14.04.2015

Američki uspjesi hrvatskih skladateljica i skladatelja

U mnoštvu novoglazbenih događanja ovoga travnja, pažnju zaslužuju i međunarodni uspjesi naših skladateljica, članica Hrvatskog društva skladatelja Mirele Ivičević i Tene Ivane Borić, te našeg zagrebačko-pariškog člana, skladatelja Davora Branimira Vinczea.

Od 1979. godine suvremena glazbena scena obogaćena je za još jedno skladateljsko natjecanje, ALEA III. Riječ je o američkome natjecanju s primarnim ciljem promoviranja i poticanja mladih skladatelja do 40 godina svih nacionalnosti. Među šesetero finalista ovogodišnjeg natjecanja Alea III, čija će djela u nedjelju na svečanome koncertu u Bostonu izvesti rezidencijalni ansambl Bostonskog sveučilišta, svoje je mjesto izborila i naša skladateljica Tena Ivana Borić. Njezina skladba A-D-H-D u konkurenciji je sa skladbama kolega iz Grčke, Meksika, Tajvana, Kine i Sjedinjenih američkih država.

„If you can make it there, you can make it anywhere“

Ove srijede, u sklopu koncerta naslovljenog Mad Filaments And Ungovernable Shoots međunarodnog skladateljskog festivala MATA u New Yorku, bit će izvedena skladba Mirele Ivičević Orgy of References iz 2012. godine. Među stotinama mladih skladatelja koji se svake godine javljaju na festivalski natječaj, ove je godine kao dio programa 17. izdanja festivala uz Mirelinu odabrana i skladba Davora Branimira Vinczea Inflection Point, koja će biti predstavljena publici na subotnjem koncertu pod nazivom Incomparable Contrivances koji predstavlja intrigantne skladbe koje se bave tehnologijom, strojevima i različitim zvukovnostima.

Oboje skladatelja po povratku u Hrvatsku očekuju (pra)izvedbe u sklopu 28. Muzičkog biennala Zagreb, pa će tako treći festivalski dan donijeti praizvedbu Davorova djela pisanog na narudžbu MBZ-a, E za tri glasa i čembalo, koje će izvesti članovi Vokalnog ansambla Antiphonus. U srijedu, 22. travnja u Teatru &TD svoj će vrhunac i integralnu izvedbu doživjeti i Soap Opera, koprodukcijski projekt u izvedbi Cantus Ansambla, za koji je drugu „epizodu“ skladala upravo Mirela Ivičević, a dojmovi s izvedbe iz studenoga prošle godine još se nisu stišali…

Nadamo se da se ni naše mlade skladateljice i skladatelji neće utišati i da će nastaviti brojati međunarodne uspjehe na glazbenoj sceni!

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh