Vrdoljak, Ivana – Vanna

Pregledaj djela autora

Vanna je rođena kao Ivana Ranilović 1.rujna 1970. u Koprivnici gdje je provela djetinjstvo, završivši uz redovnu osnovnu i srednju školu i glazbenu školu.

Prvi put javno nastupa 1980. na smotri mladih talenata, otpjevavši “Yesterday” The Beatlesa. Prijavljuje se na koprivnički Prvi pljesak sa skladbom “What a feeling” iz hit-filma “Flashdance” i oduševljava stručni ocjenjivački sud, koji joj dodjeljuje prvu nagradu. Sličan podvig ponavlja tri godine kasnije na natjecanju u Zagrebu s pjesmom “Pokora” Zorice Kondže. U Zagreb se seli 1989. godine, gdje na Filozofskom fakultetu upisuje engleski i francuski jezik s književnošću.

Uz redoviti studij, nastupa u radijskoj emisiji “Demo X” autora i voditelja Bahrije Golubovića, a kako nastupi nisu prošli nezapaženo, ubrzo ostvaruje suradnju s talentiranim mladim glazbenim istomišljenikom Ilanom Kabiljom. Osnivaju duet Ilan & Ivana te snimaju desetak pjesama, od kojih najzapaženija postaje “Zlatna noć”, s kojom su nastupili na Zagrebačkom festivalu 1990. i osvojili “Zlatnu notu” – prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u večeri debitanata. Ta 1990. ujedno se računa kao početak Vannine profesionalne karijere.

Godine 1990. Vanna pristaje pjevati prateće vokale u do tada potpuno neafirmiranoj grupi ET, koju su činili Boytronic, Da’Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay. Zadovoljna suradnjom, ubrzo postaje punopravni član banda. Prvi uspjeh Electro Team postiže s pjesmom “Molitva za mir”, koja ubrzo postaje jednom od najpopularnijih domoljubnih pjesama. U ljeto 1992. objavljuju svoj debitantski album “Electro Team”, kojim ne postižu neki značajniji uspjeh, ali nagovještavaju dolazak nove i poletne glazbene generacije. Iste godine nastupaju na DMC (Disco Mix Competition) natjecanju u glasovitoj londonskoj dikoteci Ministry of sound pred zahtjevnom publikom i kamerama MTV-a. Krajem godine priređuju veliki novogodišnji koncert u Domu sportova u Zagrebu.

Pravi, veliki uspjeh band postiže 1993., kada je premijerno izvedena pjesma “Tek je 12 sati”. Pjesmi je trebalo 10-ak dana da osvoji publiku i postigne uspjeh kakav se ne pamti. 1994. ET dobiva Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom, za najbolji videospot godine, te za najbolji videoprogram. Seriju uspješnih koncerata obilježavaju spektakularnim koncertom u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Valja naglasiti kako sve pjesme grupe Electro Team Vanna potpisuje kao koautorica tekstova i glazbe, a neke i kao autorica tekstova, poput «Tek je 12 sati» i «Jedina».

Njihov najuspješniji album, “Second To None”, lansirao je u etere čak osam hit-singlova i ostvario nevjerojatnu dijamantnu nakladu, a Vannu pozicionirao kao najbolju hrvatsku pjevačicu. Vanna tih godina osvaja sve moguće vokalne nagrade i priznanja, a band kulminaciju popularnosti doživljava na sljedećem Porinu 1995. kada osvajaju najpopularniju nagradu u kategoriji Hit godine pjesmom “Da ti nisam bila dovoljna”. Silno popularna, Vanna te godine nastupa u Shakespearovoj tragediji “Macbeth”, koja je premijerno prikazana na Splitskom kazališnom ljetu u produkciji HNK Zagreb.

Nakon završetka superuspješne turneje ET se koncentrira na snimanje novog albuma “Anno Domini 1996”. Album izlazi tijekom proljeća 1996. i odmah zaokuplja svu pozornost medija i publike te se i taj album prodaje u dijamantnoj nakladi. Prvi singl, “Ja ti priznajem”, odmah postaje megahitom te potvrđuje status najpopularnije grupe na domaćoj pop sceni. Uz album izlazi i knjiga Arsena Oremovića, koja otkriva tajne njihova uspjeha. Unatoč svemu navedenom, grupa ET 1996. godine ostaje bez nagrada Porin, ali ga Vanna iste godine osvaja za najbolju vokalnu suradnju s Tonyem Cetinski za pjesmu “Don’t let the sun go down”.

U proljeće 1997. ET u suradnji s hrvatskim distributerom filma “Evita” snima prepjev Madonnine uspješnice “You must love me”. U želji za istraživanjem novih žanrova, Vanna nastupa u TV emisiji “I to sam ja”, gdje uz instrumentalnu pratnju Plave trave zaborava i Zagreb Jazz Portraita izvodi sedam evergreena country i jazz-standarda. Snimke te emisije izlaze na albumu “I to sam ja” u izdanju Croatia Recordsa 1997. Tijekom 1998. ET pokušava snimiti svoj novi dugo očekivani i najavljivani album, no nakon nekoliko mjeseci shvaćaju kako ne mogu uskladiti vlastite ideje i ambicije, te je 19.svibnja 1998. objavljen prestanak rada grupe.

Vanna se posvećuje solo karijeri te objavljuje hit singl i spot za pjesmu «Ja imam snage za to», te duet s Gibonnijem «Ja ću budna sanjati». Brižljivo pripreman album nazvan “Ispod istog neba” konačno izlazi 19.prosinca 1998. pod etiketom Croatia Recordsa. Na albumu se, u mnoštvu suradnika, ističu Gibonni, te autori i producenti Miro Buljan, D’Knock, Ante Pecotić, Nikša Bratoš i Bruno Kovačić, a neke pjesme Vanna potpisuje kao autorica tekstova i koautorica glazbe. Tijekom 1999. godine održava mnoštvo koncerata, te prvi put osvaja Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu. Iste godine prvi put nastupa na Zadarfestu s pjesmom “Daj mi jedan dobar razlog” Ante Pecotića, te osvaja prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, a pjesma ubrzo postaje veliki hit. U ožujku 2000. nastupa na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Europe, gdje s pjesmom Brune Kovačića i Ivane Plechinger “Kao rijeka” osvaja drugo mjesto sa samo 6 bodova zaostatka za pobjednikom. Iste godine ponovno osvaja Porin u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe.

Pjesma “Kao rijeka” postaje jedna od najslušanijih pjesama tog razdoblja te uz hit «Daj mi jedan dobar razlog» efektna najava novog albuma. Drugi studijski album, pod nazivom “24 sata”, izlazi 12.svibnja 2000. te postaje jedan od najslušanijih i najprodavanijih albuma te godine (Zlatna naklada). Hitovi se redaju jedan za drugim. Nakon spomenutih, tu su i pjesme “Ti se varaš” i “Ako je vrijedilo išta”, s kojom Vanna po prvi put nastupa na Melodijama hrvatskog Jadrana gdje osvaja nagradu za najcjelovitije djelo. U rujnu sa pratećim bandom odlazi u Ameriku, gdje je pozvana da američkim studentima s prestižnog Sveučilišta Rochester – Institute of management & technology održi open air koncert. U jesen iste godine ponovno nastupa na Zadarfestu, gdje pobjeđuje s pjesmom Ante Pecotića “Pomozi mi sad”. Nedugo zatim, 25.10.2000. u pratnji svog banda i orkestra “Windstrings” Alana Bjelinskog održava spektakularan solistički koncert, prvi u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koji je sljedeće godine objavljen kao live CD “Vanna u Lisinskom” u izdanju Croatia Records. Nedugo nakon koncerta u popularnom televizijskom talk showu Željke Ogreste objavljuje kako očekuje drugo dijete, te u 9. mjesecu trudnoće nastupa i pobjeđuje na Dori s pjesmom Tončija Huljića “Strings of my heart”. U proljeće 2001. predstavlja Hrvatsku na izboru za pjesmu Europe u danskom Kopenhagenu, gdje osvaja 10. mjesto. U jesen iste godine nastupa na Zadarfestu s baladom “Više nisi moj” Ante Pecotića i po treći put osvaja prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

2002. godine nastupa na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana s pjesmom “Živi kako znaš”, gdje je nagrađena za najbolju vokalnu izvedbu. Na novom studijskom albumu počinje raditi 2003. godine. Najavljuje ga pjesma “Ne govori sve na glas”, s kojom na Splitskom festivalu osvaja nagradu za najbolju vokalnu izvedbu, a sljedećim singlom “Kao da me nema tu”, četvrti put pobjeđuje na Zadarfestu. Pjesma ubrzo postaje veliki hit. Album naslova “Hrabra kao prije” na tržištu se u izdanju Croatia Recordsa pojavljuje koncem 2003.

Iduće godine pjeva skladbu “Božić bili” koju Croatia Records objavljuje u sklopu soundtracka najgledanije domaće TV serije “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka, (ujedno i najavnu špicu TV serije), za koju je također nominirana kao Najbolja ženska vokalna izvedba na Porinu 2005.

Krajem lipnja 2005. objavljena je Vannina biografska knjiga autorice Antonele Marušić pod naslovom “Glas iz prvih redova” u izdanju Profila, što je prva tiskana biografija neke hrvatske pop glazbenice. 16.10.2005. obilježila je 15 godina uspješne glazbene karijere velikim koncertom “Vanna s prijateljima u Lisinskom” uz goste Olivera Dragojevića, Ninu Badrić, Ivanu Kindl i Jacquesa Houdeka, a krajem godine ovaj je fantastičan koncert objavljen na dvostrukom live DVD+CD albumu u izdanju Croatia Records. Album je nominiran na Porinu 2006. za najbolji video program, a Vanna za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

U listopadu 2006. objavljuje novi singl “Početak i kraj” koji početkom 2007. dolazi na vrhove top lista u Hrvatskoj; na nacionalnoj top listi HrTop20 zadržao se na prvom mjestu osam tjedana, a gotovo šest mjeseci se nalazio u Top 5 i bio pravi Vannin povratak na vrh. Ovaj singl bio je prvi Vannin singl i pravo osvježenje nakon gotovo 2 godine stanke i najavio njen novi glazbeni smjer kojim napusta visoko estetiziranu pop produkciju i okreće se čvršćem zvuku. U ožujku 2007. na radio postajama se počeo emitirati singl “Ledeno doba” s kojim je početkom lipnja nastupila na 11.Hrvatskom radijskom festivalu. Album “Ledeno doba” objavljen je 01.08.2007. kao CD+DVD izdanje, a na DVD-u se nalazi video-program svih novih pjesama, što je prvi takav projekt u Hrvatskoj. Na albumu se, uz dotadašnje suradnike Brunu Kovačića i Nikšu Bratoša, pojavljuju i nove snage Aleksandra Milutinović kao autorica dviju pjesama, te velikan hrvatske glazbe Arsen Dedić (prepjev “L’appuntamento”). Novi suradnik je i Dean Orešković, producent i aranžer gotovo cijelog albuma. “Ledeno doba” donosi 13 pjesama pop i pop-rock zvuka na kojima su izbjegnuti komercijalni trikovi i Vannina “demonstracija sile glasom”. Naglasak je na interpretaciji, stihovima i odličnim i ozbiljnim aranžmanima pjesama. Vannin novi stil i način pjevanja svidjeli su se mnogima pa je, uz stare fanove, privukla i mnoge nove. Paralelno sa izlaskom “Ledenog doba” u eter su lansirani i treći singl “Baš kao ti i ja”, duet sa Oliverom Dragojevićem i četvrti singl “Na otkucaj” koji potpisuje Aleksandra Milutinović. U svrhu promocije albuma Vanna je sa njega lansirala jos nekoliko hit-singlova u 2008., a to su redom: “Ivana”, “Susret”, “Nekažnjeno” i finalni, osmi singl bila je obrada kultne pjesme Parnog Valjka “Stranica dnevnika” (duet sa Akijem Rahimovskim). Vanna je promovirajući ovaj album održala i nekoliko koncerata kao svojevrsnu mini-turneju “Ledeno doba” koja je započela koncertom na Hvaru u lipnju 2007. (kada je premijerno izvela nekoliko pjesama s tada još neobjavljenog albuma), a završila velikim unplugged koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture 7.11.2007.

Nakon završetka ere “Ledeno doba” u prosincu 2008., Croatia Records objavljuje Vanninu prvu kompilaciju hitova “Platinum Collection” na kojoj se uz njene najveće hitove nalazi i jedna nova pjesma-duet sa Jacquesom Houdekom “Tiha snaga” s kojom nastupaju u proljeće 2009. na Hrvatskom radijskom festivalu i osvajaju prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

Početkom 2010. intenzivno radi na svom novom albumu kojem ona, također prvi puta, postaje i samostalni izdavač, odnosno Mediteran film njenog supruga Andrije. Na svoj 40.-i rođendan 1.9.2010. objavljuje pjesmu “Ljubav putuje pod lažnim imenom”-najavni singl svog novog studijskog albuma nazvanog “Sjaj”. Pjesma postaje hit i do kraja godine ovladava top-listama diljem Hrvatske. Album “Sjaj” konačno se pojavio u prodaji 15.12.2010. i odmah naišao na odličan prijem publike, ali i kritike i postao omiljeni božićni poklon jer se u samo 3 tjedna popeo na 2. mjesto najprodavanijih albuma. Vanna ga je opisala kao njen najosobniji, ali i najžešći i najprogresivniji album u karijeri. Deset pjesama čvrstog i žestokog pop-rocka odlično su nastavile slijed prethodnika “Ledeno doba”, ali i učinile korak naprijed posebno po pitanju moderne produkcije, puno bržih pjesama i još žešćeg zvuka. Na albumu se nalaze dva dueta sa mlađim pjevačima u usponu (Nikolina Kovačević u pjesmi “Pamtim” i Mario Huljev u pjesmi “7 minuta”) koji su dali dodatnu svježinu i polet ovom uratku. U Vannin autorski tim vratio se njen najuspješniji suradnik Ante Pecotić, a suradnju je nastavila i s provjerenom ekipom; Brunom Kovačićem, Aleksandrom Milutinović i Mirom Lesićem. Vanna je na albumu kao samostalni autor napisala dvije pjesme: naslovnu “Sjaj” i pjesmu “Svakodnevna žena”. Kazala je kako je ovim albumom željela iskreno progovoriti o stvarima koje ju trenutno zaokupljaju, ali i donijeti val pozitivne energije i pomoći ljudima da se uz njene pjesme osjećaju bolje. Sudeći po reakcijama publike, to joj je i uspjelo.

Slaveći 20 godina karijere radi svoj treći veliki koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s gostima – glazbenim prijateljima Nenom Belanom i Tonyem Cetinski, te mladim nadama Nikolinom Kovačević i Mariom Huljev. I taj je koncert objavljen kao live DVD + CD u izdanju Mediteran filma.

Sljedećih se godina Vanna još više posvetila vlastitom autorstvu, te objavljuje uspješne autorske singlove «Lopov» i «Probaj», ali i dva uspješna singla Ante Pecotića «Tisuću milja» i «Suze na kiši» koji svi redom osvajaju vrhove top ljestvica. Koncerti se nižu diljem Hrvatske i susjednih zemalja, a kulminaciju cjelokupnog glazbenog djelovanja doživljava krajem 2015. izvrsnim koncertom «Ispuni mi želju…» u pratnji svjetski poznatog orkestra Zagrebačke filharmonije s kojim je u prepunoj Velikoj dvorani zagrebačke koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ujedno proslavila 25 godina glazbene karijere. Svu vokalnu raskoš, uz sjajne orkestracije mladih suradnika Ante Gele, Gorana Kovačića, Olje Dešića, Ivana Popeskića i Filipa Šljivca, te iskusnog Jani Goloba i dvije sjajne pjevačice; Valentine Fijačko Kobić i mlade nade Mie Negovetić, Vanna je pokazala obilježivši na najbolji mogući način svoju veliku obljetnicu.

Početkom 2017. objavljuje vlastitu autorsku pjesmu «Izmiješane boje» koja je jedna od deset najemitiranijih pjesama te godine, svršetkom iste godine objavljuje singl «Tragom tvojih tragova» u duetu s mladom pjevačicom Zsa Zsa, a na samom početku 2018. novu, svoju – autorsku pjesmu «Najbolji ljudi» kojom pobjeđuje na 65- om Zagrebačkom festivalu.

2018. je lijepo počela, a možda najljepši glazbeni trenutak u Vanninoj karijeri uopće dogodio se 10. ožujka 2018. u najvećoj zagrebačkoj dvorani, Areni Zagreb na veličanstvenom koncertu svjetskog tenora Andrea Bocellia. Bocelli je odabrao upravo Vannu kao gošću na svom koncertu, koja je u duetu s ovim iznimnim glazbenikom izvela pjesmu «Canto Della Terra».

2019. godine objavljuje svoj novi album, pod nazivom «Izmiješane boje» koji poput naslovne, većinski sadrži njene autorske pjesme. Autorski singl «U tebi» četvrta je najemitiranija pjesma te godine, a nakon toga objavila je još jednu autorski singl s tog albuma «Kad smo se voljeli». Na tom albumu do izražaja dolazi izvrsna suradnja s glazbenim producentom Goranom Kovačićem, koji je napravio aranžmane za veliku većinu pjesama. Na albumu osim pjesama Ante Pecotića «Tragom tvojih tragova» i «Gdje počinje kraj», prvi put surađuje s Aljošom Šerićem koji je napisao baladu «Danas tebe slavim». Početkom 2020. Objavljuje posljednji autorski singl s navedenog albuma «Loš trenutak» koji postiže veliki uspjeh kod publike. Te 2020. Po prvi puta dobiva Porin za Najbolji pop album 2019.slaveći uspjeh s producentima albuma Goranom Kovačićem i Antom Gelom.

Svršetak 2020. Obilježava novom, autorskom pjesmom «Puna memorija», za koju dobiva nominacije za nagradu «Porin» u kategorijama Pjesma godine i Najbolja ženska vokalna izvedba, a aranžer i glazbeni producent Goran Kovačić za navedenu pjesmu dobiva nominacije za Najboji aranžman i Produkciju.

  1. godine Vanna je primljena u trajno članstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

U travnju 2021. Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), prima Vannu u redovito članstvo.

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh