07.06.2018

Davor Terzić na tribini „Moje pjesme, moje molitve“: „Moje srce pleše s Isusom“

davor terzic

Gost posljednje, pete ovosezonske tribine „Moje pjesme, moje molitve“, bio je kantautor Davor Terzić iz Rovinja, redovan član Hrvatskog društva skladatelja.
Tribina je održana 22. svibnja u dvorani HDS-a, Berislavićeva 9, u Zagrebu. Program ove večeri otvorio je Slavko Nedić, voditelj tribine i urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Stihove Davorovih molitvi, prije svake glazbene izvedbe, kazivao je akademski glumac Zvonko Novosel. Nedić je na početku ukratko predstavio Davorov glazbeni put rekavši kako je on na sceni prisutan više od 30 godina. Ipak, na onaj glazbeno-duhovni put krenuo je 2001. godine kada je objavio i prvi samostalni album naziva „Dijelovi duše“. U pjesme s tog albuma, kao obraćenik, uistinu je utkao dijelove svoje duše. Na njemu se nalazi i Terziću posebno draga pjesma „Hvala“ s kojom je po prvi puta nastupio na Uskrs festu 2002. godine.  Na tribini ju je izveo sa suprugom Vesnom Terzić.

S mojom Vesnom živim život u dobru, zlu i u pjesmama“, rekao je i dodao: „Nakon prvog albuma uslijedili su „Put povratka“, „Svaki dan s Tobom“ te „Nisam više sam“. Sad kad razmišljam, ovi su nazivi vrlo znakoviti. Kao obraćenik, u prvom sam albumu pjesmama zahvaljivao Bogu, potom je uslijedio „Put povratka“ prema Njemu, zatim svakodnevni život s Njim, a na posljednjem sam sve više, u poniznosti, pokušavao naći neke odgovore i pravi put u stvaralačkom smislu“.

Sve ima svoje vrijeme sazrijevanja. Svaki autor se u srcu nada da će njegova pjesma biti prihvaćena, ali ne smatram to kao neki sud već vjerujem da svaki autor ima svoj pristup i način. Ne želim suditi ni svoje pjesme niti one drugih autora. Primjerice, Festivali imaju tu poteškoću jer su koncipirani tako da se neke pjesme ipak moraju izdvojiti i odabrati. Osobno mi je najljepše biti izvođač, a najteže sudac“, o svom je autorskom radu rekao Terzić.  Tijekom života nastupao je u mnogim gradovima, no za jedan je posebno vezan – za grad Koprivnicu. Upravo je u tom gradu, na Festivalu Stepinčeve note, 2016. godine održana praizvedba njegovog glazbeno-poetskog recitala o bl. Alojziju Stepincu. Taj ga je recital posebno zbližio sa zborovima koji djeluju u župi bl. Alojzija Stepinca. Na ovoj su mu se tribini, u izvedbi pjesme „U Tebe se, Gospodine, uzdajem“ pridružili i članovi zbora Stepinčeva mladež.

Terzići su na poseban način aktivni i u svom gradu Rovinju u kojem vode zbor mladih te već 15 godina organiziraju koncert u čast sv. Eufemiji. Na koncertu svake godine nastupaju etablirani glazbenici duhovne scene, a uvijek ima prostora i za imena koja tek dolaze. „Stvaramo u dahu, kako nas Duh Sveti nadahne. Što se tiče vođenja zbora, u posljednjih 10-ak godina sve je teže jer se većina članova u međuvremenu „oženila“. Sada je pomalo došlo vrijeme da oni, i njihova djeca, preuzmu vođenje zbora“, rekla je Vesna Terzić, književnica, pjesnikinja i autorica duhovnih stihova. Rovinjski kantautor sâm je izveo pjesme „Blaženom Alojziju“ i „Radostan je dan“, dok mu se u izvedbi pjesme „Posljednja večera“ pridružio zbor Vrba iz Zagreba. „Pjesma Posljednja večera je sažela sve što jedna euharistijska pjesma treba imati. Bogu zahvaljujem na velikom daru skladanja, a moj doprinos tome je što sam se trudio naučiti svirati. Ne smatram se pjevačem, ja sam kantautor, a on interpretira pjesme i nastoji izvedbi dati svoj pristup“, zaključio je Terzić.

Već sada kreću pripreme za novu sezonu i tribine koje će se ponovno početi održavati od jeseni. Dobra posjećenost prve sezone, tijekom koje je predstavljeno stvaralaštvo Čede Antolića, Brune Krajcara, Luke Balvana, Meri Cetinić i Davora Terzića, pokazala je kako su duhovno-glazbene večeri i ova tematika publici vrlo interesantne i potrebne. Posljednju ovosezonsku, Davor je zaključio s  nekoliko bonus pjesama u kojima mu se pridružila i publika. Jedna od njih je i „S Isusom zapleši“:
Pleše, pleše
srce moje pleše
u grudima pleše…
Kraj mene si ostao,
prijateljem postao
Sebe mi poklonio,
grijeha oslobodio..
Pleši, pleši, srce moje pleši,
S Isusom zapleši!“

 Fotogaleriju tribine pogledajte ovdje: https://www.facebook.com/pg/hds.hr/photos/?tab=album&album_id=1443149719122666

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh