Piliš, Heda

Pregledaj djela autora

skladateljica, autorica tekstova (Osijek, 3. lipnja 1925. — Zagreb, 29. svibnja 2015.)

Studij solo–pjevanja završila na Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Za okupacije u talijanskim logorima u Kraljevici i na Rabu. Od 1943. na oslobođenom teritoriju glazbeni rukovodilac za pionire i omladinu i članica Centralne kazališne družine. Na kongresu kulturnih radnika Hrvatske u Topuskom u lipnju 1944. nastupila kao solo pjevačica uz klavirsku pratnju prof. Miroslava Luncera. Od 1949. do umirovljenja 1990. bila je glazbeni urednik Radio–Zagreba.

Nagrade: brojne festivalske nagrade stručnih žirija (Susret na plesu, Kokotiček, Tvoje so roke mama, V jeden den, Novo kolo, Vrtuljak, Našalila se kiša, Jeka, Budilica i dr.); Nagrada Zlatno sidro za skladbu s istarskim i mediteranskim obilježjem (1972).

DJELA (izbor). Zabavne melodije: Susret na plesu; Ti, rijeka ti; Novo kolo; Vinkovačka; Kolo; Kokotiček; Tvoje so roke mama; V jeden den; Za nas dvoje; U proljetno veče; Ja putujem s tobom; Zato te volim; Kad bi me volio; Jesen na morskoj obali; Jednom kad ostaneš sama; Stara vura; Imam te rad; Snočka je veter; Črna kmica; Prešla je zima; Jesenska zipka; Do dvije dunje; Poštar šorom; Karanfile cviće moje; Sjećaš li se; Tiše srce; Mislim na sokake; Škoji i škojići; Grobničani veselo; Srdašce od zlata; Moja nona; Moja zemlja; Grobnički feštari; Panonija; Koliba od granja; Ljubila bih; Stari hrast, Kvarnerske noći; Marija; Snoćka je veter donesel; Susret na plesu; Vinkovčanka, Za nas dvoje, i dr. — Pjesme za djecu: Lutkica se šeće gradom; Vrtuljak; Naprijed poletarci; Našalila se kiša; Pjesma mojoj baki; Pjesma o bubi Mari; Jeka; A ja na raketi; Budilica; ABC; Braco i poštar; Lektira; Čupavko, i dr.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh