Mušćet, Bojan

Pregledaj djela autora

(rođen 2. lipnja 1964. u Rijeci) hrvatski je novinar, urednik, publicist, književnik, glazbeni kritičar, konzultant i IT analitičar.
Nakon završetka srednje škole upisao je i završio Filozofski fakultet u Rijeci stekavši titulu magistra. Završio je hrvatski jezik i književnost te kulturni menadžment. U Zagrebu živi od 1989.
Djeluje kao glazbeni kritičar i publicist od 1981. Glazbene kritike, napise i analize o popularnoj glazbi sustavno je objavljivao u Valu, Poletu, Novom listu, Vjesniku, Stilu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Sušačkoj reviji te drugim tiskanim medijima. Od 2002. o glazbi neprekidno piše za Cantus, list Hrvatskog društva skladatelja. Na Hrvatskoj televiziji kritike je iznosio u emisiji Cro Pop Rock, a kritikama se bavio i za CMC televiziju. Također, o glazbi kontinuirano piše na internetskim portalima: za zagrebački tportal i beogradski XXZ magazin.

Eseji o glazbi objavljeni su mu u zborniku ‘Rok i književnost’ (Polja, 1989.), fotomonografiji Zvonimira Krstulovića ‘Bijelo dugme’ (Profil, 2006.), knjizi Anđela Jurkasa ‘Bez rocka trajanja’ (Znanje, 2010.) te notnim zapisima Jasenka Houre (Cantus, 2018.) Bio je jedan od glavnih suradnika u stvaranju ‘Male enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe’ (Nema problema, 1992.).

Objavio je mnoštvo bilješki na omotima albuma raznih izvođača uključujući Plavi orkestar, Nove fosile, Đorđa Novkovića, Kemala Montena, Šajetu, ENI, Maju Blagdan, Tutti Frutti i Bijelo dugme. Box-set Đavola za koji je pisao bilješku osvojio je hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2009., a album ‘Tvornica snova’ Nene Belana koji također sadrži njegovu bilješku Porin 2010. godine.

Mušćet je uredio reizdanja prva dva albuma Leta 3, a s albumom ‘Two Dogs Fuckin’ Leta 3 nominiran je za Porina 2010. Također, uredio je reizdanje albuma Laufera ‘The Best off…’ (2010.), kompilacije ’50 originalnih pjesama’ Arsena Dedića (2015.), ’50 originalnih pjesama’ Tereze Kesovije 2016., ‘100 originalnih pjesama’ Ive Robića 2017. a za svako od tih izdanja dobio je Porina. Upravo je uredio antologiju Parafa ‘Sabrana djela 1976.-1987.’ koja će biti objavljena do kraja 2018. godine.

Osnovao je i vodio diskografsku kuću STV Music koja je objavila svega jednu singl-kasetu, no kako navodi Ante Perković u knjizi ‘Dugi vikend u zemlji čudesa’, prodala se u rekordnih 20.000 primjeraka (službeno i piratski): Pips, Chips & Videoclips: ‘Dinamo ja volim’.

Mušćet je aktivno sudjelovao i u organizaciji raznih nastupa, od promotivnog koncerta Trećeg riječkog vala (Fit, Idejni nemiri, Umjetnici ulice, VIA Viktor Kunst) u MZ Turnić u Rijeci 1982. preko koncerta Daleke obale u zagrebačkom Kulušiću 1990. do nastupa Olivera i Gibonnija 2016. te Tonyja Cetinskog 2018. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Bojan Mušćet svirao je bas u punk bandu VIA Viktor Kunst (1982.-1983.). Pjesma ‘Rusi dolaze’ dio je  kompilacije ‘Riječki novi val’. U bandu je bubnjeve svirao Zoran Štajdohar Zoff, kasniji autor i pjevač grupe Grč.
Bojan Mušćet osnivač je i prvoga hrvatskog band-aida. Oformio je band Ri-Val kako bi s pjesmom ‘Učinimo nešto’ upozorio na rastuće ekološke probleme na Kvarneru i u Gorskom kotaru. Izvođači iz svih udarnih riječkih bandova odazvali su se pozivu i 1988. objavljen je maxi singl ‘Zvuk za zrak’ s dvije verzije pjesme ‘Učinimo nešto’ i ‘Ne za N.E.’. Specijalni gost bio je Pero Lovšin iz Pankrta.
Također, osnovao je band Ljubimci žena (1992.-1993.) koji je objavio album ‘Hrvatske popularne melodije Vol. 1’. U bandu su još svirali Rajko Dujmić (Novi fosili), Vladimir Pavelić (Vatrogasci) i Hrvoje Grčević (Žuta minuta).

Bojan Mušćet bio je u prvom hrvatskom žiriju za Eurosong (1993.), član žirija Splitskog festivala (1995.), Zagrebfesta (2018.), manifestacije Rock&Off (2018.) i drugih glazbenih natjecanja.
Djeluje u medijima od 1980. godine. Objavio je desetak tisuća priloga u više od sto magazina, novinskih izdanja, TV emisija i internetskih portala u Hrvatskoj, regiji, Italiji i Njemačkoj. Pisati je počeo u Omladinskom magazinu Val u Rijeci, najprije o glazbi a kasnije pokrivajući širok spektar tema. Glavni urednik Vala postao je 1988. Paralelno s Valom sustavno je objavljivao u Poletu, Studentskom listu i Novom listu te surađivao s Radio Rijekom.
Nakon dolaska u Zagreb počinje raditi u redakciji ženskog magazina Svijet gdje postaje urednik deska. Paralelno stalno surađuje u Studiju, Startu i Danasu. Istodobno surađuje i s Hrvatskom televizijom (HTV) kao novinar (emisije Radar, Fluid, Cro pop rock, Pretežno vedro, Sjaj…) i kao scenarist (Sedma noć, Zlatni gong, Bravo…). Dvaput je napisao scenarij za Doru, hrvatski izbor za pjesmu predstavnicu na Eurosongu. Od 1990. do 2000. napisao je više od 300 scenarija za razne emisije.

Prelazi u Slobodni tjednik, gdje nakon različitih uredničkih pozicija postaje glavni urednik. Nakon gašenja Slobodnog tjednika prelazi u Vjesnik na poziciju urednika TV priloga Vjesnik Plus. Bio je jedan od suosnivača prvoga hrvatskog teen magazina OK! i urednik entertainmenta, a onda glavni urednik prvoga hrvatskoga besplatnoga gradskog mjesečnika Moj Zagreb.

Nakon toga, 1997. osniva prvi hrvatski muški magazin, Mušku reviju (MR) u kojoj je bio glavni urednik. Paralelno surađuje sa Slobodnom Dalmacijom, Stilom i Obiteljskim radiom. Nakon gašenja Muške revije uređuje kratkotrajni mjesečni magazin za fotografiju Foto i započinje suradnju s Jutarnjim listom.

Od 1999. je izvršni urednik informatičkog magazina PC Chip, a 2003. postaje njegov direktor. Paralelno je pokrenuo mjesečnik za telekomunikacije Moj Moby u kojem je bio i glavni urednik. Istodobno surađuje s Globusom, Total Filmom i Men’s Healthom.

Nakon toga prelazi u novopokrenuti Dnevnik koji poslije postaje Poslovni dnevnik. Poslije surađuje s dnevnikom 21. stoljeće, magazinima Bug, Gloria i Trčanje, a bio je članom redakcije Plana B. O fenomenima pop kulture piše za internetski portal Magazin GKR. U Hrvatskom Telekomu uređivao je interni magazin Halo.

Član je Hrvatskoga novinarskog društva. Utemeljio je i bio prvi predsjednik Zbora informatičkih novinara pri HND-u (2001.-2005.).

Od kraja devedesetih Mušćet kao publicist i analitičar objavljuje u raznim publikacijama tekstove vezane za IT, internet, gadgete i društvene mreže. IT kolumne imao je u PC Chipu (Hrvatski Matrix), Slobodnoj Dalmaciji (Sasvim mobične priče) i na tportalu (Technotainment). Utemeljio je i vodio hrvatsku nacionalnu nagradu za mobilni uređaj godine Zlatni Moby.

Computer Technology Association (CTA), najveća svjetska tehnološka organizacija odabrala ga je u žiri najvažnije svjetske tehnološke nagrade CES Innovate 2018. Bio je i član žirija za AOTMP Mobility Awards na najvećem svjetskom tehnološkom sajmu – CES-u u Las Vegasu. Dobio je i MIPRO IEEE povelju za izniman doprinos razvoju ICT tehnologije u Hrvatskoj na području tehnološke komunikacije.

Član je Atletskog kluba Sljeme i 2018. otrčao je maraton u Rimu.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh