08.05.2017

Cantus Ansambl putuje u Italiju

CA flyer HR_final

Naš najbolji ansambl specijaliziran za suvremenu klasičnu i manje klasičnu glazbu putuje u Italiju. Na turneju kreće 10 glazbenika, naša renomirana mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te dirigent i voditelj ansambla Berislav Šipuš.

U tri dana na tri koncerta (Modena, Parma, Trst; 12.-14.5.17.) predstavit će kratku povijest Nove glazbe u Hrvatskoj – od tradicije do avangarde. Djela Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Olje Jelaske, Berislava Šipuša i Borisa Papandopula tako će zazvučati u prestižnom Teatru San Carlo u Modeni, u prekrasnoj dvorani Casa della Musica u Parmi te Evangelističkoj luteranskoj crkvi u Trstu.

Za neka od djela s programa to će biti i prvo izvođenje u Italiji, a ovakav tip koncerata u cjelini posvećen avangardnom novom skladateljskom pismu raritetan je i vrijedan doprinos promicanju i pomicanju granica hrvatske suvremene glazbe.

U svojih 16 godina djelovanja Cantus Ansambl je proputovao pola svijeta, pri čemu je izveo više od 400 djela suvremenih skladatelja od Stravinskog i Hindemitha, preko Zappe i Cagea, Mantovanija i Yuna, pa sve do najrecentnijih partitura skladateljskih zvijezda 21. stoljeća. Od gostovanja u inozemstvu treba istaknuti turneju Musical Links u Švedskoj, koncert na Beijing Modern Music Festival, u Glenn Gould Studio u Torontu, na festivalu Sounds New Canterbury, u Dôme des Invalides u Parisu, u Tonhalle Düsseldorf, u Centru Paul Klee Bern, na festivalu Musikprotokoll Graz i Culturescapes Basel te na NCPA May Music Festival u Beijing Opera. Ansambl je 2008. proglašen službenim ansamblom ISCM-a te se iste godine predstavio na Svjetskim danima glazbe ISCM-a, čiji je domaćin bio festival Gaida u Vilniusu.

Talijanska turneja organizirana je u suradnji s Amici della Musica di Modena, Società dei Concerti Parma, Associazione Musica Contemporanea Chromas i Società Croata dei Compositori, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Rimu i uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ureda Gradonačelnika Grada Zagreba.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh