Šerić, Aljoša

Pregledaj djela autora

skladatelj (Split, 18. svibnja 1976.)

Glazbeno  aktivan od 2004. godine, te paralelno radi i kao pravnik, s tim da od 1. veljače 2020. godine prestaje s radom u odvjetničkom uredu, te se isključivo posvećuje glazbi koja postaje primarno i jedino zanimanje. Dobitnik  Porina za aranžman pjesme “Čuvaj me” sastava Pavel, u kojoj grupi je jedini autor glazbe i teksta, te je osvojio brojne nominacije za Porin uključujući i nominacije u kategoriji “Pjesma godine” četiri godine zaredom od 2013. do 2017.
Kao pravnik ima 19 godina iskustva na području kaznenog, trgovačkog i autorskog prava, radio je kao dio braniteljskog tima na Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, a obnašao je i dužnost glavnog tajnika Instituta hrvatske glazbe i glavnog tajnika udruge UNISON – Hrvatski glazbeni savez.
2004. kao član grupe Ramirez pod ravnanjem Denisa Mujadžića – Denykena snima debitantski album „Ramirez“ koji je predstavljen singlom “Iste cipele”. Singl debitira na prvim mjestima brojnih mainstream top ljestvica u Hrvatskoj i postiže zapažen uspjeh. Album se prodaje u relativno dobroj nakladi s obzirom na domaće prilike i bend odmah na početku karijere ima nekoliko zapaženih nastupa nastupa (kao predgrupa Hladnom pivu na njihovoj turneji, na zagrebačkom koncertu Fiju Briju, kao i double bill koncertu s hip-pop sastavom Elemental. Ramirez do svog raspada 2011. godine izdaje još tri albuma: Copy/paste (2006.), Divovi i kamikaze (2009.) i Svijet je lijep (2011.) koji zaslužuju mahom odlične kritike od strane eminentnih hrvatskih glazbenih kritičara.
2007 godine osniva „Pavel“ pa je te iste godine izdan i istoimeni album. Sadržavao je nekoliko singlova koji su imali zavidnu prođu kod publike i radijskih urednika, a naročito kad su u pitanju pjesme „Morska“ i duet „Ako si za, mogli bi jednom izaći“ na kojoj je sudjelovala Maja Posavec.

2012. godine izlazi drugi album grupe pod nazivom „Od prve zvijezde ravno“ koji je dobio gotovo jednoglasno izvrsne kritike svih važnijih tiskovina i internetskih portala, 5 nominacija za diskografsku nagradu „Porin“, uključujući i nominaciju u kategoriji „Pjesma godine“ za singl „Zbog tebe“.
Pavel 2014. godine izdaje treći studijski album „I mi smo došli na red“, te je u prosincu iste godine kao najavni singl predstavljena pjesma „Čuvaj me“ na kojoj vokalne dužnosti preuzima Antonia Matković Šerić, nova članica benda. Pjesma je dobila nagradu za najslušaniju pjesmu Zagrebačkog festivala 2015., te je nominirana za nagradu Porin u kategoriji Najbolja pjesma za godinu 2014., a Porin dobivam u kategoriji “Najbolji aranžman”. Drugi singl s istog albuma je pjesma „Autentično osrednji“ koja je također nominirana za nagradu Porin u kategoriji „Najbolja pjesma“ za 2015. godinu. Album „I mi smo došli na red“ je bio nominiran za nagradu Porin 2015. u kategorijama Albuma godine, kao i Najboljeg pop albuma.
Pavel u prosincu 2015. godine izdaje singl „Poslije nas“ koji biva premijerno izveden na Zagrebačkom festivalu 2016., a pjesma u brzom roku postaje jedna od najemitiranijih pjesama u radijskom eteru, te dobija nagradu Hit mjeseca na Hrvatskom radiju, nagradu najslušanije pjesme na Zagrebačkom festivalu, te nominaciju za Pjesmu godine na Porinu. 2016. godine, a te iste godine izlazi i četvrti album sastava Pavel “Družba krivih odluka”.
2018. godine piše glazbu i tekstove za solo album “Važne stvari” na kojem glavni vokal pjeva Antonia Matković Šerić kao “Tonka”, koji album ulazi na mnoge liste najboljih albuma te godine, da bi 2019. godine izdao i vlastiti solo album pod nazivom “Što ćemo raditi do kraja života”, koji također dobiva odlične kritike svih važnijih glazbenih kritičata, te biva nominiran za nagradu Porin u kategoriji najboljeg pop albuma.
Pored rada na pjesmama za vlastite bendove, piše i glazbu i stihove za druge izvođače, te u tom obliku surađuje s Massimom, Meritas, Jelenom Radan, Lukom Nižetićem, Filipom Dizdarom, Vannom, Luce…

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh