Rožanković, Tatjana

Pregledaj djela autora

muzikologinja (Sisak, 22. travnja 1944.)

Opće i glazbeno obrazovanje završila u Sisku (gimnazija — društveni smjer, Glazbena škola Frana Lhotke — teoretski smjer), a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 1969. na tadašnjem Odsjeku za povijest glazbe.

Kao stipendistica grada Sisak zaposlila se u glazbenoj školi kao profesorica teorijskih predmeta (1968. — 2009.). U ostvarivanju nastavnih pro-grama u osnovnoj i srednjoj školi te kao dugogodišnja pročelnica teorijskog odjela unaprijedila je nastavni proces i utjecala na uspješno pripremanje učenika za studij glazbe.

Kroz proteklih četrdeset godina ostvarila je velik broj koncertnih programa učenika i studenata glazbe te zapažene nastupe profesionalnih umjetnika iz Hrvatske, bivše Jugoslavije i drugih europskih zemalja. Važnu prisutnost u stvaranju glazbene kulture i popularizaciji glazbe u Sisku ostvarila je i redovitim pisanjem o glazbi, vezanim uz važne lokalne i svjetske glazbene obljetnice i glazbena događanja u gradu te kroz stručne osvrte na koncertne nastupe umjetnika. U tom smislu od godine 2000. intenzivno sudjeluje u organiziranju i ostvarivanju Dana glazbe Miroslava Miletića, u okviru kojih se dosljedno zalagala za predstavljanje suvremene glazbe hrvatskih i stranih autora, nastupe mladih umjetnika i Miletićeve glazbe. Osim u lokalnom Si-sačkom tjedniku (nekadašnje Jedinstvo) tekstove je objavljivala i u sisačkoj Auri, Riječima i Križu ljubavi te u Cantusu, Večernjem listu, Vjesniku i Hrvatskom slovu.

Autorica je većeg broja radijskih programa s tematikom klasične glazbe, istražila je povijest sisačke glazbene škole i 1998. objavila knjigu Glazbena škola u Sisku od 1948. do 1998.;u pripremi je drugo izmijenjeno i prošireno izdanje.

Od 2013. godine, u organizaciji Državnog arhiva — Sisak, sustavno istražuje i javno prezentira zbirku povijesnih zvučnih zapisa u vlasništvu mag. sci. Velimira Krakera.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh