Kljaković Andrej

Pregledaj djela autora

pijanist, skladatelj, producent (Zagreb, 12. rujna 1961.)

Rođen u umjetničkoj obitelji, u rodnom gradu završio je srednje glazbeno obrazovanje, predmet glasovir, a školovanje je nastavio na Jazz konzervatoriju u Parizu, specijaliziravši se za kompoziciju i aranžiranje. Andrej utire put prvome Jazz–Rock sastavu Lotus u bivšoj Jugoslaviji te u 70–ima i 80–ima sudjeluje u brojnim projektima kao što su Promise Of The Spring, Digitron, Put svjetlosti, Aerodrom te radi i s Josipom Lisac. U 90–ima u Londonu radi kao glazbeni producent za V2 Universal i Sony/ BMG diskografske kuće te kao skladatelj za Bucks Music i Westminster Publishing. Radovi za Universal i V2 (Virgin Records) diskografsku kuću objavljivani su diljem svijeta, a album Latino Megamix svrstan je u top 10 svjetskih albuma. S Fly Records objavljivao je albume pod nazivom Excused Boots koji su redovito bili na britanskim top listama. Njegov kasniji skladateljski rad s albuma Simulakra i Terra Incognita objavljen je za nakladničku kuću Bucks Music. Od 2005. godine Andrej Kljaković posvetio se orginalnom i progresivnom world music projektu Voices Of Nature za koji se zainteresirala američko–hrvatska tvrtka IDM Music s kojima potpisuje publishing, iTunes i diskografski ugovor. S istom kućom izdaje dva albuma Exotika i Abazar. Kompozicije — notne transkripcije s albuma Abazar — objavljene su u nakladi Stih. Voices Of Nature je eklektični, fusion bend koji izvodi svoju autorsku glazbu i ‘dijete’ je Andreja Kljakovića koji se posljednjih desetljeća posvetio redefiniranju granica eklektične glazbe. Grupa predstavlja novi koncept u elektro– akustičnom heterogenom fusionu i kombinira ga s eksplozivnim tekstualnim improvizacijama koje nalazimo u world music i jazzu. Na albumima Exotika i Abazar sve kompozicije, aranžmani i tekstovi većinom su Kljakovićev rad, a tekstovi pisani na izmišljenim jezicima njegov su zaštitni znak. On glazbom prikazuje glasove raznovrsnih kultura koji su nošeni egzotičnim ritmovima i prizvani iz glazbene tradicije antičkog svijeta.

Uz multi–etnički projekt Voices Of Nature, Kljaković pokreće progresivni projekt Kljaković Eklektik Company. Sa svojim glazbenicima snima te 2013. godine objavljuje album Artaxerxes, nazvan po perzijskom kralju.

Andrej Kljaković je član Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), PRS–a u Velikoj Britaniji i ZAMP–a u Hrvatskoj.

DJELA: Albumi: Musiki Too Hot, 1984.; Child Of The Sun, 1989.; Digitron, 1997.; Simulakra, 1999.; Latino Mega Mix, 1999.; Terra Incognita, 2001.; Lino Rocha, 2002.; Exotika, 2009.; Abazar, 2011.; Artaxerxes, 2013.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh