04.06.2024

Antun Tomislav Šaban: „Prošlost su vremena kad je svaki skladatelj bio ili ‘ozbiljan’ ili ‘zabavan’”

Jedna od najstarijih, najorganiziranijih i najraznolikijih umjetničkih strukovnih udruga u našoj zemlji je Hrvatsko društvo skladatelja. Tko nije pobliže upoznat s temom, pomislit će odmah tek na službu zaštite autorskih prava, ZAMP.

Ova je udruga, međutim, ujedno i jedan od stupova glazbene kulture u Hrvatskoj, koja je kroz povijest preuzimala na sebe niz zalagačkih, pokretačkih i drugih ključnih uloga. Narudžbe novih djela, produkcija i organizacija brojnih kulturnih sadržaja, festivala, koncertnih ciklusa, diseminacija glazbene literature koja predstavlja opuse lektirnog značaja, medijacija i predstavljanje glazbe hrvatskih autorica i autora u međunarodnom kontekstu te širok spektar izdavačkog outputa kroz rad izdavačke tvrtke Cantus dio su tog rada.

Od 1967. godine Hrvatsko društvo skladatelja imalo je svega pet svojih članova na mjestu glavnog tajnika. Kao najrecentniji, istovremeno i najdugovječnijeg staža u toj je ulozi Antun Tomislav Šaban. Pred kraj proteklog četverogodišnjeg poglavlja i najzahtjevnijeg mandata dosad, podijelio je informacije o stanju u udruzi, promjenama, rezultatima te izazovima novog vremena.

 

Intervju Karoline Rugle s Antunom Tomislavom Šabanom pročitajte na glazba.hr.

 

 

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh