Grazio, Ileana

Pregledaj djela autora

muzikologinja

(Trebinje, BiH, 3. prosinca 1934. – 1.listopada 2020.)

Nakon završene srednjoškolske izobrazbe u Dubrovniku diplomirala je trogodišnju Pedagošku školu u Splitu na odjelu za glazbenu izobrazbu i na katedri za književnost jugoslavensku književnost. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirala je muzikologiju (prof. Dragotin Cvetko) i komparativnu književnost. Pohađala je tečajeve za usavršavanje pedagoškog zvanja, sudjelovala na mnogima i kao predavač. Cijeli je djelatni vijek provela kao nastavnik u osnovnoj školi Lapad u Dubrovniku te bila voditelj različitih zborova i mentor za studente sa Više pedagoške škole u Dubrovniku.Napisala je brojne članke iz metodologije nastave iz glazbene kulture i književnosti u pedagoškim časopisima (Život i škola, Muzika i škola). Društvo pedagoga Hrvatske nagradilo ju je za doprinos razvoju pedagogije. Uz pedagoški rad bavila se i publicistikom pišući glazbene kritike i osvrte na glazbena zbivanja u Dubrovniku u dnevnicima i tjednicima (Dubrovački vjesnik,Dubrovački list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik, Telegram, Oko, Vijenac, Glas koncila, Hrvatsko slovo itd.). Sudjelovala je u glazbenim i povijesnim tematskim emisijama HRT–a, bila je glazbeni kritičar i izvjestitelj u emisiji Sedam dana glazbe Hrvatskog radija te za različite radijske postaje bivše države o koncertnom životu u Dubrovniku.

Na trećem programu HR objavljivala je tekstove u povodu obljetnica Marina Držića, W. A. Mozarta, Iva Vojnovića… Trenutno piše osvrte na glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara uCantusu i na portalu Klasika.hr.

Napisala je nekoliko znanstvenih radova vezanih za glazbenu građu (Dani hrvatske glazbe u Dubrovniku, Skladni i elegični koncertni prostori Dubrovnika, Značajno djelo dr. Miha Demovića, Mozart i Dubrovnik, Vojnovićeva djela u zagrljaju Euterpe, Marin Držić i glazba, Opera Chopin, Mahlerova glazba sadržava olimpijski sjaj, ali i tminu Hada, Hrvatsko pjevačko društvo Dubrava, Hrvatsko pjevačko društvo Gundulić, Srpsko pjevačko društvo Sloga, Pjevački zbor dubrovačke katedrale, Glazbenička obitelj Sorkočević, Uz 160–tu obljetnicu Gradske glazbe Dubrovnik, Opus skladatelja L. Rogowskog, Franz Liszt — glasovirski mag, Značenje Beneventanskog notiranog misala dubrovačke katedrale). Surađivala u časopisima: Dubrovački horizonti, Časopis Matice hrvatske Dubrovnik, Sv. Cecilija, Savremeni akordi, Zvuk, Pro musica, More, Opus musicum…Bila je suradnik pri pisanju Leksikona Marin Držić (izdanje Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, 2009.). Više godina bila je član žirija za Nagradu Orlando koju dodjeljuje HRT najboljem izvođaču glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1999.)

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh