Matijević Sekul, Marko

Pregledaj djela autora

Profesionalno sam se počeo baviti glazbom 2009. godine potpisivanjem diskografskog ugovora s njemačkom diskografskom kućom Drakkar / Sony Music Germany sa svojim prvim projektom – bendom “Omega Lithium” (kojeg sam osnovao 2007.zajedno s prijateljem iz djetinjstva Zoltanom Lečei). Imao sam viziju grupe i tog projekta. U njoj sam imao ulogu skladatelja, menadžera i frontmena.

Objavljena su 2 studijska albuma (na engleskom jeziku) popraćeni video spotovima:
2009. “Dreams in Formaline (Drakkar/Sony)”
2011. “Kinetik (Drakkar/Sony)”
2011. Artoffact Records objavljuje album “Kinetik” u SAD-u

Pjesme s ovih albuma su u Njemačkoj izašle na mnogim kompilacijama, na raznim ljestvicama su bile visoko pozicionirane, video spot pjesme Stigmata vrtila se na MTv, dosegla je 4.mjesto na kojem je bila nekoliko tjedana. Omega Lithium je imao značajnu veliku turneju po Njemačkoj. Tada vodeći muzički magazin Zillo objavljuje sliku Omege Lithium na naslovnici, s intervjuem i slikama na nekoliko stranica te proglašava Omegu Lithium “Newcomer des Jahres”. Časopis Negatief je također OL proglasio “Newcomers of the year” prilikom izlaska albuma Kinetik, objavljujući veliki intervju a časopis Sonic Seducer je to potvrdio u svom članku. Sve su pjesme bile zapažene s mnogo objavljenih recenzija. Iako sam smatrao da je ta glazba koju sam tada komponirao industrial (metal) glazba, klasificirana je kao “Neue Deutsche Härte”. (Omega Lithium, Wikipedia)
Nastavio sam sa svojim novim projektom kao skladatelj (također kao menadžer I frontmen) – s grupom”Manntra” te su objavljena 2 studijska albuma a 3. je pored u Hrvatskoj objavljen u Njemačkoj,Švicarskoj i Austriji – svi na hrvatskom jeziku.

Popraćeni su video spotovima:
• 2012. “Horizont” (Spona/Aquarius)
• 2015. “Venera” (Croatia Records)
• 2017. “Meridian” (BN Records, Germany / Menart)
• 2019. OYKA (Menart/BETON, i jedan od njemačkih izdavača – s kojima trenutno pregovaram i uskoro potpisujemo ugovor)

U Hrvatskoj je Manntra nastupala na mnogim koncertima, festivalima, na televiziji i dala mnoge intervjue. Krajem 2016. pozvana je u Njemačku i Švicarsku na turneju sa poznatim njemačkom grupom In Extremo te nastupala ispred do 10.000 ljudi po koncertu izvodeći pjesme na hrvatskom jeziku. Nakon toga Manntra je nastupala u Saint Petersburgu gdje su pjesme bile primljene s oduševljenjem pred mnogobrojnom publikom, uz radijske i druge medijske promocije i intervjue. 2017. i 2018. nastupala je na velikim koncertima u Njemačkoj, svakako za istaknuti nastupe na Rockharz i Wacken Open Air Festivalima koje posjećuje preko 100.000 gledatelja.
Dodatna edukacija i glazbena produkcija:

Do 2014. godine produkcijom se bavim “part time” a nakon toga ”full time”. U stjecanje znanja na tom području uložio sam mnogo vremena i truda.
I prije studiranja na SAE Institute jako me je zanimala produkcija pa sam prva iskustva sticao za vrijeme snimanja autorskih pjesama iz mojih prvih projekata u studijima u Rimu (Subsound Studio), Ljubljani i Hannoveru. U Hannoveru sam kasnije boravio dulje vrijeme i radio u legendarnom Horus studio (u kojem su i snimane pjesme O.Lithium koje su izdane u Njemačkoj i na čijoj sam produkciji i tada sudjelovao). U Sloveniji sam bio angažiran na projektima grupa Tabu i Big Foot Mama i pjevačice Alye te sam surađivao s uvaženim slovenskim producentom Žaretom Pak koji je bio moj mentor.
2014. pohađao sam “Mix with the Masters” Fabrique Studio (Avignon, Francuska) koju je predvodio Jacquire King, američki producent, dobitnik 3 Grammy- a, gdje sam stekao mnogo vrlo korisnog iskustva. Moj način rada bio je zapažen i pohvaljen od J. Kinga.
2015. odlučio sam pokrenuti vlastiti studio u Zagrebu, nazvan Beton Sound Studio.
Do sada sam radio produkcije većeg broja izvođača, kao što su Big Foot Mama (najveca Rock skupina iz Slovenije), Tabu (poznata pop/rock skupina iz Slovenije), Manntra, Oliver, Nikola Marijanović, Vanda Winter , Marin Jurić-Čivro, Mjesni Odbor, Marijan Ban & Diktatori, Vokalisti Salone, Neverinke, Klapa Campanel… U mnogim sam produkcijama co-autor muzike i teksta a uglavnom sam radio na svim aranžmanima. Pisanje muzike i teksta, a posebno aranžmana, za druge izvođače vrlo je izazovno i dopušta mi traženje najidealnijeg načina izražavanja za određenog izvođača prema njegovom stilu i želji kako da dopre do šire publike i prenese poruku pjesme. To me je uvijek vodilo u radu na mojim kompozicijama i produkcijama ali isto tako i za druge izvođače.

Nastojim unijeti u rock žanr folk elemenate našeg podneblja, kroz korištenje tradicionalnih i pomalo zaboravljenih instrumenata (istarske roženice, gajde,harmonika, mandolina…), volim spajati nespojivo u jedinstven zvuk koji će biti blizak svakome tko voli muziku – mlađim i starijim generacijama.

Otvoren sam za sve moderne pravce i zahtjeve ( izvođača i glazbenika) te rado sudjelujem u ovakvim projektima. Nekada samo s dijelom partiture, ali imam viziju kako treba zvučati i što onda nastojim ostvariti kroz aranžman te kroz produkciju (moj “dayjob” je – glazbeni producent).

2017. na Festivalu zabavne glazbe Split nagrađen sam za najbolji aranžman za pjesmu “Još uvijek” u izvedbi Marina Jurić Čivre za koju sam napisao aranžman i potpisujem cijelu studijsku produkciju za Universal Music.

2018/19. Surađujem s mnogim izvođačima i započinjem raditi u Splitu sa Tomislavom Mrduljašem gdje smo dovršili aranžmane za nekoliko posljednjih Oliverovih pjesama koje će biti objavljene kada bude za to prikladno vrijeme.

2019. Upravo sam dovršio raditi na novom albumu Manntre “OYKA”koji će uskoro biti objavljen u inozemstvu (GSA teritorij).

Pjesma s tog albuma “In the shadows” učestvovala je na “DORI 2019” odlično se plasiravši zahvaljujući glasovima stručnog žirija i publike. Popraćena je izlaskom službenog video spota.

Ostalo:
Napisao sam i producirao glazbu za mnoge reklame (Hrvatska lutrija..). sound track za video igru Legends of Dawn (Dreamatrix), napravio sam zvučnu matricu za software aparata Bella Software koji je hit na američkom tržištu….

Osim skladanja pjesama, pisanja tekstova i produkcijom, u studijske svrhe izvodim: vokale ili prateće vokale po potrebi, te sviram veći broj instrumenata kao klavijature, bubanj, gitaru i bass.

Školovanje:
• Osnovnu školu završio sam na talijanskom govornom jeziku
• Srednja ekonomska škola,na hrvatskom j., Višnjan (2006.) – Zvanje: ekonomski tehničar
• SAE Institut u Ljubljani (2012.)( School of Audio Engineering, sjedišta u Australiji i SAD) na engleskom jeziku;

Zvanje: audio inženjer

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh