Badurina, Ivica

Pregledaj djela autora

skladatelj

(Klanfari, 23. studenoga 1951.)

Riječki skladatelj paških korijena, čija glazba timbrom odaje pripadnost kulturi iz koje potječe. Djetinjstvo je proveo u Kraljevici, gdje najprije privatnom podukom, a kasnije i u HGD Zvijezda Danica, upoznaje glazbeno pismo i zajedničko muziciranje u zboru i puhačkom orkestru. U Rijeci 1966. godine upisuje glazbenu školu I. M. Ronjgov gdje završava srednjoškolsko obrazovanje 1972. godine, a na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 1978. diplomira na Teoretsko–pedagoškom odsjeku.

Još kao srednjoškolac počeo se baviti popular-nom glazbom svirajući kao trubač i klavijaturist u ponajboljim riječkim orkestrima, da bi kao reproduktivac karijeru završio u grupi Pro Arte. Koncerti diljem Hrvatske i inozemstva, u dvoranama od Moskve do Aucklanda, iskustvom su poduprli skladateljsku aktivnost. Pedagoški rad započinje u Rijeci kao nastavnik glazbene kulture da bi kasnije u organizaciji Ministarstva obrazovanja kao mentor sudjelovao u posebnim projektima s nadarenom djecom i kao predavač studentima pripadnicima hrvatske manjine u Austriji, Mađarskoj i Italiji. Za svoj rad dobio je brojna priznanja, a u tom razdoblju odgojio je velik broj danas afirmiranih glazbenika.

U skladateljskom opusu nalaze se skladbe za dječje zborove, duhovne skladbe, a okušao se i u glazbi za dokumentarni film. Na Splitskom festivalu zabavne glazbe prvi put se javlja 1987. godine, a zatim slijede Dalmatinska šansona

Šibenik, Melodije Istre i Kvarnera, Melodije hrvatskog juga — Opuzen i Marko Polo festival
Korčula. Na svakom od festivala skladbe su bile nagrađene, kako od publike tako i od struke.

DJELA: Skladbe: Ako tebi ikad falim; Besida mojih didov; Bracolet; Cvite kameni; Da mi budeš jidro; Da te mogu pismom zvati; Dalmacijo kad te more budi; Dalmatinske oči plave; Donesi mi Jele vode; Dugo nisi dolazila; Gospodar sriće; Grobnički tići; Iza njenih škura; Ja sam tvoja hrid; Kad projdu svi, Kad se zamislim; Koltrina; Kuće naše stare; Lipa moja lipega života; Ne damo te pismo naša; Neprolazna;Ostala si ista; Ostavit te neću; Nisan te sriće; Sad znam da volim te; Srce od rošeta; Stari kapetane moj; Ti si kriva; Vilo moja, i dr.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh