11.06.2014

Auguste: njih dvije i Ona

Iako su svoju radijsku premijeru doživjele tek nedavno, akustični duo Auguste dobro su poznato ime zagrebačke kantautorske scene. Ivana Lulić i Gordana Marković dvije su simpatične i pristupačne cure s kojima smo popričali povodom izlaska njihovog singla „Ona“ koji već osvaja radijski eter i predstavlja još jednu majstoriju producentskog tima Tomislava Šuška, Pavla Miholjevića i Jure Ferine. Iz stroge akustike prešle su u punokrvnu bendovsku postavu koju sada, osim Ivane i Gordane, čine Jerko Jurin na bubnjevima i klavijaturist Tomislav Leko.

Ukoliko su i vas šarmirale aktualnim singlom, svakako ih poslušajte u finalu HR Demo kluba u zagrebačkoj Tvornici, 14. svibnja! 

Što je bio poticaj da Auguste krenu u glazbenu avanturu? Što je u bend donijela Ivana, a što Gordana?

Ivana: Auguste su davno, ali zbilja davno, krenule u svoju glazbenu avanturu, no tek sada, kada se sav naš dosadašnji rad materijalizirao u ovom prvom singlu ”Ona”, nekako imam osjećaj da smo zaokupile pažnju šire javnosti. Jako me veseli svaka povratna informacija na singl. U životu mi je glazba oduvijek bila prisutna u puno većoj mjeri nego kod regularnog slušatelja, tako da sam i sve svoje odluke nekako usklađivala s tom filozofijom.

Gordana: Svaka je u ovaj bend unijela sve svoje prethodno glazbeno iskustvo i ljubav prema određenom glazbenom stilu. Meni je poticaj za Auguste bila želja za stvaranjem autorske glazbe na hrvatskom jeziku, a tekstovi su mi uvijek bili barijera… Tu se izvrsno nadopunjavamo, jer Ivana većinom stoji iza tekstualnih ideja, na što se ja nadovezujem glazbom.

S kojeg izvora crpite inspiraciju, kako izgleda vaš kreativni proces?

Ivana: Zaista trebam pronaći energiju nakon redovnog posla, na kraju dana, za novo kreativno stvaranje. Onaj klik, kada ne želim ispustiti olovku iz ruke jer se bojim da će inspiracija nestati, najčešće se dogodi u gluho doba noći oko 2, pola 3 kad bih već odavno trebala biti u krevetu. Tada nastane većina Auguste pjesama. Preko dana uspijem zapisati samo neke ideje, slike koje mi se učine zanimljivim.

Gordana: Moj kreativni proces upliće mi se u apsolutno svaki dio dana i u sve što radim (smijeh). U glavi mi se uvijek motaju neke melodije, ideje… Dok hodam ulicom, dok sam na poslu i kopiram ugovore ili plešem. Volim sjesti sama na kavu i promatrati ljude, malo se odmaknuti od mobitela koji stalno zvoni i distancirati se od užurbanosti i stresa koji su svuda naokolo… Vrlo sam društven tip osobe, ali sam shvatila da mi često pomaže samoća. Tada tek dolaze one prave ideje. Ozbiljan dio posla, kada to odlučim nekako zabilježiti i odlučiti da je to to, najčešće se događa kasno navečer.

Eterom upravo plovi vaš singl „Ona” – tko je Ona i kako je nastala ta pjesma?

Ivana: Ona je djevojka narančaste kose (smijeh). Na trenutke se pitam da li se tako osjećala i Adele kad je pisala o svom bivšem dečku, a onda poslije čula vlastitu pjesmu na radiju. Ne želim zvučati pretenciozno i nimalo nas ne uspoređujem s Adele, no priče iza pjesama poprilično su slične. Trebalo je nekako preboljeti prvu pravu ljubav. Ona je sada Njegova djevojka.

Gordana: Čim mi je Ivana poslala ​tekst za tu pjesmu, ja sam joj​ pridodala melodiju, kasnije harmonije i to je bilo to. Ta je pjesma nastala puno jednostavnije nego mnoge naše ostale pjesme (smijeh).

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh