Lovrec Štefanović, Iva

Pregledaj djela autora

muzikologinja (Zagreb, 11. prosinca 1964.)

Završila je Klasičnu gimnaziju i Funkcionalnu muzičku školu (GU Elly Bašić), diplomirala muzikologiju na Muzičkoj akademiji i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine surađuje na Radio Zagrebu /Hrvatskom radiju kao novinarka, voditeljica i autorica (novinarka i voditeljica– Radio Sljeme, suradnica u Redakciji kulture i Večernjeg programa na I programu, voditeljica u projektu Na drugom super — II program, autorica emisija na III programu).
Od 1993. godine urednica u Glazbenoj redakciji Trećeg programa/ redakciji Ozbiljne glazbe. 2012.–2013. bila je v.d. urednica Glazbenog pro-grama HR, sada urednica voditeljica u odjelu Glazbeni sadržaji HRT. Autorski i urednički osmislila je i pokrenula više od 30 ciklusa emisija različitih formata i tematskih usmjerenja — od rane glazbe (Europa prvog baroka, Barokni sat), predstavljanja odabranih interpreta i najnovijih snimaka (Tumači glazbe, Probranice), glazbe za film i kazalište (Zvukopis), sve do specijaliziranih emisija o suvremenoj glazbi (Izlog sadašnjice, Art of the States, Već sutra, Americana), i o elektroničkoj glazbi i ars acustica (Glazba i obratno), te interdisciplinarnih pristupa glazbi i dokumentaraca (Pronađeno vrijeme, Oda–birano), glazbeno–informativni magazin (U dosluhu), i kao najvažniji projekt vezan uz hrvatsko glazbeno stvaralaštvo Putovi hrvatske glazbe. U petnaest sezona emitiranja Putova ostvarila je više stotina razgovora i reportaža vezanih uz aktualnosti hrvatske glazbe, te niz emisija izvan studija (Pula, Visovačka brina, Split, Dubrovnik, Opatija, Slatina, Bjelovar ).Također, uz podršku Glazbene proizvodnje HRT–a, odnosno kasnije Radne jedinice Glazba, osmišljava i vodi ciklus koncerata Nedjeljom u podne u Bajsiću (2009.– 2012.), a potom u redefiniranom izdanju tog formata osmišljava i programski vodi ciklus Bajsić u 8, koji izraziti naglasak daje upravo hrvatskoj glazbi, kako suvremenoj, tako i onoj iz prošlih razdoblja (od 2015.).

U televizijskom mediju surađuje u programima Hrvatske televizije od 1993. godine (Kulturni krajolik, Opera box, Video klasika).

Godine 1995. osmislila i uživo vodila Kronike MBZ na HTV–u, a 2002.–2004. stručni je suradnik u ciklusu emisija Zvučnjak (koji je osmislila i imenovala). Uključena je u međunarodne radijske projekte od 1998. (član žirija za Master-prize BBC–ja; ostvaruje prijenose koncerata hrvatske glazbe za EBU; Otkrića hrvatske glazbe; ansambl Cantus u projektu Gradovi glazbe; član žirija EBU za natječaj ars acustice).

Od 2005. godine autorski ostvaruje radijske dokumentarce s temama iz hrvatske glazbe za Glazbeni i Dramski program HR, s kojima sudjeluje na uglednim međunarodnim festivalima (Misterij istarskog zvukolika/ Prix Italia 2006; Tragovi Mozartova zvuka — Priča o Walteru iz Dubrovnika/ Premios Ondas 2006; Nemoguća misija — čuvari izgubljenog zvuka/ Prix Marulić 2006.; Držić iznova — ili kako je opera »Eto vas« ispričala izgubljenu komediju »Pjerin« Marina Držića/ Mediamixx 2008; Prix Italia 2008; Život u glazbi — Nello Milotti 2008.; Osor–Danielov glazbeni vrt, 2010/Prix Marulić 2011.).

Koautorica je zvučnog kolaža »Yes Yes« koji je predstavljen na međunarodnoj izložbi multimedijalne umjetnosti Recontres Internationales (Pariz, Berlin, Madrid 2006).

Godine 2006. na vlastitu inicijativu uključuje Hrvatski radio u međunarodni projekt EBU skupine za ars acusticu Art’s Birthday, te otada svake godine uređuje i vodi prijenose tih događaja na Trećem programu HR u jedinstvenom radiofonskom projektu Rođendan umjetnosti. Član je međunarodne skupine stručnjaka za ars acusticu pri EBU i (do 2011.) njezina užeg odbora za projekt Art’s Birthday.

Godine 2009. na vlastitu inicijativu započinje i tri sezone vodi izravne prijenose ciklusa Nedjeljom u podne u Bajsiću osmislivši novi format kombinacije vođenja koncerta i izravnog prijenosa uz snimljene priloge i razgovore uživo. Taj ciklus se obnavlja godine 2015. u drugome terminu, pod naslovom Bajsić u 8 zadržavajući isti format, uz snažniji programski okvir tematski osmišljenih koncerata uglavnom hrvatske glazbe. Za autorsko–urednički ciklus Oda–birano (pokrenut ujesen 2012.) ostvaruje dokumentarce ponajprije vezane uz hrvatsku glazbu (Skladatelj i njegova mlada simfonija — Milko Kelemen; Judita u Parizu; Rudolf Klepač; Tragovi oko glazbe — Stjepan Šulek; Tragovi oko glazbe — Zajcologija riječka), te ostvaruje brojne adaptacije inozemnih glazbenih dokumentaraca, a potiče i nove autore na stvaralaštvo u ovome formatu, pa tako pod njezinom uredničkom paskom nastaju brojni zanimljivi glazbeni dokumentarci (Sintetik; Stoljeće u sjećanju — Šime Šimatović; Putnici u slobodi — o glazbovanju i putovanjima Mozarta i Jarnovića; Tragovi glazbe srednjega vijeka — hrvatska svjedočanstva; U brazdama glazbe — iz povijesti gramofonske ploče; U brazdama glazbe

— iz povijesti Jugotonove klasike, i drugi).

Od jeseni 2013. na vlastitu inicijativu uključuje Hrvatski radio u EBU ciklus »Suvremena glazba« kroz izravne prijenose s festivala suvremene glazbe. Od 1989. godine objavljuje kritike i tekstove u dnevnim novinama i časopisima (Vjesnik, Oko, Slobodna Dalmacija), a kasnije eseje, razgovore, recenzije i drugo u stručnim časopisima (Cantus, Vijenac). U glazbenom životu sudjeluje i kao promotorica glazbenih izdanja (knjiga, CDova, notnih izdanja), voditeljica glazbenih tribina, voditeljica razgovora s umjetnicima prije i/li poslije koncerata.

Članica je Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog društva skladatelja.

Nagrade: Nagrada Josip Andreis Hrvatskog društva skladatelja za ciklus emisija Putovi hrvatske glazbe (2012.); Godišnja nagrada HRT–a za osobiti doprinos u produkciji pogramskog sadržaja, za emisiju »Glazbene migracije i hrvatska glazba » iz ciklusa Putovi hrvatske glazbe (2014.)

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh