21.05.2024

Cantus Ansambl najavljuje rijetke izvedbe, a četverostruki dobitnik Porina Berislav Šipuš upravo završava svoje novo djelo koje će 27. 5. ugledati svjetlo dana

Hoće li koncert Cantus Ansambla, najavljen za 27. svibnja, opravdati naslov i doista donijeti „Something completely different“? Dođite u Lisinski u ponedjeljak!

I jesu li se članovi Cantus Ansambla doista držali Stockhausenovih uputa te prije Zlatne prašine četiri dana proveli “u potpunoj osami, tišini i bez hrane”? U ponedjeljak to možete i sami provjeriti…

Koncert 27. svibnja Cantus Ansambl otvara skladbom Circles Luciana Berioa, koja na simboličan način “zatvara još jedan krug”, još jednu koncertnu sezonu u višegodišnjem kruženju Cantus Ansambla vrtlozima i strujama Nove glazbe. Krugovi su skladba pisana za veliku Cathy Berberian, a u Zagrebu će je tumačiti za nas isto tako velika Martina Gojčeta Silić. U povodu praizvedbe Berio je zapisao: „Glazba nikad nije čista: ona je stav, ona je teatar”. Tako da znate što nas očekuje.

Na rasporedu koncerta ponovno je i „something entirely new“! Berislav Šipuš odlučio je nadovezati se na Beriove Krugove, skladane za glas, harfu i udaraljke, tako što upravo dovršava skladbu … s ruba pjesme…, za pjevačicu i glumicu, uz tri harfe, s udaraljkama i dubokim instrumentima te elektroniku.

U skladateljstvu autora koji je ove godine odnio čak četiri Porina pisati do posljednjeg daha nikad nije bilo „nešto neobično“. Hoće li se notni tekst do početka koncerta stići osušiti? Provjerite u ponedjeljak!

U Šipuševu djelu predstavit će nam se druga vokalna diva večeri, Ivana Srbljan, a i jedna nova, glumačka, Dora Dimić Rakar. A onda, za završetak koncerta Stockhausenov Goldstaub – kao još „nešto drukčije“. Ako se nikad niste susreli s pojmom intiutivne glazbe, sad je prilika za to!

Na toj završnoj postaji ovosezonskoga puta – u toj „doista drukčijoj“ skladbi u kojoj nema nota, već se izvedba temelji na tek nekoliko redaka teksta – Cantusovcima će se u izvedbi pridružiti i veliki talijanski flautist Roberto Fabbriciani, potom naš ugledni saksofonist Tomislav Žužak, cijenjeni gitarist i skladatelj Zoran Šćekić, skladatelj i elektroničar Tomislav Oliver, pa i sam Šipuš za klavirom.

„Sklopite oči, samo slušajte“, poručuje Karlheinz Stockhausen. A što ćemo čuti? Kažu, „nešto posve drukčije“!

Bez obzira na sve, nešto ipak ostaje i isto. Onaj uzbudljivi osjećaj da ćemo doživjeti nešto novo, zanimljivo i nesvakidašnje. Baš ono što od Cantus Ansambla uvijek i očekujemo!

Detalje o programu provjerite ovdje – a svoja mjesta u dvorani osigurajte na vrijeme – do petka, 24. svibnja u 12 sati, kontaktom na adresu: komunikacije@hds.hr

 

Vidimo se 27.5. na završnom koncertu ove sezone Cantus Ansambla!

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh