Starešinić, Toni

Pregledaj djela autora

Klavijaturist, skladatelj

 

ođen u Zadru 16.06.1981. Roditelji Zvonimir Starešinić porijeklom sa otoka Silbe i Gordana (Brnin) Starešinić sa otoka Ista. Osnovnu školu pohađa na otoku Istu i u Zadru, a za ratnih godina i u Bujama i Novigradu u Istri.
Roditelji prepoznaju zanimanje za glazbu i upisuju ga na klavir u osnovnu glazbenu školu Blagoje Bersa u Zadru. Glazbene gene nasljeđuje preko oca Zvonimira koji je u bliskom obiteljskom srodstvu (prvi rođaci) sa poznatim hrvatskim dirigentom i kompozitorom Igorom Kuljerićem.
Srednju klasičnu gimnaziju pohađa u Zadru i 1999. dolazi u Zagreb na studij Agronomije, smijer marikultura. S vremenom kako je rastao interes za glazbu, tako je opao interes za fakultet.

– Krajem 2003. godine osniva svoj prvi bend Mangroove s kojim uskoro svira i prve koncerte i sklada prve autorske kompizicije za sastav. Mangroove prvo izvodi jazz, funk, rock glazbu, s dolaskom pjevačice Željke Veverec okreće se i prema pop glazbi.
– 2009. sa Mangrooveom objavljuje svoj prvi autorski album Svijet za nas. Pokreće klupski session kolektiv Radijator. Svira i u At Ease trijukojeg predvodi Željka Veverec.
– 2010. godine se priključuje sastavu Less Than A Minute kojeg predvode priznati glazbeni Mario Huljev, Valent Samardžija i Konrad Lovrenčić s kojima snima i objavljuje live koncertni album To be Live koji je objavljen u cd i dvd formatu.
– 2011. osniva instrumentalni sastav Punk Data s kojima prvo samostalno pa službeno za Sponu objavljuje i studijski album.Te godine priklučuje se audio vizualnom kolektivu Beat Busters s kojim izvodi audio vizualne performasne koji uključuju od sviranja elektronske plesne glazbe sa audio senzorima smještenim ispod odijela do sviranja laserske harfe. Beat Bustersi održavaju i glazbene radionice ritma u osnovnim školama i za predškolsku djecu.
– 2012. osniva instrumentalni sastav Chui s kojim iste godine objavljuje istoimeni album prvijenac Chui. Iste godine i sa Mangrooveom objavljuje novi studijski album Put na mjesec koji je njegov prvi album nominiran za Porin.
– 2013. sa Chuiem objavljuje i drugi album The Second Arrival. Te godine priključuje se i sastavu Tobogan kojeg predvodi priznati glazbenik Janko Novoselić. Pridružuje se priznatom glazbeniku Ivanu Kapecu u Sunrise sessionsima.
– 2014. sa Punk Datom objavljuje album Did we land on a tune?
– 2015. objavljuje dva studijska albuma, Mangroove album Sami i Chui album Third sun from the stone. Oba albuma su nominirana za Porin, a Chuiev Third sun from the stone je glazbena kritika proglasila albumom godine.
U Vip clubu pokreće i vodi koncertni program Chui ovu glazbu kojom mladoj publici predstavlja novi zagrebačku fusion jazz scenu.
– 2016. gostuje priznatom i nagrađivanom blues glazbeniku Tomislavu Golubanu na albumu Kaj etno blues. Već je prije ostvario studijske suradnje sa sastavom Florijan na njihovom albumu prvijencu Arijel. Kasnije će studijski surađivati i sa sastavima Nola, Headoneast, Boris Štok, Josipa Lisac, Edo Maajka, Vatra…
– 2017. surađuje sa Chuiem i Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije snima album Chui ovu glazbu koji je nominiran za 4 porina uključujući i onaj za album godine. Album dobiva Porin za najbolji jazz album i za jazz izvedbu. Te godine surađuje i sa Josipom Lisac za koju radi pjesmu Tebi putujem koja biva proglašena od mnogih pjesmom godine, te Josipa dobiva Porin za vokalnu izvedbu. Glazbeni novinari također Chui ovu glazbu proglašavaju albumom godine. Album je nominiran i za Impalu, nagradu za najbolji europski nezavisni album. Te godine se priključuje i sastavu Ede Maajke i Josipe Lisac.
– 2018. s  Edom Maajkom objavljuje album Put u plus kojeg glazbeni novirani proglašavaju albumom godine, te dobiva nagradu Rock&Off za najbolji album, a album je nominiran u za Porin. Iste godine sa Josipom Lisac snima audio i video album From Croatia Records Studio … tu u mojoj duši stanuješ koji je ujedno i prvo Blu-ray glazbeno izdanje u hrvatskoj. Album je nominiran za 4 Porina.

Iste godine i sa Mangrooveom objavljuje svoj 4. album koji se po izboru glazbenih novinara nalazi u samom vrhu najboljih albuma. Album je nominiran i za Porin, a Mangroove je Rock&Off glazbeno novinarska nagrada nominirala za pop izvođaća godine i pjesmu Laka sam za pjesmu godine. Chui te godine osvaja Rock&Off za najboljeg koncertnog izvođaća i najboljeg jazz izvođaća. Te godine opet surađuje sa Tomislavom Golubanom i s kojim snima zajednički album Velvet space love koji je isto nominiran za Porin. Sa Chuiem gostuje i na albumu Borisa Štoka Ispod kože koji je također nominiran za Porin. A gostuje i na albumu Marija Rašina i Nebojše Buhina Aftershock koji također nominiran za Porin.

Koncertno nastupa po svim državama regije i u Europskim centrima.
Od najznačajnijih nastupa treba spomenuti koncerte Ede Maajke u Domu sportova i Tvornici Kulture, tradicionalne koncerte Josipe Lisac posvećene Karlu Metikošu dva uzastopna u koncvertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i jedan u Laubi. S Josipom Lisac i Edom Maajkon nastupa u svim regionalnim centrima i Europskim centrima. Sa Chuiem i Jazz orkestrom HRTa svira veliki koncert u Tvornici Kulture, dva uzastopna rasprodana koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti te veliki nastup na prepunoj ljetnoj pozornici Bundek. Sa Chuiem nastupa na najvećem Europskom showcaseu Eurosonic Noorderslag u Nizozemskoj, također nastupa na showcasevima Ment u Ljubljani i Bush u Budimpešti. Sa Chuiem nastupa kao jedini Hrvatski glazbeni predstavnik na cijenjenom Kaunas Bielanalu u Litvi.

Sa Chuiem ispunjava svoj san te nastupa na 10 Zagreb Vip Jazz Festivalu kao predgrupa omiljenog sastava Medeski Martin Scofield Wood. Veliku pažnju medija privlači i nastupom Chuia na svečanom otvaranju tvrđave Sv. Mihovil gdje svojom izvedbom himne podiže političku prašinu krajnjih konzervativaca. Sa Chuiem nastupa i na Liburnija Jazz Festivalu na ljetnoj pozornici Opatija kao predgrupa pianističkoj zvijezdi Gonzalu Rubalcabi. Sa Chuiem nastupa i na skoro svim domaćim jazz festivalima, rock festivalima i festivalima eksperimentalne glazbe kao što su ZEZ i Žedno Uho. Također sa Chuiem dva puta nastupa na festivalu Dimensions na kojem gostuju najveća svjetska imena kao što su Grace Jones, Kraftwerk, Kamasi Washington, Massive Attack, George Clinton. Sa Chuiem također nastupa na najvećem Hrvatskom festivalu INmusic na kojem pred nekoliko tisuća ljudi ostvaruje zapažen nastup. S Mangrooveom isto nastupa u Tvornici Kulture, diljem regionalnih klubova i na mnogim festivalima.

Paralelno sa sviranjem sa sastavima radi glazbu za kazališe i televiziju.
2011. surađuje sa producentom Samirom Kadribašićem na glazbi za popularnu seriju Ruža vjetrova.
2018. surađuje sa redateljem Arsenom Oremovićem na dokumentarnom serijalu Najveće nesreće mirnodopske Hrvatske za koji sklada kompletnu glazbu. Serijal kreće sa emitiranjem u ožujku 2019. na Hrvatskoj radioteleviziji.
Radi glazbu za kazališnu predstavu Der Golem studenske dramske skupine Diđiridus s kojom i nastupa, a predstava osvaja prvo mjesto na SKAZu iste godine.
Radi glazbu za predstavu Hairry hairry mouth koju izvodi u živo sa Litavskim kazalištem Pshilicone theatre na Kaunas Bienalu u Kaunasu.
Također radi glazbu za predstave Majstor Jura i Nora trenutak pobune neovisnog kazališta Tragači.

U svojoj karijeri surađivao je sa mnogim priznatim glazbenicima: Josipa Lisac, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Edo Maajka, Dado Topić, Igor Geržina, Tedi Spalato, Tomislav Goluban, Janko Novoselić, Mario Rašić, Nebojša Buhin, Goran Delač, Samir Kadribašić, Zvonimir Šestak, Ivan Levačić, Konrad Lovrenčič, Vojkan Jocić, Mario Bočić, Miron Hauser, Luka Žužić, Mario Huljev, Nikola Marjanović, Valent Samardžija, Yogi Lonich, Jadranka Ivaniš Jaja, Mirela Remi Priselac, Aleksandar Antić, Andreaj Jakuš, Elvis Penava, Davor Črnigoj, Borna Šercar, Josip Grah, Ivan Kapec, Boris Štok, Nola, Vatra…

Danas vodi sastav Chui, sa suprugom i pjevačicom vodi sastave Mangroove i Željka At Ease a svira još u pratećem bendu Josipe Lisac i Ede Majke, te je član proširenog Sunrisse sessions kolektiva kojeg predvodi Ivan Kapec.

Dobitnik nagrade PORIN za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu te desetak nominacija uključujući i onu za album godine. Dobitnik nagrade ROCKOFF za najboljeg koncertnog izvođaća, najboljeg jazz izvođaća te za najemitiraniju pjesmu. Dobitnik nagrade hrvatskog radija za album godine po izboru Zlatka Turkalja.

Živi u braku sa suprugom ŽeljkomVeverec i skupa zajedno žive od svojih umjetničkih aktivnosti.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh