07.09.2023

Autorski koncert “morskog psa hrvatske glazbe” Mirka Krstičevića

Autor legendarnog hita Da mi je biti morski pas iz 1980. i osnivač grupe Metak, nekad uspješni rocker, danas je uvaženi autor, skladatelj scenske i filmske glazbe, čak četiri opere i respektabilnog opusa suvremene glazbe.

Nakon vrlo uspjelih autorskih večeri Matije Dedića i Vjekoslava Nježića, Hrvatsko društvo skladatelja nastavlja seriju predstavljanja istaknutih osobnosti hrvatske autorske scene koncertom toga splitskog skladatelja, glazbenika i aranžera.

Mirko Krstičević izuzetno je zanimljiva i nesvakidašnja autorska osobnost, a koncert koji će se održati u srijedu, 13. rujna u Teatru &TD s početkom u 20:00 sati idealna je prigoda za upoznavanje njegova stvaralaštva. “Krstičević glazbom izražava sebe, ispovijeda dio najdublje intime”, bilježi autorica tekstova i urednica bogatog popratnog izdanja u povodu koncerta Ivana Tomić Ferić. “Stoga su glazbene emocije i ideje njegov polazišni stvarateljski poticaj, bile one opipljivo konkretne, gestične, jasno asocijativne ili pak apstraktno neuhvatljive”.

Svoj neobični i nesvakidašnji profesionalni put Krstičević je započeo u rock glazbi. Utemeljio je legendarnu grupu Metak, napisao brojne hitove, prodavši preko tri milijuna nosača zvuka uz sveopću naklonost publike i kritike. Tome je zasigurno pridonijela i pjesma Da mi je biti morski pas ostvarena u suradnji s Momčilom Popadićem, koja je 1980. bila najizvođenija pjesma svih RTV stanica bivše države. “Teško da postoji neka grupa koja je u Jugoslaviji uspjela u tako kratkom periodu (1978.-1981.) ostaviti toliko dobrih pjesama”, piše u povodu 75. Krstičevićeva rođendana poznati beogradski rock kroničar Petar Peca Popović.

Zatim se, početkom osamdesetih, okrenuo kazalištu i filmu te na tome području ostvario glazbu za čak 130 kazališnih predstava i 180 songova, 45 filmova, a za djecu 1 TV seriju i 2 mjuzikla. “Film i kazalište ne mogu bez Mirka Krstičevića”, zaključuje o tome značajnom dijelu Krističevićeva skladateljstva ugledni filmski kritičar Željko Luketić.

Skladao je Krstičević i četiri zapažena te izvođena glazbeno-scenska djela: operu-mjuzikl Krvava svadba, zatim lutkarsku operu Halugica, baletnu operu Atlantida – Legenda o Dan’zoru (sve tri izvedene u splitskom HNK-u), kao i pjevanu bajku s figurama i maskama Atlantida II – Lu’blis Kaoamos (koja je u fazi orkestracije i čeka uprizorenje).

U bogatoj i raznolikoj karijeri bio je i glazbeni producent, potom organizator u kulturi pa i tajnik Splitskoga filharmonijskog društva. Krajem 2007. osnovao je projekt*SPLITHESIS – Splitsko društvo i ansambl za suvremenu glazbu, koji je s uspjehom, pune četiri godine, naručivao, izvodio i objavljivao djela suvremenih skladatelja. Za svoj rad godine 2010. primio je Posebno priznanje za umjetnost Slobodne Dalmacije, a 2013. Nagradu Silvije Bombardelli za iznimni skladateljski doprinos hrvatskoj glazbenoj umjetnosti.

Za autorski koncert u povodu 75. rođendana Mirko Krstičević odabrao je instrumentalne kompozicije nastale u protekla dva desetljeća i za tu prigodu okupio sjajnu ekipu vrhunskih glazbenika.

Gitarist Srđan Bulat izvest će tako izbor iz Krstičevićeva ciklusa About the time He walked around za gitaru i elektroničku vrpcu, recentno djelo iz 2022. godine (uz Anu Uršulu Najev kao vokalisticu i samog Krstičevića koji će upravljati elektroničkim efektima te svirati klavijature).

Zoran Velić predstavit će, pak, skladbe Fragment 205 i U srcu Narnije iz Krstičevićeva opusa za klavir (obje iz 2003. godine).

Cantus Ansambl pod vodstvom Berislava Šipuša pridružit će se obilježavanju Krstičevićeva rođendana izvedbama triju autorovih skladbi za instrumentalni ansambl: Stipa Felix, potom Pazi, Metla! te Whole lotta Zeppelin (sve tri iz 2009. godine, napisane za ansambl projekta*SPLITHESIS).

Nakon četrdeset i više godina, Mirko Krstičević poput njegova Morskog psa i dalje uspješno plovi nepregledanim oceanima glazbe. Koncert koji se održava u srijedu, 13. rujna u zagrebačkom &TD-u razotkrit će barem jedan dio te snažne i samosvojne skladateljske osobnosti.

Za sve zainteresirane ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail komunikacije@hds.hr.

 

Foto: Z. Sunko

 

Srijeda, 13. rujna 2023. u 20:00 sati

Velika dvorana Teatra &TD

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu

 

Autorski koncert

MIRKO KRSTIČEVIĆ

u povodu 75. rođendana

 

Program:

About the time He walked around, za gitaru i elektroničku vrpcu (2022.)

In a circle

The young child

Storm on the water

Srđan Bulat, gitara i elektronička vrpca

(Ana Uršula Najev, vokal i Mirko Krstičević, elektronički efekti i klavijature)

 

Fragment 205, za klavir (2003.)

Zoran Velić, klavir 

 

U srcu Narnije, za klavir (2003.)

Zoran Velić, klavir

 

Stipa Felix, za instrumentalni ansambl (2009.)

Pazi, Metla!, za instrumentalni ansambl (2009.)

Whole lotta Zeppelin, za instrumentalni ansambl i elektroničku vrpcu (2009.)

Cantus Ansambl

Berislav Šipuš, dirigent

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh