06.04.2018

Čedo i Matija Antolić s prijateljima proslavili dragi „kaj“

29791607_1400293073408331_2903316085853913088_o

Kao što slikar kistom slika zagorski kraj, Čedo Antolić ga svojim iznimnim darom i s puno žara „oslikava“ notama i stihovima. Ovaj izvanredan glazbenik svoje je dane djetinjstva često provodio s roditeljima u pitoresknom zagorskom raju. Sjećanja na to vrijeme majstorski je pretvorio u autentične pjesme koje su se našle na albumu pod nazivom „Bluz po domačem“. Na njemu potpisuje glazbu i stihove za 15 pjesama, a samo jedna je pjesma tradicionalna, „Snivaj zlato moje“ – zapisana prema predaji njegove majke.

Koncert autorskih pjesama i promocija ovog blues albuma u izdanju Dallas Recordsa, održani su 4. travnja 2018. u dvorani HDS-a, u Zagrebu. Album se „dogodio“ nakon osam duhovnih i jednog jazz albuma, tijekom Čedinog 50 godina dugog umjetničkog djelovanja.

Zeleni bregi, kletica, brajde… jutarnja rosa, juhica i hižica – ove su motive vrhunskom svirkom i s ponekim segmentima improvizacije, vjerno dočarali Čedo, njegov sin Matija Antolić te prijatelji, vrsni glazbenici: Alan Kanski (cimbal), Josip Križanić (violina), Mladen Kosovec (harmonika i klarinet), Eduard Jimmy Matešić (gitara), Robert Roby Vnuk (el. gitara), Krešo Linke (perkusije, šuške), Kristijan Kiki Zorjan (bubnjevi), prateći vokali Dora Bunić, Marija Brabenec i Kristina Majer te zbor Hrid.

Čedo Antolić je „Bluz po domačem“ posvetio majci Dragici i ocu Rudeku. Majka je s četrnaest godina došla u Zagreb i radeći u jednoj cvjećarnici, provela veći dio života. Zato je u kući Antolića „navek dišilo cveće“. Pjesmu „Potočnica“ Čedo je posvetio upravo svojoj majci jer su ga njezine plave oči podsjećale na malu potočnicu. Njegov „japa“ je, kaže, „bil pravi pajdaš“. Pjesmu posvećenu njemu, pod nazivom „Otec moj“, na ovom je koncertu (za svog djeda) izveo Matija Antolić. Matijin rad na albumu bio je od osobite važnosti – kao multi-instrumentalist odsvirao je brojne instrumente (klavir, ukulele, usna harmonika, perkusije…) i autor je aranžmana svih 16 pjesama. Uz ove, na koncertu je izvedeno još 12 pjesama. Na kraju večeri Čedo je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos nastanku albuma te publici na dolasku. Publika je dugotrajnim pljeskom uzvratila zahvalu, kako za vrhunski glazbeni doživljaj, tako i za pravo živopisno putovanje „međ brege“ gdi:

„Kos popeva, a grozdje dozreva…
Tam gore je čistam drugi zrak…
… Jer naši bregi su zakon i zemaljski raj
Od negda za navek i ljubljeni nam kaj.
Moreš prejti kam hoće kaj bi našel si mir
Al Zagorje drago je kak životni zvir“
.

(Stihovi pjesme „Štefek“, autor glazbe i stihova Čedo Antolić, aranžman: Matija Antolić)

Fotogaleriju možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/pg/hds.hr/photos/?tab=album&album_id=1400291910075114

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh