Ružić, Zvjezdan

Pregledaj djela autora

Pijanist, aranžer i skladatelj rođen je 21. lipnja 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijaniste Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijaniste svjetskog glasa – Davida Gazarova. Od 2009. godine stalni je član jazz sastava Jazziana Croatica. Sastav je dosad snimio četiri studijska albuma – od toga tri nagrađivana najuglednijom hrvatskom diskografskom nagradom Porin. Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“ – projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Tomaž Gajšt, Luka Veselinović, Adriano Bernobić i Alba Nacinovich. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza kojeg je studirao sa tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška ušla u konkurenciju za najbolju jazz skladbu 2015. godine.
Godine 2007. nastupio je s riječkom grupom Rivers na jazz festivalu u Velikoj Britaniji. Sa grupom Jazziana Croatica nastupao je u više zemalja od kojih treba istaknuti nastup u Schoenberg Hallu na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, nastupe na jazz festivalima u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu te ostalim europskim gradovima.
Surađuje s brojnim eminentnim glazbenicima hrvatske jazz i pop scene, te je stalni član Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, Veselino Jazz projekta, Finger Snap trija, Charlie Jurković & Zvjezdan Ružić dua i ostalih projekata.
Skladao je glazbu za predstave “La fatiche di Pseudolus”, “I botoni de la Montura” te za “La finta ammalata” talijanske drame HNK I. pl. Zajca u Rijeci. Sudjelovao je na snimanju albuma “Meeting Point” Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, “Nekoliko riječi” gitariste Spartaca Črnjarića, “A Little Book Of Notes” i “Nehaj” Jazziane Croatice, “Magnetic Whale” basiste i kontrabasiste Luke Veselinovića, “Jazziana Croatica Big Band”, “Night Speaking” Vedran Ružić trija, “The Fat Manager” sastava The Hood Fellas, “Song For My Cat” Finger Snap trija, “For Believers Only” saksofoniste Denisa Razumovića, “Jazz Room” kontrabasiste Tihomira Hojsaka, na albumu “Event” Borna Šercar trija feat. Sabrina nominiranog za diskografsku nagradu Porin, na “Wagner Goes to Hollywood” Jazziane Croatice te autorskih albuma “The Knightingale Cabaret”, “Elfin Farewell”, “Pandaland” i “Delightful F”.
2017. odlazi na prvu kinesku turneju sa svojim sekstetom u sedam kineskih gradova gdje predstavlja svoj autorski rad. 2018. godine održava sa svojim sekstetom turneju u 5 kineskih gradova – gdje održava prvu službenu premijeru albuma “Pandaland”. Posebnost ove turneje je da je započela u Cadillac Shanghai Concert Hallu – gdje je Pandaland u prepunoj najstarijoj prestižnoj koncertnoj dvorani doživio svoju prvu premijeru. Krajem 2018. odlazi na turneju sa 2 Cellos – gdje nastupa s njima u legendarnoj koncertnoj dvorani u Tokyo – Areni Budokan, zatim nastupaju u 8 Australskih gradova te na Novom Zelandu.
Krajem 2019. godine održava koncertni spektakl na plutajućoj pozornici na Drugom jezeru u Maksimiru, gdje okuplja 3000 ljudi u publici – kojima se predstavlja sa Pianotronom, odnosno albumom “Delightful F”.
Početkom 2020. održava koncert sa Jazz orkestrom hrvatske radiotelevizije – gdje izvodi autorske skladbe sa sva četiri autorska albuma. Koncert se održao u dvorani Gorgona MSU-a, a album je i službeno snimljen ljeta 2020. – izdanje predviđeno za 2021. godinu.
U Veljači 2020. u suradnji sa Josipom Lisac izvodi Hrvatsku himnu povodom inauguracije novog predsjednika, gdje uz odvažni vokal odvažne Josipe Lisac također odvažno koristi mellotron i klavir te pedale koje svira nogom – odnosno Pianotron.
U ljeti 2020. održava live streaming koncert sa Brijuna, a kojeg su službeno za cijeli svijet prenosili Yamaha Pianos Official (čiji je Zvjezdan artist) te Yamaha Music Europe.
Dobitnik je strukovne nagrade Status koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija; 2010. dobitnik je u kategoriji “Mlade nade jazza”. 2011., 2012. i 2013. dobitnik je nagrade Status u kategoriji “Jazz klavir”. 2016. godine dobirnik je Porina za najbolju jazz skladbu sa skladbom “Moreška” – albuma “The Knightingale Cabaret”. Iste godine postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2017. godine dobitnik je Porina za najbolji jazz album kao producent albuma “Spiritual Market”. 2018. godine dobitnik je nagrade “Porin” za najbolju skladbu jazz glazbe, sa skladbom “KANBAL” – albuma “Elfin Farewell”. 2019. godine dobitnik je nagrade Porin za najbolji album jazz glazbe s albumom “Pandaland”, kao i Porina za najbolju jazz izvedbu sa skladbom “Liuyang River”. Krajem 2019. godine izdaje četvrti autorski album pod nazivom “Delightful F” – projekta Pianotron, u kojemu spaja mellotron i koncertni klavir te u kombinaciji ova dva naizgled nepoveziva instrumenta i šest pedala koje svira lijevom nogom – a na kojima svira raznorazne ritmičke efekte, pronalazi svoj put da stvori jedan potpuno novi zvuk.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh