Jovanovac, Šima

Pregledaj djela autora

Hrvat i Šokac koji se već više od pola stoljeća bavi glazbom koju je obogatio ne samo kao autor tamburaških skladbi  koje su toliko ušle u srce i dušu štovatelja lijepe pjesme, da su postale evergrini hrvatske glazbe, več i kao osnivač Festivala domoljubne pjesme BRODFEST,  te kao njegov umjetnički ravnatelj pod čijom se dirigentskom palicom o Hrvatskoj  i Hrvatskoj pjeva na svim narječjima Lijepe naše.

Rođen je 29.siječnja 1952.godine u Gradištu , gdje u nižim razredima čini prve glazbene korake u tamburaškoj sekciji .U višim razredima osnovne škole kao i gimnaziji usporedno svira u tamburaškim orkestrima i pop grupi „Crveni makovi“.Prve skladateljske radove javno kao kantautor izvodi u vrijeme srednjoškolskog školovanja u Županji . Nakon srednje škole jedno desetljeće predaje kao nastavnik glazbe u Gradištu i svestrano biva aktivan na glazbenom i kulturološkom polju svog kraja.Danas je rijedak pjevač , predstavnik šokačkog slavonskog melosa , plodan skladatelj ,te jedan od vođa i utemeljitelja tamburaškog pokreta.

Šima Jovanovac  je i osnivač prve producentske kuće u Slavoniji ( M AUDIO VIDEO PRODUKCIJE ) u kojoj su svoje prve korake napravili svi oni koji u svijetu tamburaške glazbe nešto znače    ( Zlatni dukati , Kristali , Romanca, Slavonske lole, Viktorija Kulišić – Ðenka , …. itd.), a nedugo zatim i izdavačke kuće MULTI MUSIC MEDI-e , koja je pokrenula i prvi ( a po našim spoznajama) za sada i jedini list mjesečnik za tamburaše simboličnog naslova -“TAMBURA”.

Pored ovoga prvi je Šima i u još nečemu što je, poput svega što je ovaj svestrani čovjek radio, odškrinulo vrata i olakšalo put svim onima koji se bave tamburaškom glazbom. Naime, izdao je prvi tamburaški CD na svijetu koji je svjetlost dana ugledao 1992. godine. Godine  u kojoj je Šima zajedno sa tamburaškim sastavom “Kristali” u mjesec i pol dana održao niz koncerata u Kanadi i tom prigodom prikupio značajna sredstva za ljude u Domovini, a sa ovom tradicijom nastavlja ne samo tijekom već i nakon završetka domovinskog rata  ( spomenimo višestruke akcije u Kanadi sa

FONDOM SLAVONIA od koje izdvajamo onu za postradale ročnike iz ogulinske vojarne , kao i australsku akciju društva SVETI BONO VUKOVAR uz stotine drugih sa kolegama u Hrvatskoj i u svijetu).

Šima je i jedan  od osnivača Hrvatske glazbene unije koja okuplja sve glazbenike u Hrvatskoj , a od 1994. godine  trinaest godina obnaša funkciju predsjednika  Podružnice 7. – Županja do njenog ukinuća pri novoj regionalnoj podjeli.

Gotovo je nemoguće nabrojati sve čime se bavi. No, sve se svodi na jedno . Ostati svoj i činiti sve za promociju kraja iz kojeg dolazi, za promociju tambure i izvorne glazbe. U tom kontekstu treba posmatrati i albume koji su uvijek bili na temeljima narodnih vrela  ,  uvijek uvažavajući , ali i nikada ne popuštajući pred naletima raznoraznih ” glazbenih novih valova”.

Nastupio je, nastupa i često je nagrađivan na narodnim i tamburaškim festivalima . Iza njega su mnogobrojne turneje diljem svijeta .Čovjek je kojeg dijaspora nosi u srcu kao što i on nosi naše ljude razasute diljem svijeta. Za njih je napisao mnogobrojne uspješnice.

Uspješan je i nagrađivani skladatelj dječjih skladbi ( tu se pojavljulje i pod pseudonimima Đuro Stipić i Ivan Kraus). Direktor je dječjeg festivala „Mali Brodfest“.

Nosi status umjetnika i odlikovanje za izuzetne doprinose u kulturi  – orden Danice sa likom Marka Marulića

 

 

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh