09.11.2022

Danas počinje 59. Glazbena tribina u Osijeku

  1. Glazbena tribina u Osijeku počinje u srijedu 9. i trajat će sve do subote, 12. studenoga.

U iščekivanju svečanog otvaranja ovog dugovječnog festivala koji posebnu pažnju posvećuje hrvatskim suvremenim skladateljima, njihovim susretima te razmjenama iskustava svih sudionika struke, donosimo uvode u koncerte iz pera muzikologinje Karoline Rugle.

 

SRIJEDA, 9. studenoga 2022.

Osječka konkatedrala Svetog Petra i Pavla, 20:00

 

Zbor Hrvatske radiotelevizije

Tomislav Fačini, dirigent

Jelena Očić, violončelo

 

Antun Tomislav Šaban: Missa Modularis, za zbor a cappella – praizvedba

Alfred Schnittke: Zborski koncert

4. Dovrši ovo djelo koje sam započeo

Krešimir Seletković: Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo (izbor)

  1. Poricanje
  2. Ljutnja
  3. Prihvaćanje

Davorin Kempf: Memento homo, za ženski zbor

Frano Parać: Ruke, za zbor a cappella

Arvo Pärt: Molitva nakon kanona (iz Kanona pokajanja), za mješoviti zbor a cappella

 

Zbor Hrvatske radiotelevizije provest će slušatelje kroz niz duhovnih, općeljudskih, društvenih i osobnih propitivanja u odabranom repertoaru, mahom hrvatske zborske literature. Njihov svečani koncert otvorenja Glazbene tribine u klasičnom će postavu i prostoru osječke katedrale otvoriti upravo ključnom formom sakralne glazbe, misom. Posrijedi je prije pet godina uglazbljen ordinarium missae u djelu Antuna Tomislava Šabana, Misa Modularis. Molitvom se nastavlja i u četvrtom, posljednjem stavku Zborskog koncerta Alfreda Schnittkea čiji je podnaslov Ovo djelo, koje sam započeo s ufanjem i s Tvojim imenom, Ti završi. Melodijske konture i moćna suzvučja govore o Schnittkeovom razumijevanju ruske ortodoksne tradicije kojoj je ova skladateljska posveta napisana prije gotovo četrdeset godina.

Prvo veliko djelo za zbor u opusu Krešimira Seletkovića nastalo je kao rezultat suradnje u programu rezidencijalnog skladateljskog rada s ansamblima Hrvatske radiotelevizije, noseći latentnu auru pasije, premda ne nalazi nikakva tekstualnog uporišta za komponiranje pa ni kao oslonac za izgradnju forme. Kao jedinu programsku vodilju (a i naslov) uzeo je psihijatrijski model pet stadija žalovanja, od kojih će ovom prilikom biti izvedena prva dva te posljednji stadij, odnosno stavak ciklusa kojim autor ponire u dubine ljudskosti, ali i manje istražena područja vokalnog izražaja, uz pomoć i oslonac solo violončela u rukama sjajnog Branimira Pustičkog, koji je djelo i praizveo. Skladba Frane Paraća nastala je na pjesnički predložak Đure Sudete, a pod ravnanjem svog današnjeg šefa-dirigenta, članovi Zbora HRT-a izveli su je i ranije, na Paraću posvećenom autorskom koncertu, 2018. godine. Neslućeno slušateljsko otkriće ovog koncerta skladba je Paraćeva suakademika, a Seletkovićeva nekadašnjeg profesora, nedavno preminulog skladatelja i pedagoga Davorina Kempfa, koga se prisjećamo uz njegovu manje poznatu zborsku partituru, Memento homo. Tematski luk koncerta zaključuje povratak duhovnoj tematici u Molitvi poslije Kanona iz kapitalnog zborskog djela Arvo Pärta Kanon pokajanen. Neki će se još sjećati prve izvedbe tog djela u interpretaciji ovog zbora otprije 13 godina, a to kultno djelo skladano na crkvenoslavenske tekstove pravoslavlja zaključilo je u svibnju i repertoar koncertnog ciklusa Zbora HRT-a u godini obilježavanja 80. rođendana ansambla.

 

Kulturni centar Osijek: Foaje, 22:00

Zoran Majstorović Musical Migrations

Istarski glazbenik Zoran Majstorović 2020. godine napisao je šest autorskih skladbi koje spajaju brojne glazbene identitete kroz kombinaciju osobnog multiinstrumentalističkog habitusa i zvuka jazz orkestra. Uz sastav JazzIstra Orchestra zabilježio je taj materijal na albumu koji ocrtava Majstorovićevo glazbeno putovanje svijetom ispričano kroz jezik jazz glazbe začinjen tradicijskim elementima raznih krajeva svijeta. Na to nas glazbeno putovanje vodi sa sastavom glazbenika koji su sudjelovali i u snimljenomu projektu Musical Migrations, trubačem Robertom Mikuljanom, kontrabasistom Bojanom Skočilićem te bas-gitaristom Leonardom Berishom.

 

ČETVRTAK, 10. studenoga 2022.

Dom HV-a „Brigadir Ivan Rebrina“, 20:00

Ansambl Zeitfluss

Antanina Kalechyts, dirigent

 

Weiwei Xu: Oh, City, za veliki ansambl

Alyssa Aska: arcanum, za komorni ansambl

Sara Glojnarić: sugarcoating #1, v. 2, za veliki ansambl

Marko Markuš: (T)räume Ib, za veliki ansambl – praizvedba (narudžba GTO)

Daniel Oliver Moser: Kontrapunk, za veliki ansambl – praizvedba

 

Austrijski Zadranin, dirigent i profesor Edo Mičić suosnivač je austrijskog ansambla koji je u Hrvatskoj uvijek toplo dočekan, samostalno ili u suradnji s kolegama iz Cantus Ansambla. Nakon što je održao zamijećen portretni koncert na festivalu Musikprotokoll ORF-a u Grazu, Zeitfluss u Osijek dolazi s međunarodnom programskom koncepcijom za različite komorne konstelacije, a pod ravnanjem mlade bjeloruske dirigentice Antanine Kalechyts kojoj je ovom prilikom Mičić predao dirigentsku palicu. Program otvara skladba šangajske skladateljice Xu Weiwei u kojoj tematizira urbani život grada, slijedi glazba Alysse Aske koju pak fascinira arhitektura u glazbi, a istu skladbu je prošle godine praizveo upravo Zeitfluss. Strani repertoar zaključuje novo djelo Daniela Mosera. Kao jednu od ključnih zadaća Zeitfluss si je postavio otkrivanje, interpretiranje i predstavljanje zapostavljene, a vrijedne glazbe suvremenih autora, na gostujućim se koncertnim predstavljanjima pokazuje kao sjajan suradnički sastav i festivalski protagonist kojemu se s povjerenjem predaju nova djela za praizvedbe. Ovaj put su na programu dvije nove partiture, među kojima je i narudžba ovogodišnje Tribine, djelo hrvatsko-austrijskog autora Marka Markuša, (T)räume Ib.

„Iz globalne perspektive, popularna glazba nema jasnih trendova i ne pokazuje razmjerne promjene tijekom više od 50 godina“, jedna je od misli koje prate glazbeni razvoj i komentar na fenomene popularne glazbe koji Sara Glojnarić gradi kroz seriju podnaslovljenu sugarcoating, čija je ovo druga faza, odnosno druga skladba u nizu, te drugo djelo posvećeno triju Catch, ovaj put u interpretaciji članova Zeitflussa.

 

Barutana, 22:00

Monsieur Doumani

 

Antonis Antoniou (Tzouras, Vocals, Electronics)

Demetris Yiasemides (Trombone, Flute)

​Andys Skordis (Guitar, Loops, Backing Vocals)

 

Barutana u kasnom terminu je i ove godine mjesto crossovera, prijelaza preko žanrovskih (pa i jezičnih i geografskih) granica. Ciparski skladatelj Andys Skordis čiju smo glazbu čuli na prošlogodišnjem programu Tribine ovaj put osobno dolazi u Osijek i to u ulozi člana benda, glazbenika i pjevača, gostujući sa svojim sastavom koji nosi ime Monsieur Domani, a donosi elektroakustički zvuk koji uključuje i tamošnji tradicijski instrument iz obitelji buzukija. To je instrumentacijski okvir njihova najsvježijeg albuma, Pissourin, koji se bavi temom tame, nokturalnih bića i ostalih s noći povezanih fenomena, zadržavajući ipak ritamske obrasce, melodičnost te jezik i izraze karakteristične za Cipar.

 

PETAK, 11. studenoga 2022.

Kulturni centar Osijek: Foaje, 20:00

Trio Elogio

Petrit Çeku, gitara

Pedro Ribeiro Rodrigues, gitara

Tomislav Vukšić, gitara

 

Marko Ruždjak: Travanj je najokrutniji mjesec

Zoran Juranić: Trijalog

Krešimir Seletković: PErPETuum mobile

Hugo Vasco Reis: Quasi Ritorno- praizvedba

Sanja Drakulić: High Spirit

Bruno Vlahek: Acumal – praizvedba

 

Travanj je najokrutniji mjesec skladba je nezaboravnog Marka Ruždjaka koju su Petrit, Pedro i Tomislav, danas članovi trija Elogio, izveli na prvom zajedničkom koncertu kada je i formiran ovaj sjajni komorni sastav. Izvedbi je tada nazočio i sam autor koga u svome muziciranju nisu zaboravili te je njegov opus dijelom repertoara trija, a nedavno su otvorili i koncert Ruždjaku u spomen. Publika koja nije čula program recentnog svečanog autorskog koncerta u povodu 75. rođendana još jednog akademika na programu, Zorana Juranića, ima priliku poslušati jednu od njegovih skladbi za gitarski trio, instrumentalni korpus kroz koji do izražaja dolaze neke od ključnih kvaliteta autorove poetike. Uspješnica je to koju su ranije izvodili gitaristi Zagrebačkog gitarskog trija, dok je već u samom imenu skladbe Krešimira Seletkovića, njemu karakterističnoj igri riječi, naznaka koja otkriva da je upravo gitarskim majstorima trija Elogio posvećena glazba čijom su praizvedbom oduševili publiku Dubrovačkih ljetnih igara još 2014. godine. Ovaj put nam otkrivaju i novu, za njih pisanu glazbu portugalskog autora koji im je već 2019. posvetio jedno djelo, Huga Vasca Reisa. Podjećaju nas i na još glazbe nastale prije 23 godine za njihove prethodnike, High Spirits Sanje Drakulić. Dobar je to opis duha kojim izvođenje skladbi iz riznice domaćih autor(ic)a te obnovu i očuvanje repertoara kojim stavljaju opuse te glazbu uopće u međuodnos i kontekst s onom koja tek nastaje. Primjerice, s Acumalom, potpuno novom skladbom autora sažetih i virtuoznih partitura, Brune Vlaheka, kojom će Elogio zaključiti svoj programski raznolik i obećavajući koncert.

 

Kulturni centar Osijek: Mala dvorana, 22:00

Mikko Raasakka, klarinet/bas-klarinet

Minna Leinonen: Pheme, za klarinet i fiksni medij

Juha T. Koskinen: Dream Transmission, za klarinet i live elektroniku

Pilar Miralles: Music for Masses, za bas-klarinet i vrpcu

Davor Vincze: Ec(h)otrash, za klarinet i elektroniku

Wayne Siegel: Jackdaw, za bas-klarinet i računalo

 

Istaknuti interpret suvremene glazbe i vrsni klarinetist, finski glazbenik Mikko Raasaka, jedan je od onih glazbenika koji inspiriraju novu glazbu. Tako je on praizveo veliki broj novih djela za klarinet, uključujući i šest koncertantnih djela za taj instrument, a napisao je i vodič za suvremene tehnike izvedbe na klarinetu. Raasakka svoj osječki recital započinje – tračem. Točnije, klarinetskim tračem ili ogovaranjem. Riječ je o skladbi iz 2011. pod naslovom Pheme, odnosno Fama, čije tematsko uporište je u antičkoj božici koja je personifikacija ogovaranja pa stoga u ovoj skladbi autor pokušava artikulirati glazbenu verziju te vrste prenošenja informacija, odnosno prenošenja sadržaja onako kako je u mitologiji opisano da je to činila Fama. Scenski je element važan u interpretaciji Dream Transmission, „prijenosa snova“ skladatelja Juhe Koskinena koji je posvećenost nastanku ovog djela podijelio s klarinetistom Laurijem Salinenom kojemu je djelo posvećeno. On je, naime, zamoljen sudjelovati u kreaciji kandence, odnosno solističkog vrhunca skladbe, za što je trebala posebna priprema. Ona se sastojala u tome da je glazbenik otišao na „solističko“ hodočašće, put u prirodu, a društvo su mu pravili oprema za snimanje, klarinet i nešto vegetarijanske hrane te puno japanskog čaja. Nakon što se smirio i očistio u sauni i jezeru, probudio se i odsvirao svoj pozdrav suncu. Taj je glazbeni materijal postao dijelom peterostavačne skladbe za klarinet i elektroniku koju imamo priliku prvi put čuti uživo u Hrvatskoj. Prvi put čujemo i glazbu mlade španjolske autorice Pilar Miralles, rođene 1997. godine, koja trenutno živi i stvara u Finskoj, a umjesto uobičajenih tekstova o djelima nudi svoj umjetnički proglas. Neki instrumenti često znaju „dijeliti“ repertoar, a takav je slučaj često s klarinetom i saksofonom. Upravo je skladbu Davora Vincea Ec(h)otrash prošli mjesec u Zadru praizveo Gordan Tudor uz Mislava Režića te su je ponovno izveli na američkom koncertu, a elektroakustičku klarinetsku inačicu te kompozicije ovom prilikom prvi put predstavlja. Posljednja skladba zanimljivog programa Mikke Raasakke u fokusu ima, kod skladatelja nerijetku, ornitološku sklonost i inspiraciju za skladanje. Upravo je europska ptica, čavka, bila nadahnućem, ali i izvorom zvuka za dio elektronike koja prati klarinet u skladbi Jackdaw američkog skladatelja Waynea Siegela, ujedno najranije nastalomu djelu s programa koncerta, iz 1995. godine.

 

SUBOTA, 12. studenoga 2022.

Kulturni centar Osijek, 12:00

ZAVRŠNI KONCERT MEĐUNARODNE SKLADATELJSKE RADIONICE

 

Ansambl Synchronos

Marko Zupan, flauta

Jelena Očić, violončelo

Vlatka Peljhan, violina

Ivana Kuljerić Bilić, udaraljke

Mia Elezović, klavir

Davorin Brozić, dirigent

Mikko Raasakka, klarinet, bas-klarinet

Francesco Filidei, voditelj skladateljske radionice

 

Ziyi Tao: Dissolve, za flautu, bas-klarinet, violončelo i klavir

Helena Skljarov: Mirrors, za flautu, klarinet, klavir, violinu, violončelo, udaraljke i dirigenta

Sungtae Paek: Cosmic Light, za flautu, klarinet, violinu, violončelo, klavir i udaraljke

Anibal Vidal: Liquidity, za flautu, klarinet, udaraljke, klavir, violinu i violončelo

 

Ansambl Synchronos neumorno otkriva nove, ali i nepoznate radove međunarodnih skladatelja, a na ovogodišnjoj će Tribini, pod ravnanjem Davorina Brozića, predstaviti čak tri ovdašnjoj publici mahom nepoznata skladatelja i njihovu glazbu te glazbu sve zapaženije hrvatske skladateljice mlađe generacije. Najmlađi autor na programu, Ziyi Tao, fasciniran je jezicima i bit će zanimljivo čuti odražava li se to i u skladbi Dissolve kojom Synchronos otvara koncert. Korejski skladatelj Sungtae Paek predstavlja se skladbom Cosmic light, nakon čega slijedi skladba nedavno upravo u Osijeku, na festivalu Novalis, nagrađene Helene Skljarov. Njezino skladateljsko „zrcalo“, skladba Mirrors predstavljena je u sklopu majstorske radionice na Muzičkom biennalu Zagreb, a ovdje je dijelom programa završnog koncerta još jedne skladateljske radionice, pod vodstvom Francesca Filideija, a naslov Liquidity Anibala Vidala slijedi niz poetičnih naslova skladbi za različite sastave koja upotpunjuje opus gdje možemo pronaći i glazbu za različite medije, soundtrack serijama na streaming servisima i druga iznenađenja. Mladi su autori dobili nesvakidašnju priliku raditi sa sjajnim talijanskim skladateljem i orguljašem koji živi i stvara u Parizu, Francescom Filideijem, čiji opus ne ostavlja ravnodušnima nijednu publiku, a kritiku redovito oduševljava promišljenošću, poznavanjem zvuka i skladateljskoga umijeća, ali i vlastitim pečatom koji daje svakoj novoj instrumentaciji, bila riječ o solističkome djelu za orgulje, velikom orkestralnome djelu ili pak operi, polju gdje je već dosad dao svoj značajan doprinos. Ovo je Filideijevo prvo gostovanje u Hrvatskoj.

 

Kulturni centar Osijek: Mala dvorana, 16:00

Papandopulo kvartet

Nikola Fabijanić, sopran-saksofon

Gordan Tudor, alt sax

Goran Jurković, tenor sax

Tomislav Žužak, bariton sax

 

Alex Mincek: Karate, za dva saksofona

Tihomir Ranogajec: Blast from the Past, za kvartet saksofona

Gordan Tudor: Politics (not according to Aristotle), za kvartet saksofona, elektroniku i video

Tibor Szirovicza: Arja’s Playbox za kvartet saksofona, novo djelo za kvartet saksofona

Jacob ter Veldhuis: Jesus Is Coming, za kvartet saksofona i boombox

 

Od karatea, do boomboxa – kvartet Papandopulo donosi New York u Osijek. Na neki je način upravo Velika jabuka jedan od temata kvarteta i njihova programa. Nakon što su na brojnim koncertima ljetos izveli skladbe zabilježene na najrecentnijem albumu te nastupili u glasovitom Carnegie Hallu (kojim su nagrađeni kao najbolji komorni sastav berlinskog natjecanja), neumorni članovi kvarteta Papandopulo ne staju, nego prihvaćaju sljedeće izazove kao ‘go to’ interpreti na hrvatskoj sceni suvremene glazbe. Član kvarteta, svestrani glazbenik Gordan Tudor ponovno je dobio priliku pisati za svoj sastav koji će uz to izvesti i novo djelo Tibora Szirovicze, kojemu je ovo prvi put da piše za taj sastav. Koncert otvaraju energičnim i izazovnim duom tenorskog i altovskog saksofona u Karateu njujorškog saksofonista i autora, člana tamošnjeg ansambla Wet Ink, Alexa Minceka. Prvi put će osječka publika čuti i izvedbu Papandopulu posvećene skladbe Blast from the past Tihomira Ranogajca. Jacob ter Veldhuis svoju je skladbu zvučnog naslova Jesus is coming izvorno napisao za kvartet blok flauta, ali je kasnije dobila niz aranžmana, pa i saksofonsko ruho u kojem je slušamo na Tribini. Neizbježan društveno-politički podtekst podloga je tog djela koje koristi snimke dječjeg plača u loopu te zvuk s ulica New Yorka zabilježen nedugo nakon terorističkog napada 9/11.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh