Sagena, Sandra

Pregledaj djela autora

Sandra Sagena (pravim imenom Sandra Radečić, rođena u Šibeniku 7. kolovoza 1972. god.)

Plesačica, pjesnikinja, autorica mnogih pjesamau izvođenju etabliranih hrvatskih glazbenika, skladateljica, kantautorica, autorica glazbe za dramske  predstave, po zvanju magistar ekonomije i sveučilišna specijalistica poslovnog marketinga. Za svoj umjetnički rad primila je nagrade i priznanja. Dobitnica je Porina za Pjesmu godine.

Od svoje sedme godine bavi se plesom te usporedo pjeva u zboru i pohađa satove klavira, ali i pohađa dramsku sekciju u svojoj osnovnoj školi. Od malih nogu nastupa na pozornici.

Sa šesnaest godina (1988.g.) solo plesačica i koreograf na Bledu u Sloveniji na Saveznom takmičenju u plesu, u bivšoj državi Jugoslaviji u kategoriji Show dance, osvojila je srebrnu medalju.

U  Bujama,  u Istri  provela je djetinjstvo i mladost gdje završava osnovnu i srednju ekonomsku školu te nastavlja studij u Zagrebu na Ekonomskom fakultetu gdje je 1998. godine diplomirala  na smjeru Organizacije i menadžmenta te 2013.god.završava poslijediplomski studij Poslovnog marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Paralelno se bavi umjetničkim radom; pisanjem pjesama i glazbom.

Pjesnički radovi i nagrade:     

Godine 1989. napisala je pjesmu „Do you know“ koju je 1994.g. prepjevala Alka Vuica te pod naslovom „Dali znaš“ pojavljuje se u eteru na radio postajama 1994.god. u izvedbi Sandre Sagena dok aranžman potpisuje Silvio Pasarić.  Nastupa na humanitarnim koncertima 1995.godine. Iste godine odlazi na turneju diljem Hrvatske  u sklopu TUTICO MEGA SHOW.

Pjesmu „ Baby „ napisala je 1995. god. a izvodi je Matteo Cetinski za koju  je snimljen i  video spot.

Na festivalu  „Dora „ 1996.god., hrvatskom festivalu  za pjesmu Europe kao kantautorica nastupila je  s pjesmom „Ne želim biti dama“. Za pjesmu je snimljen spot pod redateljskom palicom Katje Restović.

Godine 1997. izlazi Album „Alkatraz“ čiji je  izvođač Alka Vuica. Sandra Sagena potpisuje dvije kompozicije  na albumu “Rulet ljubavi“ i „Alkatraz“.  Pjesma Alkatraz našla se u nominacijama za nagradu Porin za Pjesmu godine, te za  istoimeni album.

Godine 1998. kao kompletan autor (skladatelj i tekstopisac) ostvaruje suradnju s izvođačem pjesama Tonijem Cetinskim pjesmama „Mi“ i „Easi Lady“ na albumu  A1.

Kao kompletan autor (skladatelj i tekstopisac) 1988. god. ostvaruje suradnju s pjevačicom Vannom na pjesmama „Ja imam snage za to“ i „Poljubi me u vrat“ na albumu „Ispod istog neba“.

Na albumu „Divas“, ženske vokalne skupine Divas,  1999.god. potpisuje pjesmu“Lomi, slomi“ na skladbu Ivane Husar i Darka Juranovića.

Također kao kompletan autor 1999.god. radi na Albumu „Žena devedesetih“, pjevačice Ivane Banfić  na pjesmama „Ne mazi me kao on“ i „Grožđe je zrelo“. Na istom albumu potpisuje i dva teksta na kompozicije Enesa Tvrtkovića „Gola kao istina“ i  „Imam te“ – koja je nominirana za Hit godine na Porinu 1999.god.

Na kompoziciju s albuma Handwriting 2001.god. izvođača Matije Dedića  piše tekst  na talijanskom jeziku „Le mani tue“ u izvedbi Maje Vučić.

Na  festivalu Melodije hrvatskog Jadrana, 2001.god. s pjesmom „Uzeja bi me“ (Sandra Sagena-Sandra Sagena- Marko Križan) , koju izvodi pjevačica Jasna Zlokić, osvaja nagrade stručnog žirija i to:

 

Zlatni Galeb –  Nagrada za najbolje stihove

Brončani Galeb- III. nagrada stručnog žirija za skladbu

Brončani Galeb- III. nagrada stručnog žirija za aranžman

 

Na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana, 2002.god. predstavlja  pjesmu „Violina ocean“ (Sandra Sagena-Sandra Sagena- Marko Križan), koju izvodi Jelena Radan te pjesma izlazi na albumu „Nije kraj“ 2003.god.

Surađuje kao tekstopisac 2002.god. na albumu Svicky na pjesmi „Probaj sve“ koju potpisuju Dino Dvornik-Sandra Sagena/D.Ilić, a pjesmu izvode Dino Dvornik i „Nered.“

Na albumu „Putevima vjetra“ 2002.god.potpisuje dvije pjesme. U aranžmanu Marka Križana nagrađenu pjesmu „Uzeja bi me“  te pjesmu „ U restoranu pokraj Save“ u aranžmanu Nikše Bratoša.

Na festivalu „Zadar Fest“ 2002. god. predstavljena je pjesma „Ja te dobro znam“ u izvedbi Vlatke Pokos koju potpisuje Sandra Sagena u svojstvu autora i Marko Križan u svojstvu aranžera. Pjesma  je sastavni dio albuma „Na dohvat ruke“u izvođenju  Vlatke Pokos iz 2005.god.

Za potrebe festivala  „Dora „  festivala za pjesmu Europe, 2003. god. piše tekst za kompoziciju Daniela Trohe i Nine Badrić. Te godine  nastao je  tekst „Čarobno jutro“.

Na albumu „Glamor“pjevačice Ivane Banfić na kompoziciju Enesa Tvrtkovića potpisuje tekst „Lav u srcu“ 2003. god.

Sklada na stihove Alke Vuica  melodiju za pjesmu „Iluzije“ 2003.god. Aranžman potpisuje Marko Križan, a pjesma  se prvi put pojavljuje u izvedbi Alke Vuica na „Melodijama hrvatskog Jadrana“ 2004.god. te pjesma izlazi i na albumu „Cirkus“u izvođenju Alke Vuica.

U kazališnoj  predstavi 2003. god. “Uho, grlo, nož” Teatra 101 nastaloj po istoimenom romanu Vedrane Rudan, premijerno izvedenoj 19. rujna 2003.g. u Kulturnom centru Centra Kaptol korištena je pjesma „Iluzije“(Sandra Sagena – Alka Vuica- Marko Križan).

Godine 2004. osvaja Porina za Pjesmu godine s pjesmom „Čarobno jutro“.

(Danijel Troha/Nina Badrić- Sandra Sagena- Danijel Troha/Nina Badrić) koju izvodi

pjevačica Nina Badrić.

Na albumu „Moj svijet“ , pjevačice Ivane Kindl 2004. god. potpisuje tekst „Zvoni telefon“. Skladbu potpisuje Silvio Pasarić.

Iste godine ( 2004.g) sudjeluje na stvaranju pjesme „Iz glave“na albumu „Severgreen“  kao kompozitor uz Mila Stavros  te kao tekstopisac, dok aranžman potpisuje Silvio Pasarić.

Na Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2004.g. ,predstavila je pjesmu „Gdje je ljubav?“

(Sandra Sagena-Sandra Sagena- Marko Križan), a izvode je Massimo & Alkemičari te osvaja nagrade:

Šansonijer – 2. nagrada stručnog žirija,

Šansonijer-  3.nagrada publike.

Na 44. festivalu zabavne glazbe „ Splitski festival“ 2004. god. s pjesmom  „Miris žene“

(Sandra Sagena-Sandra Sagena- Marko Križan) koju izvodi Jaques Houdek, Marko Križan dobio je nagradu:

Zlatni grb grada Splita – Nagrada za najuspješniji aranžman.

Pjesma „Miris žene „ 2004. god. izlazi na albumu „Čarolija“  izvođača Jaquesa Houdeka, a za pjesmu je snimljen i spot u Režiji Katje Restović.

Na festivalu „Split 2005“, s pjesmom „Pored tebe“ na skladbu i tekst Sandre Sagena te aranžman Marka Križan izvode Maja Blagdan &Jaques Houdek.

S pjevačem Darkom Domijanom ostvaruje suradnju 2005. god. te snimaju pjesmu „Tango Appassionato“ u aranžmanu Marka Križana. Violinu svira Josip Novosel. Pjesma se pojavljuje na festivalu „Marko Polo Fest“ 2005. god. Izdana je kao promotivni singl pod etiketom Gold & Diamonds Music Production.

Godine 2005. ostvaruje suradnju s pjevačicom Andreom Čubrić.

2006.g. definiran je Album „Blu“ pod etiketom Gold & Diamonds Music Production kojim se na glazbenoj estradi predstavila  pjevačica Andrea Čubrić . Potpisuje ga autorski dvojac Sandra Sagena, u svojstvu autora te Marko Križan,  u svojstvu aranžera.

Ostvarena je suradnja s najboljim glazbenicima među kojima i s glazbenim  velikanom  Boškom Petrovićem na pjesmi „Božićna uspavanka“. Pjesma „Pusti me da budem tvoja“ izvedena  je uz  klavirsku  pratnju Alana Bjelinskog te je za pjesmu snimljen spot u režiji Katje Restović.

Na albumu „Vjerujem“pjevačice Ivane Banfić na kompoziciju autora Graig Wats; PaulDrew, Pete Barringer, potpisuje tekst „Nit“2006. god.

Na festivalu pjesme za pjesmu Europe „ Dora“2006. god., Sandra Sagena u svojstvu autora i Marko Križan u svojstvu aranžera  potpisuju pjesmu „Onako  kako volim“ u izvedbi Andree Čubrić.

S kompozicijom Mire Buljana 2006. god. na tekst Sandre Sagena nastupila je pjevačica Marija Husar s pjesmom „Budi njen“.

U suradnji s redateljicom, umjetnicom i prijateljicom Katjom Restović, 2006.god. snima spot za pjesmu „Gejša“ koju potpisuje kao skladatelj i tekstopisac. Aranžman potpisuje Marko Križan. Pjesma izlazi pod etiketom Gold & Diamonds Music Production.

Na Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2006.god., Sandra Sagena kao autor i Marko Križan u svojstvu aranžera, predstavljaju dvije pjesme „Svijetli ova noć“ u izvedbi Massima te pjesmu „Pjesma“ u izvedbi „Ansamble  La Famiglia“. Istu večer „Ansambl La Famiglia“ poklanja gradu Šibeniku intimni koncert „Ljubavnici“. „Ansambl La Famiglia“ tvore:

Sandra Sagena, Marko Križan, Alan Bjelinski, Ante Gelo, Goran Rukavina, Miro Lehpamer,

Gerard Rolfe.

Svom prijatelju iz vrtića, osnovne i srednje škole Mijani Josipu zvanom Pipi 2006. god. pomaže napisati dva teksta za potrebe grupe „Karma“ na albumu „Avantura“. Potpisuje tekstove „Mirne duše“ i „Uspomene“.

U velikoj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski”, na humanitarnom koncertu pod nazivom “Arsen Dedić za djecu Roma” 2007.godine nastupio je i Ansambl La Famiglia.

Prihod koncerta, na kojem su uz Arsena nastupili i Klinci s Ribnjaka, Kemal Monteno, Mate Matišić, Marijan Krajina, Ricardo Luque i Amigosi te ansambl La Famiglia i Sandra Sagena, namijenjen je za tiskanje edukativne zdravstvene slikovnice za romsku djecu. Kao gost iznenađenja nastupio je Zlatan Stipišić-Gibonni.

Na albumu „Ljubav to si ti“, 2007. god. izvođača Ive Gamulina Giannija, Sandra Sagena potpisuje pjesme  „Uzeja bi me“, “ te tekstove „Mama“ i „Usamljena ruža“.

Uglazbljuje tekstove „Absinth“ i „Navikla sam biti sama“ autorice, kolegice i prijateljice Jadranke Krištof za potrebe albuma pjevačice Dajane Mar na kojem također sudjeluje kao kompletan autor pjesma „Kao jedno tijelo svemira“, „Bila jednom jedna..“, „Krvari mi duša“, „Jezero“ u aranžmanu Marka Križan, 2007. god.

Na Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2007.g., Sandra Sagena u svojstvu skladatelja i tekstopisca, a Marko Križan u svojstvu aranžera, predstavljaju pjesmu „Usne“ u izvedbi Saše Lozara.

Pod etiketom Gold & Diamonds Music Production „Ansambl La Famiglia” snima pjesmu “Meridionale”.“Ansambl La Famiglia“našao se na stranicama talijanske televizije RAI na natječaju “60 Festival della canzone italiana Sanremo 2010” te ušao u uži izbor od 1000 pjesama od kojih se biralo šest koje će predstaviti mladu generaciju- „I giovani“.

Sanremo 2010, countdown per la Nuova Generazione

Iako je „Ansambl LaFamiglia“ spomenut u talijanskim novinama kao potencijalni izvođač festivala na kojem je prvi put dozvoljeno sudjelovanje strancima, nije nastupio. Pjesmu „Meridionale“ izvorno pisanu na talijanskom jeziku potpisuju u svojstvu autora Sandra Sagena te aranžer Marko Križan, a Katja Restović u svojstvu redatelja potpisuje spot. Glazbenici koji su sudjelovali u stvaranju pjesme: Sandra Sagena, Marko Križan, Alan Bjelinski, Fluff Fortune, Goran Rukavina, Tonči Grabušić, Gerard Rolfe.

 

Obnavlja suradnju s Massimom Savićem te predstavlja pjesmu „Ljubav kao miris“,  skladanu na stihove Katje Restović, na Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2010.god. te pjesma osvaja nagrade:

Šansonijer 2. nagrada stručnog žirija

Šansonijer 3. nagrada stručnog žirija

 

Godine 2011., za pjesmu „Ljubav kao miris“

(Sandra Sagena-Katja Restović- Marko Križan)

Porin:  Najbolja muška vokalna izvedba

Izvođač: Massimo

 

Na albumu 2013. god. „Igra pod suncem“, u izvođenju Marija Huljeva sudjeluje kao autor teksta pjesme „Gad“ na kompoziciju Silvija Pasarića.

(Silvio Pasarić-Sandra Sagena-Silvio Pasarić)

 

Na Festivalu dalmatinske šansone Šibenik 2013. god., predstavlja pjesmu „Pusti zmaja da leti“ u izvedbi Marija Huljeva. Aranžman potpisuje Silvio Pasarić.

Pjesma osvaja nagrade:

Šansonijer  –  nagrada za najboljeg debitanta

Šansonijer  –  nagrada za najbolji aranžman

Na albumu „Dođi po još“, 2014. god., izvođača Marija Huljeva nalazi se i nagrađena pjesma „Pusti zmaja da leti.

Godine 2015. izlazi digitalno izdanje pjesme „U sjeni oleandra“ u izvedbi Dajane Mar.

Sandra Sagena potpisuje tekst. (Silvio Pasarić-Sandra Sagena-Silvio Pasarić)

Godine 2015. predstavljen je digitalni zapis autorskog djela Sandre Sagena „Ljubavnici“ .

Snimka intimnog koncertau izvedbi „ Ansambla  LaFamiglia“.

U periodu 2016. i 2017.godine priprema vokalno-instrumentalno-dramsko djelo.

Pred  kraj 2017. godine, na albumu „Ono malo sreće“, u izvođenju Zdravka  Čolića pojavljuje se kao autor pjesme „Igraj srce „ za koju aranžman potpisuje Nikša Bratoš.

  1. god. Mario Huljev nastupa s pjesmom „Vozi me nježno“za koju potpisuje tekst na skladbu Silvia Pasarića (Silvio Pasarić-Sandra Sagena-Silvio Pasarić).

 

  1. god. Ženski zbor Singrlice izvodi pjesmu „Ne zaboravi me“ na Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku u obradi Mateja Meštovića.

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh