12.12.2020

A Porina dobiva…Boško Petrović

Ovu nedjelju, 13. prosinca, na Prvom programu HTV-a u 20:10 h prikazat će se posljednji u nizu dokumentaraca iz serijala „A Porina dobiva…“, onaj o kreativnom, uvijek nasmijanom i talentiranom – Bošku Petroviću.

Njegov utjecaj na popularizaciju jazza na ovim prostorima bio je toliko velik da se osjeća i danas. Bio je redoviti gost na najvećem jazz festivalu na svijetu – u kalifornijskom Monterey-u, dovodio je u Zagreb i Hrvatsku svjetska imena jazza, bio je pokretač popularizacije te glazbe, posebno u svom kultnom B.P. klubu… Slijedom toga i grad Zagreb je popularizirao kao jazz destinaciju. Mnogi ne znaju da je upravo zahvaljujući njemu zagrebačka publika mogla uživati u svirci velikih Johna Lewisa, Martina Drewa, Alvina Queena, Arthura Farmera, Joea Zawinula s cijelom postavom Weather Reporta i mnogih drugih svjetskih majstora. Kroz film saznajemo kako su mnogi od njih dolazili za simboličan honorar jer im je bilo jasno da je Boško Petrović sve činio kako bi Zagreb stavio na jazz kartu Europe.

U dokumentarcu o njemu govore: Neven Frangeš, Mario Mavrin, Salih Sadiković, Silvije Glojnarić, Ratko Divjak, Anđelko Vučić,  Nenad Dogan, Primož Grašič, Jasna Bilušić, Matija Dedić, Elvis Stanić, Damil Kalogjera, Branko Bulić, Tonko Ninić i mnogi drugi.

Ovo je dvanaesti i zadnji film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću, Arsenu Dediću, Ruži Pospiš Baldani, Ivi Robiću, Đorđu Novkoviću, kvartetu 4M i Oliveru Dragojeviću. Sve filmove možete pogledati na HRTi platformi.

Autorski tim filma o Bošku Petroviću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Stručni suradnik je Neven Frangeš, producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh