14.11.2017

Antun Tomislav Šaban ponovo izabran u upravni odbor CIAM-a

A.T.Š Foto - John Stapels

Skladatelji iz cijelog svijeta okupili su se 6., 7. i 8. studenog u Tokiju na konferenciji CIAM-a: vijeća glazbenih autora pri Svjetskoj konfederaciji autorskih društava (CISAC). Fokus ovogodišnje konferencije, koja se održava bijenalno, bilo je na Azijsko-Pacifičkom području odakle je došla i većina sudionika.

Prvog dana održana je skupština novooformljenog saveza skladatelja APMA (Asia-Pacific Music Creators’ Alliance). Predsjednik APMA-e je japanski skladatelj Shunichi Tokura a dopredsjednik australac Brendan Gallagher. Na samoj skupštini u članstvo su pristupila skladateljska društva Kambodže, Laosa i Mijanmara čime je ukupan broj država-članica povećan na 18. Osnivanjem APMA-e dovršeno je globalno umrežavanje svih skladatelja u regionalne (kontinentalne) asocijacije jer je ostatak svijeta već odranije pokriven takvim savezima.

Na skupštini CIAM-a održani su izbori za predsjednika i za upravni odbor. Nakon dva mandata talijanskog skladatelja Lorenza Ferrerra, za predsjednika je izabran kanađanin Eddie Schwartz, kao prvi neeuropljanin u pedesetgodišnjoj povijesti CIAM-a. Izabrano je i osam članova upravnog odbora, među njima i glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban kojem je to šesti mandat.

Tijekom dva radna dana održani su brojni paneli, rasprave i prezentacije. Najvažnija tema bila je «transfer of value», odnosno problem stalnog smanjivanja financijskog udjela za autore u digitalnim poslovnim modelima. Također se raspravljalo o tehnologiji, ali i o budućnosti društava za kolektivno ostvarivanje prava.

Japansko autorsko društvo JASRAC pokazalo se kao besprijekoran organizator a njihovi zaposlenici i članovi kao srdačni domaćini. Svečanom prijemu povodom otvaranja konferencije nazočio je i ministar obrazovanja, kulture, znanosti i tehnologije u novoj japanskoj vladi Yoshimasa Hayashi, koji je inače velik ljubitelj glazbe i kao glazbeni amater član JASRAC-a. Osnutak APMA-e ne bi bio moguć bez velikog zalaganja i potpore JASRAC-a te prije svega Shunichija Tokure, koji je u međuvremenu stekao ugled među kolegama radi svojih međunarodnih aktivnosti prethodnih godina.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh