02.06.2021

CA 20 za 20 #4 – flautistica Ana Batinica predstavlja se izvedbom skladbe “Un soffio, un sospiro” Sande Majurec

Večeras u 20 sati slijedi četvrta premijera u rođendanskom ciklusu “20 za 20” Cantus Ansambla! Flautistica Ana Batinica, koja je stalna članica ansambla tri sezone, ali s njim surađuje još od studentskih dana, izvest će skladbu “Un soffio, un sospiro” Sande Majurec.

Sanda Majurec prva je skladateljica u slavljeničkom ciklusu “20 za 20”, dugogodišnja je suradnica ansambla koji je njezinu glazbu izvodio u Hrvatskoj, ali i na inozemnim turnejama s obiju strana oceana. Ujedno i čembalistica, ova je skladateljica izniknula iz klase uglednog Stanka Horvata. Upravo njezina glazba zaključuje i ovogodišnju koncertnu sezonu ciklusa Cantus Ansambla, ansambla koji Sanda ističe kao iznimno važnog sudionika u nastanku i životu suvremene glazbe.

U svome opusu ova skladateljica ima niz djela koja uključuju flautu u različitim konstelacijama, ali također i različite vrste instrumenata iz obitelji flauta. Skladbu Un soffio, un sospiro za altovsku ili basovsku flautu napisala je za talijansku flautisticu Luisu Sello koja ju je praizvela u okviru Muzičkog biennala Zagreb 2009. godine, u glazbeno-scenskom programu podnaslova Pierrot Solaire (Sunčana Pierrot).

Pozadinska priča i melankolična atmosfera Sunčane Pierrot poslužile su kao inspiracija za ovu skladbu koju slušamo u izvedbi Ane Batinice, nagrađivane glazbenice i prve flaute Zagrebačke filharmonije. Mjesto stalne flautistice Cantus ansambla naslijedila je od jednoga od „članova-osnivača“, Danija Bošnjaka 2017. godine. S ansamblom pak surađuje posljednjih 10 godina i u tom radu s radošću često istražuje proširene tehnike sviranja za koje kaže kako ju dodatno zbližavaju s instrumentom, dok Cantus Ansambl vidi kao „mikrokozmos koji zrcali društvo i vrijeme u kojem živimo“. Ana skladbu Sande Majurec izvodi na altovskoj flauti za koju se odlučila zbog posebne baršunaste boje tona i većih tonskih mogućnosti.  

Osvrćući se na interpretaciju nadarene flautistice, skladateljica zadovoljno ističe kako je „Ana Batinica utjelovila Sunčanu Pierrot baš kako bih je i ja zamislila: maštovito, nježno, melankolično, a opet s puno događanja ‘između nota’. Smatram da je u mojoj glazbi bitno prepoznati što se događa ‘između nota’.“

Aninu izvedbu pratite na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja večeras u 20 sati.

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvedbi u projektu, potražite ih u našoj playlisti “20 za 20″.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh