09.04.2020

COVID-19: HDS ZAMP se odriče naknade za korištenje glazbe u on-line nastavi

Hrvatsko društvo skladatelja odriče se prava na naknadu i odobrava za sve vrijeme trajanja mjera donesenih zbog epidemije COVID-19 besplatno korištenje glazbenih djela u okviru i u svrhu održavanja online nastave. Odobrenje se odnosi i na sve oblike korištenja koji nisu obuhvaćeni zakonskim iznimkama za korištenje u sklopu redovne nastave, a koja je HDS ovlašten regulirati.

Naime, posljednjih dana HDS ZAMP je zaprimio brojne upite ravnatelja, učitelja i profesora iz raznih dijelova zemlje koji se trude omogućiti kvalitetnu online-nastavu svojim učenicima, ali su zabrinuti vezano uz pitanje autorskih prava i legalnog korištenja autorskih djela tijekom nastave. Vjerujući da ima još profesora koji ovih dana nisu sigurni kako postupati, HDS je donio odluku koja će svima olakšati postupanje u ovoj uistinu nesvakidašnjoj situaciji.
Glavni direktor HDS ZAMP Nenad Marčec tim je povodom istaknuo: „HDS je ovu odluku donio s ciljem da doprinese omogućavanju što kvalitetnije on-line nastave te olakša svim profesorima koji se ovih dana iznimno trude pronaći nove i zanimljive načine obrazovanja u situaciji koja za sve nas, pa i za djecu, predstavlja određeni stres. Glazba u tome svakako može pomoći. Zamolili smo odmah i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da o ovoj našoj odluci informira i ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola“.
 
O odluci je informirano i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je u svojem odgovoru istaknulo: “Ova situacija zahtjeva od svih nas prilagodbu i brzu reakciju kako bismo djeci osigurali kontinuitet i obrazovanje kakvo zaslužuju unatoč ovim izazovnim vremenima. Zaista ulažemo izniman trud da prevladamo sve izazove s kojima se susretnemo i zaista nam je drago da ste dali doprinos našem cilju. Želimo da učenicima bude isporučen odgovarajući sadržaj i kontinuirano radimo na njegovom unapređenju. ” 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh