27.05.2014

Autori čine svijet ljepšim

˝Svijet bez umjetnosti izgledao bi prazno, kao svijet bez čovjeka˝, smatra akademski slikar Bane Milenković .

˝Osiromašeno.Tužno. Nevoljeno. Samotno. Takav svijet bio bi bez povijesti˝, nadovezuje se poznata hrvatska fotografkinja Mare Milin.

Autorska djela postala su toliko važan dio naših života – od glazbe s radija i filmova na televiziji do sadržaja na internetu i aplikacija na pametnim telefonima – da ih na neki način smatramo dijelom sebe. Autori nam doista čine svijet ljepšim. Mudrijim, bogatijim, veselijim, zanimljivijim… Zato je ˝Autori čine svijet ljepšim˝ glavni slogan  nacionalne kampanje u organizaciji triju udruga: Hrvatskog društva skladatelja i njegove stručne službe ZAMP, Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Podršku pružaju  i ostale autorske i strukovne udruge: Zbor fotoreportera Hrvatske,  Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu fonogramskih prava (ZAPRAF), Udruga za zaštitu prava nakladnika (ZANA) i Udruga za kolektivno ostvarivanje i zaštitu prava slijeđenja likovnih umjetnika (ARS CROATICA). Svi ostali –  udruge i pojedinci koji se žele priključiti kampanji – su dobrodošli.

Namjera kampanje ˝Autori čine svijet ljepšim˝ jest putem pozitivnih, ali intrigantnih audio-vizualnih poruka, javnost potaknuti na razmišljanje o uvijek aktualnoj temi: vrijednostima autorskog rada i značaju umjetnosti za društvo u cjelini.

Gledatelji pred malim ekranima tako će imati prilike od 26. travnja (Dan intelektualnog vlasništva), kada je kampanja počela, vidjeti spotove u koje su uključeni renomirani hrvatski autori iz raznih grana umjetnosti. Na poziv svojih udruga rado su se odazvali skladatelji Zlatan Stipišić Gibonni, Tamara Obrovac, Krešimir Seletković, književnik Miro Gavran, fotografkinja Mare Milin, slikar Bane Milenković.  Svi ovi autori u kampanji sudjeluju s entuzijazmom i pro bono.  

Redatelj TV spota kampanje, majstor pored kamere, a i pred kamerom u samoj reklami je poznati redatelj aktualnog kino-hita „Majstori“, Dalibor Matanić. ˝Rado sam se odazvao pozivu jer osim što mi je stvaranje sadržaja za ovu kampanju gušt i izazov kao autor također smatram da je to i moja dužnost. Putem ovih spotova gledatelji će doista moći uvidjeti da autori kroz stvaranje daju dio sebe na raspolaganje cijelom društvu˝, komentira on.

Gibonni je bio jedan od prvih koji je spremno prihvatio ideju o sudjelovanju u kampanji. Štoviše, velikodušno je ustupio instrumental pjesme ˝Libar˝ sa sjajnog albuma Mirakul iz 2001., kao glazbeni motiv kampanje. ˝Glazba je sirup za slomljene duše, baš kao što postoji sirup za kašalj ili prehladu“, odgovara Gibo na pitanje što njemu znači glazba.

I u radijskom eteru slušatelji će sljedećih tjedna moći čuti  poruke brojnih autora slavnih pjesama, dok će u tiskanim izdanjima – dnevnim novinama – oglasi na svjež i originalan način predstaviti utjecaj autorskih djela na pojedinca, društvo, tradiciju  i nacionalni identitet.

Fotografije za kampanju su ljubazno ustupili neki od poznatih hrvatskih fotoreportera – Davor Javorović, Ivo Čagalj, Goran Kovačić i Goran Jakuš preko agencije Pixell i Zbora fotoreportera Hrvatske. 

Neće izostani ni novi mediji: na internetu će kampanja biti prisutna tako što će se promidžbene poruke emitirati  prije najpopularnijih glazbenih spotova na servisu YouTube! Tako će doći do onih kojima je kampanja i namijenjena, mlade populacije: osnovno i srednjoškolaca.

˝Čini mi se da je, u svijetu kojeg karakterizira brzina i površnost, umjetnost još važnija. Ona se obraća uvijek onom najboljem u ljudima, dotakne ih u srce i tako ih na neki način oplemeni,˝ zaključuje Tamara Obrovac. 

Skladatelji, redatelji, književnici, fotografi, slikari, kipari, arhitekti i drugi kreativci stvaraju djela koja oplemenjuju život svih nas. Autorskim pravima štiti se vrijednost njihova rada. Poštujmo ih!

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh