīn shēng (新生), a ukazuje na sferu povezanosti regeneracije i novog života. U ovom se slučaju radi o izmišljenome lijeku koji obećava povećanje energije u natjecateljskoj borbi. Međutim, on ima i skrivene nuspojave te dovodi do prerane smrti.

Projekt je intermedijske prirode i u njemu se ravnopravno isprepliću živi elementi radnje na sceni s onim digitalnima. „Komad“, kaže prijava, „ima za cilj publiku dovesti u sanjivo, jezovito stanje u kojem je sve zbrkano, labavo definirano i pomalo kontradiktorno.“ Fokus će biti na propitivanju načina na koji oblikujemo ‘stvarnost’ od viška fragmentiranih – i time često kontradiktornih – informacija. Za preciznije razumijevanje zapleta, poželjno je da je publika ovisna o korištenju pametnih telefona – iako neće svi dobiti iste rezultate.

Davor Vincze već je nekoliko puta nagrađivan za svoja skladateljska postignuća, a njegovu glazbu izvode vodeći ansambli za suvremenu glazbu (uključujući Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien). Produkcijski tim u ovom projektu uz Davora čine: Aleksandar Hut Kono (tekst), Heinrich Horwitz (režija), Magdalena Emmerig (scenografija), Premil Petrović (glazbeni direktor) i Therese Menzel (voditeljica produkcije). Analogno vizualnoj razini izvedbe, Davorov će glazbeni koncept također miješati ‘žive’ i digitalno reproducirane ‘elektroničke’ instrumente.

Program NOperas! inicijativa je koja kroz tri sezone pomaže stvaranju mreže između tri kazališne kuće na području Europe. Tri odabrana kazališta zajednički rade na izvedbi istog projekta, a koji se prikazuje u sva tri iste godine. Uz potporu NRW KULTURsekretariata i Kunststiftung NRW-a, FeXm osigurava dramaturški nadzor, financijsku i organizacijsku potporu te se brine za odnose s javnošću, čime djeluje kao financijska potpora i koproducent za kažališne kuće koje sudjeluju u mreži.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh