22.09.2020

Cantus Ansambl otvorio novu koncertnu sezonu kojom su najavili proslavu 20. rođendana

Cantus Ansambl je prvim koncertom održanim 21. rujna u koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda najavio novu sezonu vlastita ciklusa, kojim će proslaviti i 20. obljetnicu svojeg postojanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni.

Pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, program je bio posvećen austrijskoj suvremenoj glazbi, uključivao je dijela troje austrijskih suvremenih skladatelja. Olga Neuwirth jedna je od vodećih svjetskih skladateljica, a svoje ime izgradila je velikim formama, operom Lost Highway, koja se temelji na filmu Davida Lyncha i Orlandom, kojom je Bečka državna opera tek 2019. po prvi puta u svojoj dugoj i bogatoj povijesti naručila jedno operno djelo od žene – skladateljice. Na koncertu Cantus Ansambla predstavila se ipak manjim komadom, skladbom Spleen za basklarinet solo, u izvedbi stalnog člana Ansambla, klarinetiste Danijela Martinovića.

Na koncertu se čulo i komorno djelo … aus freier Lust … verbunden … još jednog autora skladateljske škole obližnjeg nam Graza, Georga Friedricha Haasa. Sebi svojstvenim minimalizmom i misticizmom glazbenog jezika, Haas se uspio nametnuti kao jedan od najizvođenijih svjetskih skladatelja. Ansambl je preizveo i dva nova djela – Austrijanca Bernharda Edera, ali i mladog hrvatskog skladatelja Josipa Prajza. Ove slavljeničke sezone nisu se zaobišli niti doajeni hrvatske suvremene glazbe, a prvi među njima je svakako Milko Kelemen, čiji puhački kvintet Entrances je otvorio ne samo ovaj koncert, već će nastupati i kroz cijelu sezonu.

Prvi koncert slavljeničke sezone Cantus Ansambla je i snimljen te će audio snimke biti dostupne na njihovoj službenoj web stranici.

Cantus Ansambl će ove sezone kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja. Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh