Kaplowitz, Joseph

Pregledaj djela autora

Pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz jedan je od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni. Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima u regiji.
Kaplowitz se profesionalno počeo baviti glazbom s 15 godina, dok je živio u Washingtonu. Svirao je s poznatim američkim blues i jazz glazbenicima kao što su Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i drugi. Nakon 1999. predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Od 2002. do 2004. živio je u New Yorku gdje je utemeljio Joe Kap Organ Trio s kojim je snimio album “Street Noise” i nastupao na mnogim poznatim pozornicama.
Godine 2006. doselio je u Hrvatsku gdje je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Otada nastupa i snima s mnogim poznatim hrvatskim pjevačima i instrumentalistima. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je snimio istoimeni album za koji je osvajio tri nagrade Porin.
Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom 2012. nastupio na Juilliardu u New Yorku, 2013. na sveučilištu u Quebecu te 2015. na turneji po 7 gradova NR Kine.
Od 2014. Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT-a za koji piše mnogobrojne aranžmane i skladbe. Svirajući s tim orkestrom surađivao je s uglednim imenima svjetske glazbene scene kao što su Boris Kozlov, Alex Sipiagin, Ernie Watts, Lasse Lindgren, Doug Richards, Rex Richardson, Burt Van Leer, Terrell Stafford, Lars Moller, Ed Neumeister, Michael Abene, Stjepko Gut, Luis Bonilla i drugi.
Godine 2012. Kaplowitz je dobio prestižnu nagradu Status za doprinos u glazbi, u kategoriji jazz glazbe, kao klavirist, a 2014. kao klavirist i tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee is Pissed Off” s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom “Eat it, it’s still good”.

  1. g. dobiva dvije nagrade Porin za najbolji jazz album I najbolju jazz izvedbu za album Organic Intelligence kojeg je snimio u 2019.toj godini s Jazz orkestrom Hrvatske radio-televizije. Iste godine dobitnik je nagrade Status za najboljeg klavijaturistu u Hrvatskoj.

U proljeće 2020.g. Joe započinje edukativni program pod nazivom “Mala škola jazza” u kojoj podučava sve teoretske I praktične aspekte jazz glazbe.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh