Ivanković, Josip

Pregledaj djela autora

skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent, pjesnik (Čađavica/Slatina, 24. siječnja 1949.)

Glazbeno je djelovanje započeo ranih 1970–ih kao kantautor humorističnih šansona, a značajniju karijeru u popularnoj glazbi 1978. godine suradnjom s grupom Prva ljubav, prvim teen sastavom na prostoru ondašnje Jugoslavije, koji je postao jedan od najpopularnijih pop–rock sastava tog razdoblja. S Prvom ljubavi djelovao je kao skladatelj, tekstopisac i producent i u razdoblju od 1978. do 1982. godine snimili su četiri albuma u izdanju diskografske kuće Jugoton. Jedna od poznatijih Ivankovićevih pjesama u izvođenju Prve ljubavi je i danas popularna Dinamova himna Plavi, plavi.

Idejni je pokretač i osnivač, autor, aranžer i producent tamburaškog sastava Zlatni dukati od utemeljenja 1982. do 1996. godine. U tom je razdoblju napisao neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe: Tena; Joj, Anice; Nek zvone tambure; Zbog tebe (A duša boli); Mladosti, kome da te dam; U mom selu širok šor; Listaj, lipo stara; Pokraj Karašice; Ej, riđane; Vukovar, Vukovar; Marijano, večeraj pa lezi; Slike iz slavonskog kalendara. Većina albuma grupe Zlatni dukati postigla je zlatnu ili platinastu nakladu.

Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama. Uoči Domovinskog rata 1989. godine kao aranžer i producent prvi je u Hrvatskoj obradio te organizirao snimanje i objavljivanje tada zabranjenih hrvatskih domoljubnih pjesmama i budnica kao što su Ustani, bane, Vila Velebita i dr. (album Hrvatska pjesmarica), što je rezultiralo i policijskom istragom. Pisao je glazbu i tekstove i za druge popularne grupe i izvođače. Višestruko je nagrađivan na festivalima zabavne i narodne glazbe. Osmislio je novi, moderniji izričaj hrvatske tamburaške glazbe, a velik uspjeh njegovih pjesama pridonio je širenju i popularizaciji tamburaške glazbene scene, što je njegov najznačajniji doprinos hrvatskoj glazbi.

Član je Društva hrvatskih skladatelja i Društva hrvatskih književnika.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh