Banov, Joško

Pregledaj djela autora

skladatelj, aranžer, dirigent

(Split, 12. travnja 1955.)

Diplomirao je na Odsjeku za glazbu Umjetničke akademije u Splitu. Još za vrijeme srednjoškolskog i općeg glazbenog obrazovanja afirmirao se kao vrstan glazbenik, najprije kao instrumentalist (klavir), a potom i kao skladatelj. Djeluje u raznim splitskim skupinama (Gong, Nešto novo, nešto staro, More…), a osnivač je pop–jazz skupine Modus vivendi.

Vrlo rano pojavljuje se kao skladatelj na Festivalu zabavne glazbe Split, pa je zabilježen kao jedan od najmlađih autora Festivala na kojemu je dobio najviše nagrada, u pravilu stručnog ocjenjivačkog suda i jedan je od najtrofejnijih autora tog festivala. Napisao je nekoliko stotina skladbi, aranžmana, producirao vrhunske glazbene projekte te je za svoj rad dobio brojna priznanja i zahvale, a dvostruki je dobitnik Diskografske nagrade Porin. Već s 19 godina član je Festivalskog orkestra, a u kasnijim godinama obnaša niz festivalskih dužnosti: član Selekcijske komisije, Stručnog ocjenjivačkog suda, Savjeta Festivala zabavne glazbe Split. Nekoliko godina bio je i umjetnički direktor te važne festivalske institucije, šef–dirigent, producent…

Banov sudjeluje na brojnim domaćim festivalima, a njegove skladbe izvode se u mnogim zemljama Europe i svijeta. Iskazuje interes za najrazličitije glazbene oblike. Vodi orkestar pod vlastitim imenom. Priznat kao dirigent i cijenjen kao pijanist, nastupa u najeminentnijim domaćim i inozemnim dvoranama, a njegovu suradnju traže najpoznatiji vokalni solisti i umjetnici različitih glazbenih profila. Nešto više od četiri desetljeća uspješnog umjetničkog djelovanja profesora Banova u različitim sredinama, s različitim orkestrima i u različitim profesionalnim ulogama — kao dirigent, autor, aranžer ili instrumentalist — svjedoče o izuzetnoj glazbenoj osobnosti, pa se ni jedna značajnija manifestacija ne može zamisliti bez njegovog sudjelovanja. Kao skladatelj i aranžer surađuje s najeminentnijim glazbenim imenima. Poetična melodioznost njegova glazbenog iskaza posebno je došla do izražaja u skladbama namijenjenim supruzi, pjevačici Zorici Kondža, s kojom je postizao i najviše uspjeha. Angažiran je i u strukovnim organizacijama (redovni je član Hrvatskog društva skladatelja, Glazbeno–estradne udruge Split, član predsjedništva Hrvatske glazbene unije…).

Nagrade (izbor): Festival zabavne glazbe Split — 20–ak nagrada (od toga 7 prvih); Festival Opatija (1986.); Festival Zadar (1999.); Diskografska nagrada Porin; Zlatna ptica, brojne festivalske nagrade za skladbe i aranžmane te priznanja i zahvale; Nagrada za osobni doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, Festival zabavne glazbe, Split (2015.).

DJELA. Skladbe (izbor): Adagio; Ani četiri pištolja, 1996.; Bacit ću sidro; Bar da znam; Božić je; Budi vjetar za sve moje lađe; Ćiba od zlata; Čujte nebesa, poslušaj zemlju; Daj mi sunca, 1988.; Dani naše jubavi; Dječji snovi, 1997.; Dobar dan ti, dušo, 2001.; Dovoljna je ljubav; Gdje je sunca sjaj; Hrvatske majke; Idi s njom; Ispod cvita od lavande; Istarsko ljeto; Između nas; Još uvijek sanjam, 2011.; Kale ljubavi; Lipi moj; Luda đelozija; Ljubav; Ljubav bez kraja, 2012.; Ljubav je ka i cvit; Mandolina; Mi smo bili djeca ljubavi; Molitva za tebe; More ti suzo plava; Najljepše je kad si tu; Navika; Oda; Odlazi brod; Pjesme mladosti moje; Pjesmom te ljubim; Povratak, 1991.; Pričat ću te svima; Rođendan, 2001.; Samo jedan dan; Samo ti, 2003.; Slobodo naša, 1985.; Splite dragi, 1992.; Sretan ti Božić narode moj; Sto mandolina; Sunčana obala; Sve ti dajem za lipotu; Tako lako, 2001.; Ti si cvitak; Ti si moj san; To je moj put; To je moj svijet; To možeš samo ti, 2000.; Vatra, 2001.; Vrati ga more, 2000.; Vratite se doma, 1983.; Vrijeme ljubavi; Za tobom luda; Zar je voljeti grijeh, 1988.; Zarobljena; Zauvijek, 2006.; Zbog tebe; Zbog tvoje ljubavi; Zov kolivke, 1999.; Zvjezdice, svjetlite mi pute, 1994., i dr.

(Popis je sastavljen prema ZAMP–ovoj Bazi autora.)

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh