Škaro Kadujar, Jovica

Pregledaj djela autora

skladatelj, zborovođa, pjesnik (Split, 19. siječnja 1947.)

Glazbenom, literarnom i dramskom djelatnošću se bavi od djetinjstva. Od 1954. svira u željezničarskoj glazbi ŽKUD Filip Dević. Kao srednjoškolac već od 1963. bavi se skladanjem i obradbom pjesama koje izvodi uz pratnju gitare. Autor je niza stihova za dječje pjesme i brojalice, za zabavne i druge vokalno instrumentalne skladbe.

Sa dvije skladbe debitira kao skladatelj, tekstopisac, i interpret na festivalu mladih kompozitora u Subotici; za tu je prigodu njegovu skladbu Pastirica orkestrirao Bojan Adamić, pa će s njim nastaviti suradnju na mnogim nastupima i prvim nosačima zvuka. Surađuje i s nizom najuglednijih naših glazbenika, skladatelja– aranžera. Od tada neprekidno sklada i nastupa na raznim domaćim i inozemnim festivalima, smotrama i koncertima. (Italia, SAD, SSSR, Mađarska, Njemačka, Švedska, Australija i dr.). Umjetnički je voditelj dječjeg zbora Srdelice i autor skladbi koje izvode te ansambla Djevojke s Cetine. Poseban doprinos dao je u Domovinskom ratu nastupajući na raznim pozornicama u zemlji i nekim europskim zemljama (Italija, Njemačka, Francuska, Vatikan) s Hrvatskim dječjim zborom Prognanici, djecom koju je pomahnitali ratni vihor otrgnuo od roditelja, prijatelja i rodnog zavičaja. Radio je s njima sve dok se i posljednje dijete nije vratilo kući.

Nakon Domovinskog rata u Drnišu osniva i vodi dječji zbor Kalandruni. U Kninu organizira dječji festival Mali Knin u suradnji s kninskim glazbenicima i uglednim kulturnim djelatnicima. Jedan je od utemeljitelja i voditelja dječjeg zbora Kostanje i osnivač je i voditelj dječjeg zbora Trogir.

Utemeljitelj je 1991. i dječjeg festivala Mali Split, a voditelj je mnogih drugih dječjih manifestacija i igraonica. Redovito je zastupljen kao autor i izvođač na Hrvatskom dječjem festivalu u svim dosadašnjim festivalskim godištima. Umjetnički je voditelj Susreta hrvatskih dječjih zborova u Splitu.

Bavi se i literarnim radom. Prve pjesme objavljuje početkom 70–tih u časopisima Vidik i Mogućnosti. Stihovi i proza su mu uvršteni u zbirke: Rast, Mi mladi, Vrijeme nas, Antologija čakavske poezije XX. stoljeća.

Član je Hrvatskog društva skladatelja od 2011. godine.

Nagrade: Festival mladih kompozitora, Subotica (1972.); Nagrada općine Split; Nagrada Skupštine općine Sinj; Orden zasluga za narod; Estradna nagrada Hrvatske; Priznanje Croatian Music Aid; Plaketa udruge glazbenika Split; niz nagrada i priznanja za glazbeno i literarno stvaralaštvo, posebno za stvaralaštvo za djecu i mlade te na hrvatskim dječjim festivalima; više nagrada i plaketa Splitskog festivala; Nagrada grada Splita za životno djelo (2014.); Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (2015.).

DJELA (izbor). Glazba: Mjuzikli: Diokles (libr. V. Matošić); Marko Polo (libr. V. Matošić); Mile Gojsalić (libr.

A. Matijević). — Božićna priča, igrokaz za djecu i mlade

— Glazba za lutkarske predstave: Ježeva kućica; Snjeguljica i sedam patuljaka; Radujte se; Loptica skočica; Tri praščića; Božićni kolaž; Tri priče; Božić s tatom; Ajme meni što ću sad; U susret blagdanima; Buđenje zima grada. — Ostalo: Cvijetu Jasenovca, kantata; Triljski misal, 1993.; Majka Domovina, svečana pjesma — glazba za dva dokumentarna filma, veliki broj prigodnih recitala za dječje zborove, recitatore, za glazbeno–poetske recitale i sl. — brojne zabavne melodije i skladbe za djecu. — Knjige: Beside, čakavska lirika; 12 ljubavnih; Pjesme; Dječji zbor »Srdelice«, knjiga u povodu 25. godina postojanja; Kako si more, knjiga dječje poezije; More, zbirka pjesama — Notna izdanja sa cd izdanjem: Pozdravimo djecu svijeta; Božić u Splitu; Dida moj i ja.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh